Budimo u kontaktu

UEFA

PRAKSA ILI SLUČAJNOST Prvo Šveđani, a sada i Norvežani pronašli zamerke posle poraza od Srbije: I nemaju veze sa igrom!

Djordje Miljanic

Objavljeno

,

Skandinavcima smetaju razne stvari kada izgube od Srbije (Foto: Beta / AP)

U Skandinaviji se digla prašina oko toga što kapiten “orlova” nije nosio traku sa duginim bojama. U tamošnjim zemljama obraćaju pažnju na takve stvari, pa nije čudo što im nije promakla “prkos” naših fudbalera.


BRAZIL 1 Korintijans u ponoć dočekuje Atletiko GO, a kvota naše kladionice na “keca” je 1.63.


Reprezentacija Srbije se bez po muke prošetala kroz Oslo i u potpunosti nadigrala Norvešku u poslednjem kolu B divizije u Ligi nacija, čime se domogla plasmana u viši rang. Iako je na tamošnjem stadionu bila vatrena atmosfera, “orlovima” nije smetalo da prikažu maestralnu partiju i da golovima Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića ostvare veoma važan trijumf.

Domaćinu kao da nije smetalo što je pred svojim navijačima bio deklasiran, pa su novine bile fokusirane na činjenicu da Dušan Tadić nije nosio kapitensku traku u duginim bojama. Štaviše, svoj komentar za nacionalnu televiziju “NRK” su izneli i čelnici Fudbalskog saveza Norveške, kao i Martin Odegard i razni aktivisti za prava manjina.

– Mislim da je to posebna stvar, ali srećan sam što smo mi uključeni u projekat. Drago mi je što to radimo sa drugim zemljama i šaljemo poruku – poručio je Odegard, da bi istog dana poruku poslala i Lisa Kavenes, predsednica “kuće fudbala” u Norveškoj, koja je imala prigovor na izjavu Jovana Šurbatovića, inače generalnog sekretara FSS:

– Ne mogu da prihvatim kako Fudbalski savez Srbije gleda na ovu kampanju. Želimo da podržimo inicijativu “Jedna ljubav” koju je pokrenula Holandija. Znamo da fudbal nije uvek za sve u svakom kontekstu, da stadion nekada nije bezbedno mesto za manjinske grupe, pa tako i za LGBT grupe i homoseksualce. Zato je važno da radimo na razvijanju pozitivnog ambijenta i inkluziji, kako bismo sprečili dalje pokušaje da se oni isključe iz sveta sporta u budućnosti.

I Inge Aleksander Gjevstang, aktivista grupe “Fri”, izneo je svoje mišljenje o čitavoj sitauciji:

– Oštro reagujemo na stav FSS na to da status LGBT osoba ne uzima kao nešto što ima univerzalnu vrednost. Ta takozvana “neutralnost” koju su sada izabrali će se zapravo istaći kao jasan simbol. Ako je sport zaista za sve, potrebni su nam hrabri sportisti i asocijacije koje treba da kažu nešto o vrednostima koje treba da se poštuju na terenu i tribinama.

Podsetimo, još jedna skandinavska zemlja, Švedska, takođe je dala oštar prigovor nakon poraza od Srbije u Beogradu, pošto je članovima njene reprezentacije zasmetalo prisustvo dece na tribinama. Vidi se da se radi o zemljama sličnog mentaliteta.

PROČITAJTE JOŠ:

I OVAKO SE GLEDALA BRUKA PARTIZANA Isplivala hit fotka “VIP lože” na stadionu u Sremskoj Mitrovici!

MILOJEVIĆ PRED MAČVU Želim da sve rešimo za 90 minuta, ne volim penale!

2 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.