Budimo u kontaktu

UEFA

UEFA MENJA SISTEM KVALIFIKACIJA Uvodi se novo pravilo, evo ko i na koji način može u Ligu šampiona

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

UEFA bi na sastanku u četvrtak trebalo da potvrdi novi format kvalifikacija za Ligu šampiona od sezone 2024/2025, javlja Sky Sports. Već je najavljeno da će se od te sezone potpuno promeniti format Lige šampiona, ali trebalo bi da se promeni i sistem kvalifikacija.


LIGA KONFERENCIJA Fejenord od 18.45 dočekuje Slaviju iz Praga, a kvota na keca u kladionici MaxBet je 1.65.


Naime, Liga šampiona će imati 36 umesto dosadašnja 32 kluba i svi će igrati u istoj ligi. Dosad su klubovi u grupi igrali po šest utakmica, ali od 2024. će ih igrati deset, i to pet kod kuće i pet u gostima. Prvih osam klubova automatski će proći u osminu finala, a oni od 9. do 24. mesta će da razigravaju će za ulazak u osminu finala.

Pretkola kvalifikacija igraće se kao i dosad, ali će u takozvanoj Stazi šampiona biti još jedno dodatno mesto. Jedno dodatno mesto ići će i trećeplasiranoj ekipi pete lige po UEFA renkingu, koja je dosad imala mesto u pretkolu Lige šampiona.

Preostala dva mesta dodeliće se klubovima po “istorijskim zaslugama”, odnosno onima koji imaju najviši koeficijent, a nisu uspeli da se kvalifikuju u Ligu šampiona kroz domaća takmičenja. Za prva dva pravila se znalo da će biti prihvaćena, dok je ovo poslednje bilo najkontroverznije, ali Sky javlja da će ga UEFA ipak usvojiti.

Da bi zadovoljili taj kriterijum, klubovi bi morali u domaćem prvenstvu osvojiti mesto koje vodi u Ligu Evrope ili Ligu konferencija. U tom slučaju dobili bi mesto u Ligi šampiona ako imaju dovoljno visok koeficijent unazad pet godina, s tim da jedna liga ne može dati više od šest predstavnika u Ligi šampiona.

Primera radi, kad bi danas završila Serija A, Roma bi kao petoplasirana ekipa na tabeli ušla u Ligu šampiona, jer je prema UEFA renkingu 11. klub na listi, odnosno prvi koji se nije direktno plasirao u Ligu šampiona, a osigurao je barem Ligu Evrope. To ne bi važilo za Mančester junajted, koji je na 9. mestu ispred Rome, ali nije uspeo da se plasira u Evropu.

PROČITAJTE JOŠ:

USVOJENI NOVI FINANSIJSKI PROPISI UEFA Evo koliko će moći da se troši na transfere, plate i provizije…

GROM IZ VEDRA NEBA Brazil “razbija kasu” i dovodi Gvardiolu za selektora!

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.