Budimo u kontaktu

SRBIJA KOŠARKA

PEŠIĆ ZA MAXBET SPORT Neću da se pravdam kao Piksi!

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Selektor "orlova" Svetislav Pešić (Foto: Starsport)

Košarkaška reprezentacija Srbije je uvek neiscrpna tema za razgovore. Godina na izmaku donela je rezultatski neuspeh na Prvenstvu Evrope, a već u februaru “orlove” očekuju još dva meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.


Naša kladionica nudi kvotu 1.85 da će na meču Dalas – LA Lejkers biti ubačeno manje od 232 poena.


Na te, ali i na još neke teme, sagovornik u emisiji “60 minuta sa Vladom i Acom” na MaxBet radiju bio je selektor srpske košarkaške reprezentacije, Svetislav Pešić.

Za početak, koliko često se vi setite Indijanapolisa 2002. godine i trijumfa nad selekcijom SAD u četvrtfinalu Svetskog prvenstva? To je za sve nas ovde bila jedna od najlepših košarkaških noći?

To je već adaktvano, što se ono kaže, stavljeno u neku fioku moje karijere. Mi koji smo direktni učesnici takvih događaja i uspeha, naravno, ponosni smo na to, ali to je samo neka motivacija za sve što se dešava kasnije. Lično, možda sam jednom ili dva puta gledao tu utakmicu, ali i ostale koje su bile važne za reprezentaciju i mene kao trenera. Svi bi mi voleli da se to ponavlja ako je moguće češće – kaže na početku Svetislav Pešić.

NEDOKAZANI IGRAČI DAJU POVRŠNA MIŠLJENJA

Hajde onda da preskočimo 20 godina, na kraju smo 2022. godine, pa kako ćete se vi sećati prethodnih 12 meseci? Da li su bili uspešni, ili možda čak nisu?

Mi uspehe i neuspehe malo drugačije definišemo od vas iz medija, iako ste dugo u košarci, živite praktično sa njom, akteri ste da tako kažem… Znate kako je ocenjen naš boravak na Evropskom prvenstvu. Pošto smo mi specijalni narod sa specijalnim mentalitetom, emcionalno izraženim u svakom smislu, sve se svodi na biti, ili ne biti. Živimo do euforije do euforije. Stalno nešto objašnjavamo i to veoma glasno. Ne mislim na navijače, i ja sam navijač, kada igra Đoković i ja navijam i glasan sam. Mislim tu na bivše igrače koji se do kraja nisu dokazali, a želeli bi da na blogovima i u intervjuima daju neka svoja površna mišljenja, a to šteti pre svega košarci. Ako završavamo ovu godinu, a vi se vraćate na Indijanapolis, rekao bih da je i ranije jugoslvenska košarka imala neuspehe, ali su se akumulirali u uspehe, jer svaki uspeh zahteva kontinuitet. Ono što ne vide ni mediji ni ovi koji brinu tuđu brigu, i veruju u euforiju kao i ovi što su očekivali dobre rezultate fudbalske reprezentacije sa totalno nerealnim ambicijama, ali to smo mi. Ja ovu godinu ocenjujem na neki drugačiji način. Po meni, takmičenje na EP ne možemo da ocenimo kao uspeh, ali bih ga ocenio kao privremeni rezultatski neuspeh. Dakle, samo rezultatski. Nikakva katastrofa, jer posle dugo godina reprezentacija je došla sa velikim entuzijazmom. Ako hoćeš nešto veliko da praviš ne može da se analizira samo jedan rezultat već kako se do njega došlo, a za to nemamo strpljenja. Samo nas zanima da li si pobedio ili nisi. Intervju mog drugara Piksija posle SP u Kataru, recimo. Došao je na pres, sat i po posvetio medijima i trudio se, ne da se posipa pepelom, nego da objasni sve što se od njega traži, a zaključak je bio – vidi povog Piksija, on se sada samo vadi!

Svetislav Pešić i Nikola Jokić (Foto: Starsport)

Naša košarkaška reprezentacija je jedna od mnogih nacionalnih selekcija koje su u 2022. doživele neuspeh, pored košarkaša i košarkašica tu su fudbaleri, odbojkaši, vaterpolisti, rukometaši…?

