Budimo u kontaktu

Serija A

Serija A (ita. Seria A TIM), profesionalna italijanska fudbalska liga, smatra se jednom od najkvalitetnijih na svetu. U okviru lige igraju neki od najpopularnijih svetskih klubova, kao što su Juventus, Milan, Inter, Roma, Lacio, Napoli i Fjorentina.

Tradicija bezmalo jedan vek duga

Serija A ima tradiciju dugu preko 90 godina – profesionalno takmičenje u okviru ove lige održava se od 1929, i to s početka u organizaciji Lige Kalčo (ita. Lega Calcio), dok organizaciju od sezone 2010/2011 preuzima Liga serije A (ita. Lega Serie A).

Iza Španske lige, Serija A je dala največi broj finalista Evropskog kupa. Naime, španski klubovi učestvovali su u 29, a italijanski 28 finala, gde su zabeležili 12 pobeda (Milan 7, Inter 3 i Juventus 2) i doživeli 16 poraza (Juventus 7, Milan 4, Inter 2 i po jednu Fjorentina, Roma i Smpdorija).

Italijanski klubovi vodeći su u Evropi i po broju Uefinih trofeja, sa osvojenih čak 48.

Serija A rađa šampione

Dva od tri najuspešnija evropska kluba dolaze upravo iz ove lige, i to Milan, koji je na prvom mestu sa 17 titula i Juventus, koji sa svojih 11 pehara zauzima treće mesto. Najtrofejniji italijanski klub Juventus ujedno je i jedini koji je osvojio sve titule UEFA i FIFA i koji je proglašen drugim najuspešnijim evropskim klubom 20. veka.

Od strane IFFHS, kao u UEFA, Serija A je rangirana kao četvrta u svetu, na osnovu nastupa u Ligi prvaka i Evropskoj ligi. Istovremeno, ona je jedina koja je u okviru grupe G-14, saveza koji je objedinjavao 14 najeltinijih svetskih klubova, imala čak tri predstavnika: Juventus, Milan i Inter. Ova liga je, dodatno, iznedrila i najveći broj dobitnila Zlatne lopte, a u okviru nje igrao je i najveći broj fudbalera koji su poneli titulu evropskog fudbalera godine.

Istorijat Serije A i koncepcija

Od osnivanja, Serija A je pronmenila nekoliko formata. Najčešće je bio zastupljen sistem koji broji 16 ili 18 klubova, dok od sezone 2004/2005 u Seriji A igra 20 klubova.

Tokom sezone, od avgusta do maja, svaki klub po dva puta igra sa preostalih 19, i na domaćem terenu i u gostima, u ukupno 38 kola. Tokom prvog, jesenjeg dela sezone (Andato) igra se 19 utakmica, dok u drugom delu, prolećnom (Retorno) svaki klub igra istim redosledom kao tokom prvog dela sezone, i to tako što sa protivnicima kojima je prethodno gostovao igra “kod kuće” i obrnuto. Od 1994. godine, svaki tim za pobedu ubira 3 boda, jedan bod za remi, dok poraz ne donosi bodove.

Kvalifikacije

Prvoplasirani i drugoplasirani direktno idu u grupnu fazu takmičenja, dok treći i četvrti igraju treće kolo kvalifikacija. Petoplasirani, kao i tim koji je osvojio šesto mesto, a kao i pobednik Kupa Italije odlaze u Kup UEFA. U slučaju da je osvajač Kupa Italije sebi već obezbedio mesto u nekom od evropskih takmičenja plasmanom u ligi, u Kup UEFA ide poraženi finalista. U slučaju da je i drugi finalista već obezbedio plasman u Kup UEFA ili Ligu šampiona, priliku da igra u Kupu UEFA dobija sedmoplasirani tim.

Tri najslabije plasirana tima u Seriji A sledeću sezonu igraju u Seriji B.

Situacije u kojima bi dva kluba, koja su na granici za neko od evropskih takmičenja ili za opstanak u ligi, imala jednak broj bodova, do sezone 2005/2006. rešavane su dodatnim dvomečom. Od naredne sezone do danas, presudni faktor za plasman je odnos u međusobnim susretima, a ukoliko ni taj odnos ne može da presudi, poredi se gol-razlika.