Budimo u kontaktu

FK Rad

FK Rad osnovan je 1958. godine i danas se takmiči u Prvoj ligi Srbije. “Kod kuće”, fudbaleri Rada igraju u svetlo plavim majicama i belim šorcevima, na svom stadionu na Banjici. Ovaj beogradski klub poznat je po svojim desno orijentisanim navijačima, koji važe za jedne od najvatrenijih.

FK Rad od nastanka do danas

FK Rad postoji od 1958. godine. Nastaje preuzimanjem malog lokalnog fudbalskog kluba od strane građevinske kompanije “Rad”.

Sve do sedamdesetih godina prošlog veka igrao je u nižim ligama, da bi 1973. po prvi put ušao u Drugu saveznu ligu.

Tokom osamdesetih, FK Rad ulazi u Prvu saveznu ligu i beleži veoma dobre rezultate.

Sezone 2002/2003. Klub ponovo ispada u Drugu ligu, da bi se od 2008/2009. sezone vratio u najviši rang takmičenja, gde ostaje do danas.

Prvi evropski kupovi

Plasmanom na 4. mesto u Prvoj saveznoj ligi FK Rad u sezoni 1988/1989. izborio je učešće u evropskm kupovima, po pvi put u svojoj istoriji.

U sezoni 2010/2011. klub ponovo osvaja 4. mesto, ovaj put u Superligi Srbije, a time i plasman u kvalifikacije za UEFA Ligu Evrope. FK Rad stigao je do drugog kola kvalifikacija.

Tokom 60 godina postojanja iznedrio je i reprezentaticve. Kroz klub je prošlo nekoliko stotina prvotimaca, kao i hiljade igrača nižih kategorija. Više desetina svojih igrača FK Rad poslao je u svetske klubove.

Ozloglašeni navijači FK Rad

Organizovana navijačka grupa Junajted fors verna je svom fudbalskom klubu i jedan je i od simbola FK Rada.

Junajted forsi nastali su 1987. godine. Buntovna grupa skinhedsa, koja je rezignirano odbijala da podrži neki od postojećih “režimskih” klubova, organizovala se da na tribinama podrži ovog beogradskog, tada već prvoligaša.

Ova urbana grupa navijača vodila se idejom da razbije konvencije navijanja samo za jedan od dva najveća srpska kluba, FK Partizan i FK Crvena zvezda. Junajted fors ostali su nezavisni, nisu se priklonili niti jednoj političkoj opciji, ni lideru. “Negujući patriotizam i braneći boje svog kluba”, navijači FK Rad danas su ponosni na činjenicu da su jedina grupa kojoj nikad, prema navodima, nije “pao” nijedan transparent. Važe za jednu od “najžešćih” navijačkih grupa, kad je u pitanju srpski fudbal.


Više vesti