Budimo u kontaktu

LIGA EVROPE

KO DRUGI? Sevilja osvojila 7. Lige Evrope i nanela prvi poraz Murinju u finalima! (VIDEO)

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Slavlje fudbalera Sevilje u Budimpešti (Foto: Beta/AP)

Sevilja je pobednik Lige Evrope! Posle 120 minuta fudbala i penal drame, Španci su stigli do svog sedmog trijumfa u sedmom finalu ovog takmičenja, nanevši prvi poraz Žozeu Murinju u finalima – 1:1, penalima 4:1 za Sevilju, na krcatoj Puškaš areni u Budimpešti.


ČEŠKA: U četvrtak od 17:30 igraju Pribram – Pardubice, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu gostiju 1.93.


Roma je prva pripretila iz kornera u 2. minutu, posle kojeg je usledio pokušaj Dibale. Argentinac je bio neprecizan. Pokušala je Sevilja da kreira prvu pretnju tri minuta kasnije, ali je Matić zagradio loptu ispred Toresa i ispratio je do gol-auta. Napali su Rimljani i u 12. minutu.  Dibala je prodorom po boku stvorio višak i poslao povratnu loptu za Spinacolu koji je šutirao traljavo. Minut kasnije neprecizan je i Matić…

Usledio je period borbe na sredini terena, bez većih uzbuđenja. Pokušali su Španci da prekinu monotoniju u 25. minutu i zaprete posle akcije po desnom boku, ali je En Nesiri faulirao Ibanjeza. A zatim, u 32. minutu, na scenu je stupio VAR. Gudelj je izbacio loptu iz šesnaesterca, ali je utisak da je istovremeno i zakačio Ejbrahama kopačkom po glavi. Oba tima su prilikom prvog prekida protestvovala kod sudije Tejlora koji je konsultovao VAR sobu. Na kraju, reprezentativac Srbije nije imao nameru i ne postoji osnov za jedanaesterac.

Usledio je 35. minut, navijači “vučice” su poskakali na noge na tribinama Puškaš arene. Roma je povela! I to golom Murinjovog iznenađenja. Manćini je iskoristio grešku rivala, poslao loptu u prostor za Dibalu, koji je iskosa, sa leve strane, gađao u dalji ugao za slavlje Rimljana – 0:1.

Pet minuta kasnije Roma je mogla da udvostruči prednost. Slobodan udarac sa desnog boka upućen na dalju stativu niko od igrača Rome nije zahvatio, pa je propuštena dobra šansa. Uzvratili su Španci u 44. minutu. Sevilja je izborila korner koji je izveo Rakitić, a Fernando je glavom gađao preko prečke.

Sudija Tejlor produžio je prvo poluvreme za čak sedam minuta i upravo u tom poslednjem minutu nadoknade malo je nedostajalo da se zatrese mreža Rimljana. Rakitić je uputio udarac sa 20 metara i ozbiljno uzdrmao stativu. Sreće je nedostajao Sevilji da izjednači pred sam  odlazak na odmor.

Očekivano, Sevilja je bila ofanzivniji tim na početku drugogo poluvrenema. Pokušavali su Andalužani da neutrališu zaostatak. I to im je pošlo za rukom već u 55. minutu. Rano je Roma potpuno prepustila inicijativu rivalu što je skupo koštalo. Oštru loptu sa desnog krila nespretno je zahvatio Manćini koji je želeo da je izbije ispred En Nesirija, ali je poslao u sopstvenu mrežu – 1:1 i bili smo opet na početku.

Roma se oporavila posle primljenog gola i mogla je do nove prednosti u 62. minutu. Pelegrini je šutirao iz slobodnog udarca, ali je gađao u živi zid. Usledio je još jedan pokušaj Rimljana posle centaršuta, ali je Smoling zapretio nedovoljno da ozbiljnije ugrozi Bonoa. Pet minuta kasnije zapretili su Abraham i Ibanjez iz peterca iz veoma izglednih situacija, ali je Bono uspeo da sačuva mrežu sjajnim intervencijama! Imali su zatim igrači španskog kluba nekoliko vrlo dobrih prilika, ali je svaka završena bez udarca koji bi primorao Patrisija da reaguje.

A zatim, u 75. minutu, uzbuđenje u šesnaestercu “vučice”. Okamposa je oborio Ibanjez, a sudija Tejlor je pokazao na belu tačku za Sevilju! Ipak, VAR je bio taj koji je doneo konačnu odluku, a to je da nema penala! Iako je postojao kontakt, Ibanjez je prvo izbio loptu i Sevilja,  opravdano nije dobila jedanaesterac, uz buru protesta, naravno.

Šest minuta kasnije penal su tražili Rimljani! Matić je uputio udarac, lopta je udarila Fernanda u ruku, ali se Tejlor nije oglasio jer je smatrao da igrač Sevilje nije imao nameru da udari rukom. Salve protesta sada na drugoj tribini… Tražio je tim Žozea Murinja način da ponovo stigne do prednosti. Pokušao je Beloti u 84. minutu, ali nije uspeo da akciju pretoči u gol. Sevilja je pokušala da odgovori dva minuta kasnije. Probao je suso, iznudio korner, a potom je Rakitić uputio centaršut, ali na kraju golman italijanskog kluba nije imao povoda da reaguje.

Produžio je Englez utakmicun za šest minuta, a u drugom minutu nadoknade prilika za Špance. Suso je centrirao sa desne strane, a En Nesiri loptu zahvatio glavom, međutim golgeter Sevilje je bio neprecizan i poslao je loptu preko gola. I to je bilo sve, pa se drama nastavila, jer je finale ušlo u produžetke.

Veliki je ulog, pa su produžeci počeli očekivano. Nisu želeli finalisti da previše rizkuju. Iako je Sevilja imala nešto više želje da stigne do gola, gust bedem Rome delovao je neprobojno. Izveo je Rakitić u 105. minutu udarac iz ugla, poslao loptu na drugu stativu, gde En Nesiri nije uspeo da je zahvati pa je propala retka prilika u prvom produžetku.

Pokušao je Nemanja Gudelj u 107. minutu da iznenadi sa distance, ali je gađao pored gola. Pretnja En Nesirija u 121. minutu je izmamila uzdahe navijača Sevilje, ali nije donela promenu rezultata, pa su o pobedniku odlučivali jedanaesterci!

Sevilja je otvorila seriju, precizan je bio Okampos, na drugoj strani izjednačenje je doneo Kristante. Lamela je pogodio za 2:1, a nesrećni Manćini ne pogađa, Bono brani! Rakitić donosi 3:1, a Ibanjez poput Manćinija ne pogađa i Sevilja je na početku četvrte serije imala meč loptu. Precizan je Montijel, 4:1, kraj i slavlje fudbalera i navijača Sevilje je moglo da počne!


SEVILJA – ROMA 1:1 (1:1, 0:1) – penalima 4:1

Strelci: 0:1 Dibala u 35, 1:1 Manćini (autogol) u 55. minutu

Stadion: Puškaš arena

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

SEVILJA: Bono, Navas (od 95. Montiel), Telješ (od 95. Rekik), Bade, Gudelj (od 120+8. Markao), Fernando (od 120+10. Žordan), Rakitić, Okampos, Tores (od 46. Suso), Hil (od 46. Lamela), En Nesiri

ROMA: Rui Patrisijo, Ibanjez, Manćini, Smoling, Spinacola (od 106. Ljorente), Kristante, Matić (od 120. Bove), Čelik (od 91. Zalevski), Pelegrini (od 106. El Šaravi), Dibala (od 68. Vajnaldum), Ejbraham (od 75. Beloti)


 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.