Budimo u kontaktu

UEFA

USVOJENI NOVI FINANSIJSKI PROPISI UEFA Evo koliko će moći da se troši na transfere, plate i provizije…

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (Foto: Beta/AP)

Izvršni komitet UEFA u četvrtak je odobrio nove pravilnike o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti. Nova pravila predstavljaju prvu veliku reformu finansijskih propisa UEFA, otkako su uvedeni 2010. godine.


LIGA KONFERENCIJA Fejenord od 18.45 dočekuje Slaviju iz Praga, a kvota na keca u kladionici MaxBet je 1.65.


Evolucija fudbalske industrije, uz neizbežne finansijske efekte pandemije, pokazala je potrebu za velikom reformom i novim propisima o finansijskoj održivosti – rekao je prvi čovek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin.

Predsednik UEFA je dodao…

UEFA je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije.

Finansijska održivost će se postiću kroz solventnost, stabilnost i kontrolu trškova. Kako navode iz UEFA, što se tiče solventnosti, novo pravilo o izmirenju dospelih obaveza (prema fudbalskim klubovima, zaposlenima, socijalnim/poreskim organima i UEFA) obezbediće bolju zaštitu poverilaca. Kontrole će se vršiti svakog kvartala i biće manje tolerancije prema platišama koji kasne.

Novi zahtevi za fudbalsku zaradu su evolucija postojećih zahteva za rentabilnost i doneće veću stabilnost klupskim finansijama. Da bi se klubovima olakšala implementacija, obračun fudbalske zarade je sličan obračunu rezultata rentabilnosti. Dok je prihvatljivo odstupanje poraslo sa 30 miliona evra tokom tri godine na 60 miliona evra tokom tri godine, zahtevi da se obezbedi fer vrednost transakcija, da se poboljša bilans stanja klubova i da se smanje dugovi su značajno ojačani.

Najveća inovacija u novim propisima biće uvođenje pravila o troškovima ekipe kako bi se donela bolja kontrola u odnosu na plate igrača i troškove transfera. Uredba ograničava potrošnju na plate, transfere i agentske naknade na 70 odsto prihoda kluba. Procene će se vršiti na vreme, a kršenja će rezultirati unapred definisanim finansijskim kaznama i sportskim merama.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. godine. Biće postepena primena tokom tri godine, kako bi se klubovima omogućilo potrebno vreme da se prilagode.

PROČITAJTE JOŠ:

PREVIŠE EMOCIJA, TENZIJE ILI STRAH OD NEUSPEHA Stanković i Stanojević sve nervozniji, gde to vodi pred odlučujući derbi?

POTPISANO Srpski golman se zvanično preselio u Ameriku

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.