Budimo u kontaktu

KATAR 2022

SILNA “FURIJA” Španci izvukli “sedmicu”, Kostarika zalutala na Mundijal! (VIDEO)

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Tores postiže svoj drugi, a četvrti gol za Španiju u meču sa Kostarikom (Foto: Beta/AP)

Španija je, u stilu svog nadimka, furiozno započela učešće na Mundijalu. Izabranici selektora Luisa Enrikea su nadigrali i do nogu potukli Kostariku koja je d svih selekcija kje su do sada odigrale svj prvi meč, ubedljivo najmanje pokazala. Bila je to igra mačke i miša u kojoj reč iznenađenje nijednog trenutka nije bila aktuelna – 7:0!


SVETSKO PRVENSTVO Belgija od 20 časova igra protiv Kanade. Kvota na “keca” je 1.55 u kladionici MaxBet.


Olmo je zamalo golom otvorio utakmicu već u 5. minutu. Pedri je poslao odličnu dijagonalu, Olmo je šutirao iz prve sa nekih sedam – osam metara i lopta prolazi kraj leve stative.  Jasno je bilo već posle uvodnih sedam – osam minuta da je Španija dominantna i uglavnom se igralo na polovini Kostarike. Bilo je samo pitanje trenutka kada će “furija” postići prvi gol, što se dogodilo u 11. minutu.

Strelac za Španiju Dani Olmo! Prvoklasan prijem i prelep. Gavi je imao najbolju nameru i želeo je da uposli Olma krooz nekoliko fudbalera Kostarike, ali je dobio “pomoć” od Kalva koji je taman promenio let lopti da se napadač Španije na fin način oslobodio svog čuvara i pogodio za 1:0 već u 11. minutu.

Posle uvodnih 20 minuta posed lopte je bio neverovatnih 87:13 odsto u korist Španije. Unaj Simon, golman Španije, je od početka meča jednom dodirnuo loptu i to kad mu je saigrač vratio. Kostarikanci nisu bili nakakva pretnja. Španci su majstori igre na malom prostoru gde se odlično snalaze. Sve vreme lopta je prolazila skoro nesmetano između linija, Kostarikanci su bukvalno bili statisti i sve je mirisalo na drugi gol “furije”.

To se i dogodilo u 21. minutu. Marko Asensio je savršeno iskoristio asistenciju Đordija Albe, a onda pogodio iz prve tik pored Navasa. Nemoćan je bio golman, iako je imao loptu na rukama. Zakasnio je za delić sekunde. Važnu ulogu u vom napadu imao je kapiten Buskets koji je promenio ritam lepim dodavanjem ka Albi pre gola.

Dosta brz tempo nametnuli su Španci, odmah posle drugog gola nastavili su juriš ka golu Kejlora Navasa. Kostarikanci nisu mogli da povežu dva dodavanja. Kao plod takvog odnosa snaga naterenu došla je i akcije Španije u 31. minutu posle koje je Duarte sapleo Albu i sudija Mohamed Abdula pokazao je na belu tačku. Preuzeo je odgovornost Tores i rutinski savladao Navasa, koji je otišao u suprotnu stranu – 3:0. Tek u finišu prvog poluvremena su se i Kostarikanci malo okuražili, ali realno, Španija je ceo posao završila već posle pola časa igre.

Drugo poluvreme počelo je nalik prvom. Španija je odmah zagospodarila terenom i nastavila da pritiska rivala. Evidentno je bilo da se “furija” nije zadovoljila vođstvom od tri gola razlike, pa se u nastavku na prvu loptu u mreži Navasa čekalo manje nego na početku meča. U 54. minutu Feran Tores dnosi Špancima 4:0! Kod ovog gola se možda i najbolje videlo koliko je krhka odbrana Kostarike. Tores se ušunjao u kazneni prostor skoro kao na treningu, a onda pored Kalva i Ovijeda matirao Navasa koji zaista nije mogao tu ništa da uradi.

Evidentno je bilo da su Kostarikanci posle ovog gola sve češće gledali ka semaforu koliko je još vremena ostalo, jer su svakako želeli da se ova po njih očajna priča što pre okonča. Sa druge strane Luis Enrike je izvršio dvostruku izmenu, poslao je na teren Solera i Moratu umesto Pedrija i Toresa, pa je sada formacija “furije” bila još ofanzivnija. Nešto kasnije selektor Španije uveo je u igru i dvojicu mladih igrača, Baldea kome je ovo bio debi za najjaču selekciju “furije”, a nešto kasnije i Vilijamsa.

Jeste opao tempo kako se meč bližio kraju, ali to nije značilo i da su Španci rekli svoju poslednju reč. Jer, Gavi je u 74. minutu postigao zaista lep gol. Balde je imao nameru da proigra Moratu, ali je lopta išla prebrzo. Ipak, iskusni napadač se snašao lepo, izašao je sa loptom van kaznenog prostora i onda centrirao za golobradog vezistu Barselone koji iz prve neodbranjivo šutira. Od stative, lopta se dbila pravo u mrežu. Navas, pa verovatno ni niko drugi, ovo ne bi mogao da zaustavi – 5:0!

Da li je to bio kraj? Ne, nije. Jer, Španci nisu prestajali sa atacima, pa je u 90. minutu Soler primrao Navasa da i po šesti put izvadi loptu iz mreže, a dva minuta kasnije u strelce se upisao i Morata – 7:0! Nema šta, odlično izdanje “furije”, a koliko je sve to zaista dobro, videće se u mečevima sa nekim jačim rivalima, jer Kostarika evidentno da je zalutala u Katar i svakako nije pravo merilo…


ŠPANIJA – KOSTARIKA 7:0 (3:0)

Strelci: 1:0 Olmo u 11, 2:0 Asensio u 21, 3:0 Tores (iz penala) u 31, 4:0 Tores u 54, 5:0 Gavi u 74, 6:0 Soler u 90, 7:0 Morata u 90+2. minutu

Stadion: Al Tumama

Sudija: Mohamed Abdula Hasan Mohamed (UAE)

Žuti kartoni: Kalvo (Kostarika)

ŠPANIJA: Simon -, – Aspilikueta 7, Rodri 7, Laport 7, Alba 7,5 (od 64. Balde 7) – Gavi 7,5, Buskets 7,5 (od 64. Koke 7), Pedri 7 (od 57. Soler 7,5) – Tores 8 (od 57. Morata 7,5), Asensio 8 (od 69. Vilijams 7), Olmo 8.

KOSTARIKA: Navas 5 – Martinez 5 (od 46. Vaston 5), Fuler 5, Duarte 5, Kalvo 5, Ovijedo 5 (od 82. Matarita -) – Kampbel 5, Borhes 5 (od 72. Agilera -), Teheda 5, Benet 5 (od 61. Ruiz) – Kontreras 5 (od 61. Zamora 5)

Igrač utakmice: FeranTores (Španija)


GRUPA E, 1. kolo

Nemačka – Japan 1:2 (1:0)

(Gundogan pen 33 – Doan 75, Asano 83)

Španija – Kostarika 7:0 (3:0)

(Olmo 11, Asensio 21, Tores pen 31, 54, Gavi 74, Soler 90, Morata 90+2)

Standings provided by Sofascore

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.