Nemojte tako! Ako smatrate da je neuspeh ako smo izgubili od Italije, u redu!

Takva je slika stvorena u javnosti?

Euforičnu sliku ne pravim ja, a izgubiti od Italije nikad nije sramota! Jesmo razočarani, ali smo izgubili od starijeg, od zemlje košarke… Imaju profesionalnu ligu, organizaciju… Mi u Srbiji tako nešto nemamo. Bio bih srećan ako bi naša košarka bila postavljena na pravilnom koloseku, ali nije. Samo se očekuju rezultati, ponekad i nerealni. Neću, ipak, sad da se kao Piksi nešto pravdam, niti želim, niti mi to treba!

DOŠAO SAM JER IMAM OBAVEZU DA POMOGNEM

Posle EP razvila se u medijima polemika da li u reprezentaciji iskoristiti pravo i uzeti jednog stranca. Vaš prethodnik Kokoškov nije odbacivao to kategorički, da li ste o tome i vi razmišljali i ko bi to mogao biti?

To je tema za medije, ali prvo treba da se srpska košarka postavi na pravom koloseku. Ja kažem ne stranci, nego stranac. Tema srpske košarke nije da li nam treba stranac, to nije tema u smislu kada se ozbiljno govori kako dalje u srpskoj košarci. Tema je da Kvalitetna liga Srbije nije profesionalna liga, da nijedan klub Prve lige osim velikih iz ABA lige, nema nijednog profesionalnog trenera za rad sa mladima. To je tema, a da li će biti ili neće stranac… Svi ste pitali šta će nama stranac. A dođe ovaj u Španiju, gde je najkvalitetnija liga posle NBA, tamo je najbolji igrač bio bek koji je Amerikanac i nikakvih diskusija nije bilo da li je trebalo da bude ili nije. Za javnost je važno da li si pobedio ili ne, a za nas je važno kako stići do te pobede. Ovo što sam uzeo da budem trener, meni lično i ne treba više toliko, ali imam obavezu i osećaj obaveze da bih mogao da pomognem da se naša košarka vrati na normalan kolosek, sa medaljama ili bez njih. Ekspresnim putem se daju pasoši američkim igračima koji su bili tu nekoliko meseci i kada dođe Kup Radivoja Koraća Zvezda i Partizan podnesu zahtev za američkog igrača i on postane Srbin. Nije to put…

Razmišljate, dakle, šire, o interesu srpske košarke. Za kraj, u februaru igramo nove prozore u kvalifikacijama za SP i tu nam treba jedna pobeda, ali ponovo neće biti NBA i Evroligaških igrača, pa kako se osećate kada morate da sastavite tim bez njih, a ako se doživi praz vi ste krivi, a ne FIBA ili NBA liga?

Pa, trener jeste uvek krivac. To je tema dosta… Tačno je da igramo sa Grčkom i Velikom Britanijom. Zna se protiv koga igramo, ali se ne zna sa kim ćemo te utakmice da odigramo,. To je komplikovan proces koji traje duže. Hvatamo se za glavu kada nas Belgija pobedi, kako je to moguće, mi osvajali silne trofeje, a izgubimo od Belgije… Ne ulazimo u suštinu zašto, već da li je trener uzeo na vreme tajm aut ili da je uzeo ovog ili onog igrača… To je jedna dosta teška situacija za ekipe kao što su Srbija, gde je veliki broj igrača u Evroligi. Sada ne možeš ni na igrače Zvezde i Partizana da računaš jer igraju u Evroligi… Da ne bi plakali previše, često ističem, nikad popularnost košarke nije bila veća, ali su se potencijali apsolutno smanjili i to je sada pitanje kako te potencijale pretvoriti u kvalitet, da ima što manje stranaca u našim najboljim klubovima, da ih nema u Kvalitetnoj ligi Srbije i da se postižu dobri rezultati u svim reprezentativnim selekcijama – zaključio je Svetislav pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, u emisiji “60 minuta sa Vladom i Acom” na MaxBet radiju.

PROČITAJTE JOŠ:

IVANOVIĆU POMEŠANI UTISCI Padovi su očekivani za normalnu ekipu, ali ja neću normalnu ekipu…

Kampaco debitovao, Zvezda u laganom ritmu pobedila Borac

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.