Budimo u kontaktu

OSTALE LIGE FUDBAL

ZDRAVKO MAMIĆ OTVORENO O SVEMU Ljubav koju dobijam iz Srbije nemam ni u porodici! Za Vučića i patrijarha Porfirija bih i krv dao!

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Zdravko Mamić, bivši prvi čovek zagrebačkog Dinama (Foto: Beta/AP)

Zdravko Mamić, bivši predsednik zagrebačkog Dinama, ali i begunac od hrvatskog pravosuđa, koji je osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, već četiri godine živi u Međugorju. On je za srpski “Sportal” dao intervju u kome je pričao o velikim transferima, situaciji sa Lukom Modrićem i srpsko-hrvatskim odnosima.


TENIS, SPECIJAL: Srbin je najveći favorit. Kvota naše kladionice na to da će Novak Đoković da osvoji Vimbldon je 1.80.


Protiv njega se vodi sudski proces u Hrvatskoj, da je “prisvojio 6.000.000 evra Dinamovog novca”, Mamić na to kaže da je izdigao klub iz pepela i objašnjava kako je radio dok je bio na čelu zagrebačkog kluba.

Nisam “kokošar”, kao što je većina ljudi koja vodi državu i klubove. Koji se pomame posle prve ponude. Ja sam bio nepotkupljiv. Ja sam njih stavio u mašinu, kako bi od njih uzeo novac. Pa su, na primer, nudili za nekog igrača pet miliona, plus tri meni sa strane. Ja sam rekao “ne, već sav novac, i to 15 miliona, na račun Dinama”. I tako je uvek bilo. A evo kakvu su mi zahvalnicu dali. Da sam taj isti Dinamo, koji sam digao na noge, vinuo u visine i pozicionirao na mapi Europe, “tobože” pokrao. Nestvarno… Kao da se desna strana mozga posvađa s levom. Neopisivo. Nema logike. Ponoviću, nema velike mudrolije, ja sam cenio svoj klub, igrače i sebe. I nisam dozvoljavao odlazak u klub koji prvi pošalje ponudu. Vodio sam računa i u kakve će sredine ići – rekao je bivši predsednik Dinama.

MODRIĆ UDARIO PEDALU ALI GA POŠTUJEM

Mamić se potom osvrnuo i na svoj odos sa hrvatskim fudbalerom Lukom Modrićem i ispričao šta se sve dešavalo u prošlosti.

Kada sam obavestio Luku Modrića da ne može u Njukasl, i u neke druge klubove, da je imao nož, “zaklao” bi me. I on to piše u svojoj knjizi. Da mi je to zamerio, da nije hteo pogledati ni mene ni mog brata. A ja sam hteo, da pored finansijskog, i njegov sportski put bude pravi. Konačno, moj sin ga je prodao u Totenhem, jedan od najvećih klubova na svetu. Odatle ga je prodao u Real. I onda kada ga je prodao u Real i izgradio karijeru, a uzeli smo ga sa 14 godina kao ratnog izbeglicu, on je “udario pedalu” mom sinu, koji ga više ne zastupa. Inače, silno sam ponosan na Modrićevu karijeru. On je neponovljiva osoba, kada je u pitanju predanost sportu i sve ove velike rezultate je zaslužio – izjavio je Mamić.

Bivši prvi čovek Dinama potom je govorio i o srpsko-hrvatskim odnosima.

U kontaktu sam sa prijateljima i poznanicima iz Srbije i na to sam silno ponosan. Ja takvu ljubav, koju uživam u Srbiji, maltene nisam doživeo u sopstvenoj porodici! Upravo je to poruka našim političkim elitama, da se okrenu stvarnosti, da ne lažu svoje narode i da nas više puste da radimo u miru. Jer mi ekonomski odlično sarađujemo, hrvatska mladež se provodi u Beogradu, a srpska po hrvatskom primorju. Eto divnog primera. Kada glasamo na fudbalskim forumima, onda se mi dogovaramo, glasamo za kanidata iz Hrvatske ili Srbije. Iz Dinama ili Zvezde. A da li ja želim da pobedim Zvezdu ili Partizan? Pa, naravno. Ali, to ne znači da ih ne uvažavam. Sto puta sam rekao da ne želim duel Dinama i Crvene zvezde. Jer, smatram da ću lakše nekog drugog pobediti. Imam bezbroj prijatelja sa kojima sam u kontaktu. Eto, skoro sam bio sa Žarkom Zečevićem, tvorcem zajedno sa Đavolom Bjekovićem modernog Partizana, u još teža vremena. Evocirali smo uspomene da Ćurkovića, Džajića, Cveleta, košarkaše, rukometaše… Bili smo svetska sportska sila. Danas, kada bismo se spojili u sportu, sve bivše republike, nema sportske sile koja bi nam bila ravna – zaključio je Zdravko Mamić.

