Budimo u kontaktu

FIFA

FIFA UVODI NOVA PRAVILA Utakmice će da traju “do ujutru”, ofsajd neće više biti isti!

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Predsednik FIFA Đani Infantino (Foto: Beta/AP)

Naredne nedelje u Londonu na sastanku IFAB-a mogla bi da bude doneta odluka koja će zauvek promeniti fudbalsku igru kakvu svet poznaje. Ugledna španska “Marka” piše da postoji velika šansa da od 2024. godine regularno vreme utakmica neće trajati 90 minuta, niti će pravilo ofsajda biti kao što je to bio slučaj do sada.


SAUDIJSKA ARABIJA U četvrtak od 14 časova Al Feiha dočekuje Abhu. Verujemo da će Stojković i Pavkov do pobede, a kvota je 2.20 u kladionici MaxBet.


Predsednik FIFA Đani Infantino razmatra ideju da se fudbal ubuduće igra sa zaustavnim vremenom. Prvi čovek svetskog fudbala želi da ograniči gubitak vremena, jer smatra da je to trenutno najveći problem. Ideje za promenu pravila su na stolu i ključni ljudi zaduženi za pravila će o njima raspravljati vrlo brzo.

Ono što je sigurno da dolazi kao novina jeste to da će od 30. juna svaka proslava gola biti uključena u nadoknadu vremena i to kako bi se onemugućili prekidi prilikom slavlja koji nekad traju duže od minut ili minut i po. FIFA želi da smanji “mrtvo vreme” na minimuma, pa će tako od naredne sezone sudijske nadoknade biti mnogo duže nego što je to bio slučaj do sada.

VENGER SE ZALAŽE ZA NAPADAČE

Jedna od glavnih tema je i pravilo ofsajda. Arsen Venger, FIFA-in direktor za razvoj se zalaže da napadačima bude omogućeno da jednim delom tela budu ispred defanzivca. O tome se još uvek diskutuje.

Precizno je objašnjeno i šta podrazumeva kada je defanzivac imao kontrolu nad loptom posle kojeg je došlo do namernog odigravanja kojim se isključuje ofsajd pozicija:

– lopta je došla izdaleka i igrač je imao jasan pregled
– lopta se nije kretala brzo
– smer lopte nije bio neočekivan
– igrač je imao vremena koordinisati pokrete tela, tj. nije se radilo o instinktivnom istezanju ili skakanju, ili pokretu kojim je postignut ograničeni kontakt/kontrola
– kretanje lopte na tlu je lakše nego u vazduhu

Obrambeni igrač koji napusti teren za igru bez sudijske dozvole smatraće se da je na gol liniji ili bočnoj liniji. Igrač u napadu može stajati na terenu za igru ili ostati izvan njega kako ne bi učestvovao u aktivnoj igri.

ANTI EMILIANO MARTINEZ PRAVILO

Ako igrač ponovno uđe s gol-linije i uključi se u igru pre sledećeg prekida igre smatra će se da je igrač pozicioniran na gol-liniji u svrhu ofsajd pozicije.

Od sezone 2023/2024 ukinuće se pravilo poništavanja gola ukoliko je u trenutku postizanja gola na terenu bio neko od rezervnih igrača. Nešto slično se dešavalo na Mundijalu u Kataru. Sudije su imale opciju da te pogotke proglase nergularnim, ali to se nije dešavalo, niti će se u budućnosti dešavati.

Kao što je već navedeno, izgubljeno vreme prilikom proslave gola postaće deo nadoknade. Takođe će biti uvedeno i “Anti Emiliano Martinez pravilo”. Ono što je golman Argentine do sada radio biće strogo zabranjeno, pa tako prilikom izvođenja penala čuvari mreže ne smeju imati bilo kakav kontakt sa izvođačem ili čak dodirivati stativu, prečku ili mrežu.

PREPORUČUJEMO:

BOLAN JAUK! Golman Mladosti kolima Hitne pomoći odvezen u bolnicu (VIDEO)

NOLE U ČETVRTFINALU Đoković prvo razbio Holanđanina, pa se opustio, ali bez posledica

 

9 Komentara

9 Comments

  1. saleinter

    saleinter

    01.03.2023. at 20:52

    Unistice i fudbal kao i vecinu sportova sa silnim novim pravilima…

    • Neci89

      01.03.2023. at 21:11

      Pa do sada je bilo tesko izvodjacima penala zaista, onoliki gol da pogode, pa jos da se zabrani golmanima da se uopste i pomeraju. Najbolje da uvedu pravilo da se golman skloni s gola kad je penal u pitanju, pa ce tada valjda da im se olaksa.

      • Milos

        02.03.2023. at 20:41

        Slazem se brt

      • Are

        03.03.2023. at 22:19

        Nije poenta da li golman sme da se kreće, već da više neće smeti da provicira onog koji izvodi penal.

  2. Mare

    02.03.2023. at 00:04

    Jedino sto sigurno treba promeniti jesu pravila vezana za penal. Ne treba svirati svaki besmisleni kontakt osim ako je zaista procena da je igrač u gol šansi. Imamo gomilu primera gde je igrač okrenut leđima izlazi iz 16m , lopta je otišla ko zna gde…Smešno

    • Serbian

      02.03.2023. at 12:27

      Igrač ga šutne po nogama…….nažalost mora penal. Išao ka golu ili od kola ne po nogama.
      Jedino blagi kontakti trebaju da se iskljuce.
      Ovo za golmane koji sve vise izigravaju mangupe na golu podrzavam. Počeli su toliko da vredjaju pri penalima da je postalo neukusno.

  3. Obradović10

    04.03.2023. at 14:19

    Ofsajd manji od pola metra, ne treba da bude ofsajd. Fudbal je igra u kojoj se uživa kada se postigne što više golova, a ne da bude 0:0, 1:0 i ti rezultati bzv.
    Takođe, bilo bi zanimljivo kad bi uveli da ne postoje nerešenih rezultata. Ako se završi nerešeno u 90 minuta, onda da se izvode jedanaesterci, pa ko pobedi 2 a ko izgubi 1 bod. Mnogo više bi se borili da daju gol i jedni i drugi.
    Sportski pozdrav.

    • slavoljub

      05.03.2023. at 13:30

      Po meni nereseni rezultati 0-0 su cista namestaljka ! Kako ti igrac profesionalac nisi u stanju u 90min.pogoditi gol ili og 3 metra tuces loptu preko gola !!

  4. slavoljub

    05.03.2023. at 13:31

    Po meni nereseni rezultati 0-0 su cista namestaljka ! Kako ti igrac profesionalac nisi u stanju u 90min.pogoditi gol ili og 3 metra tuces loptu preko gola !!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.