ZVEZDA MOŽE DA BUDE LIDER U REGIONU

Pravi je trenutak da prokomentariše i uspehe Crvene zvezde u poslednjih pet – šest godina?

Prijatelj sam sa generalnim direktorom Crvene zvezde Zvezdanom Terzićem. Kao i sa nekim drugim ljudima zaposlenim u Zvezdi. Dakle, Zvezdin povratak na staze stare slave je upravo počeo sa Svetozarom Mijailovićem, Zvezdom Terzićem, Mitrom Mrkelom… I dolaskom Aleksandra Vučića na vlast. Zvezda je neodvojiva od Vučića i Vučić je neodvojiv od Zvezde. Zahvaljujući rezultatima Zvezde, ali i Partizana, Srbija je prestigla Hrvatsku na tabeli po kojoj se rangiraju. Pa će tako od sezone 2023/24 Srbija imati dva predstavnika u Ligi šampiona, jednog direktno u grupnoj fazi, a jednog u kvalifikacijama. I možete misliti koliko će zaraditi novca. A, od 2024. ide nova reorganizacija Lige šampiona, neće biti više grupe po četiri tima, već grupe od deset. Već će zna da će fond nagrada biti uvećan 50 odsto. I ako neko lud ne ugasi svetlo u Crvenoj zvezdi, ona će prestići ne samo Dinamo, već klube širom Evrope. Jer, će generisati ozbiljan novac. I sa tim novcem će kupovati bolje igrače. Ujedno, biće teško dostići Zvezdu, čak i mom Dinamu.

Srbija se podigla od dolaska Piksija na selektorsku klupu…

Srpska reprezentacija glavinja već decenijama. Ona nema lošije igrače u odnosu na Hrvatsku, već možda ima i bolje. Ali, niste izgradili kult zajedništva i kult reprezentacije. I prognozirao sam da će Piksijev dolazak sve promeniti. da će biti garancija uzleta Srbije. I, evo, tome sad svedočimo. Samo kad je došao jedan normalan tip. Iako Piksija ne poznajem, osim kao igrača, znao sam da je fudbalska veličina i osetio da je ljudska veličina. I očekivao sam kada je on došao da će Srbija otići u visine ili da će on reći “ovde nema spasa i pomoći”. Najveća privilegija srpskog fudbala je dolazak Piksija na mesto selektora reprezentacije. Jer tu nema mesta za menadžere i za kokošare, koji su sastavljali reprezentaciju. To je kod Piksija nemoguće i odmah se vidi rezultat.

PREDSEDNIK SRBIJE MI DUGUJE VEČERU

Pomenuo je Mamić još jednom srpskog predsednika Aleksandra Vučića…

Dužni ste mi tamo u Srbiji za moja proročanstva. Iako mi je predsednik Vučić pre jedno godinu dana uputio poziv da će me ugostiti u jednom srpskom restoranu u kome nisam bio, a on se nalazio u njemu u trenutku poziva, ja ga držim za reč. Čekam njegov poziv. I sada vas molim da mu prenesete moju želju i ja ću doći na tu večeru koju mi je obećao. Ja se tom pozivu veselim, samo mi se čini da predugo traje, očekivao sam večeru ranije, neposredno posle poziva (smeh). Zvučao mi je jako srdačno i uverljivo, jer, konačno, on je mene nazvao i ne mogu mu to zaboraviti. I ako bude ikada u životu trebao moje krvi, ja ću mu je dati. Toliko me dirnuo, jer uvek govori o meni lepo. Molim ga da učini sve kako bi se razvijali dobrosusedski odnosi Srba i Hrvata, to naši narodi i zaslužuju.

Zna se i da Mamić uvažava i patrijarha srpskog, gospodina Porfirija.

Neobično su me obradovali i pozivi patrijarha Porfirija, koji je na dan svoje inauguracije našao za shodno da me nazove. Ja sam rekao “pa, gospodine, ovo je nemoguće, ja gledam na dnevniku vašu inauguraciju, a vi mene zovete da pitate kako sam, da mi poželite zdravlje i da kažte da ćete moliti u Srbiji za moje zdravlje, a ja u Međugorju da molim za vaše”. To su nezaboravne uspomene za mene i dao mu bog zdravlja večno i večni život. I on, takođe, može računati na moju bratsku krv ako mu bude trebala. Mi smo se u Zagrebu poznavali površno. Jednom prilikom smo se, zajedno sa Porfirijem, u jednom zagrebačkom restoranu koji se nalazi pored pravoslavne crkve, zatekli Dragan Džajić, Dule Savić i ja. I onda smo napravili neki pičvajz u Zagrebu, to se desilo nekoliko dana pre mog odlaska u Međugorje – zaključio je Zdravko Mamić.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija posle preokreta u finalu Svetskog prvenstva!

SAZNAJEMO FMP želi još jednog igrača Zvezde!

2 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.