Budimo u kontaktu

REPREZENTACIJE KOŠARKA

GDE JE ZAPELO? Selekcije koje su redovno osvajale medalje sada su doživele debakl

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Godinama unazad smo željno iščekivali velika takmičenja za odbojkaše, vaterpoliste i košarkaše. To su selekcije koje su se sa istih uglavnom vraćale sa medaljama, neretko i zlatnim. Njihove sportiste smo dočekivali ispred Skupštine i na trgovima, a njihovim rezultatima smo se dugo ponosili.


LIGA ŠAMPIONA: U utorak od 21 igraju Bajern – Barselona, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu domaćina 1.83. 


Mnogi od nas su se i noću budili kako bi gledali utakmice i navijali uz male ekrane kada su takmičenja u drugim vremenskim zonama. Umor zbog nespavanja bi brzo prošao kada se ostvari pobeda ili osvoji medalja.

Prolazila je naša zemlja i kroz mnogo teže periode (bez obzira kako se zvala), ali su košarkaši, odbojkaši i vaterpolisti ti koji su nam uvek vraćali osmeh na lice. Sećamo se davne 1999. godine kada su posle bombardovanja košarkaši i odbojkaši učestvovali na Evropskom prvenstvu i vratili se sa medaljama.

Sećamo se kako su vaterpplisti igrali velika finala sa Mađarskom i Hrvatskom, svetskih zlata košarkaša iz Atine i Indijanapolisa, olimpijskog zlata odbojkaša iz Sidneja, olimpijskih zlatata vaterpolista iz Rija i Tokija…

SAMO NAM SEĆANJE OSTAJE

Sećamo se, a bojimo se da nam sećanje jedino ostaje. I ove godine smo se nadali da će nas odbojkaši, vaterpolisti i košarkaši obradovati i doneti neku medalju sa velikih takmičenja, ali je posle svega ostao gorak ukus.

Doduše, vaterpoliste je zadesila smena generacija. Bilo je jasno da naslednike braće Pijetlović, Stefana i Branislava Mitrovića, Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića i drugih čeka težak posao, ali ne baš ovoliko težak.

Prvo je u Budimpešti održano Svetsko prvenstvo i posle tri pobede u grupi usledio je četvrtfinalni poraz od Hrvatske. Ipak, osvojeno je peto mesto što i nije toliko loše.

Ipak, onda je usledio hladan tuš. Delfini su na Evropskom prvenstvu u Splitu osvojili tek deveto mesto, a ovako loš plasman ne pamte ni mnogo stariji ljubitelji vaterpola. Još boli četvrtfinalni poraz od Francuske koju smo do tada pobeđivali bez većih problema.

KOBNA ARGENTINA

Odbojkaši su ove godine igrali u Ligi nacija, ali rezultat nije bio u prvom planu. Najvažniji je bio dobar rezultat na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Sloveniji. Posle tri pobede u grupi bez izgubljenog seta, usledio je poraz u osmini finala od Argentine.

Tako su odbojkaši završili još jedno takmičenje bez medalje. Podsetimo, oni se nisu plasirali na Olimpijske igre u Riju i Tokiju, Medalju sa svetskih šampionata čekaju od 2010. kada je osvojena bronza.

Dugo nije osvojena ni olimpijska. Poslednja je zasijala na grudima 2000. godine i to zlatna. Jedino se sa evropskih prvenstava gotovo uvek vraćamo sa medaljom, a poslednja je osvojena 2019. i to zlatna.

NE POMAŽE NI MVP

Poslednji neuspeh su doživeli košarkaši. Posle pet pobeda u grupi usledio je poraz od Italije u osmini finala. Zbog toga su “orlovi” ovog ponedeljka već sleteli u Beograd.

Ipak, nadali smo se da košarkaši opet mogu da nas obraduju zlatom, kao što je to bilo pod vođstvom Svetislava Pešića na EP u Turskoj 2001. godine ili naredne na SP u Indijanapolisu. Od tada se naši košarkaši nisu okitili najsjajnijim odličjem.

Nade su bile podgrejane povratkom Nikole Jokića u nacionalni tim. Centar Dalasa je na Evropskom prvenstvu pokazao zašto je dvostruki MVP NBA lige. Međutim, to nije bilo dovoljno da se Srbija bori za medalju.

TRi velika naša ponosa su doživela debakl ove godine. Ostaje nam da se zapitamo u čemu je greška. Da li će dostignuća nekadašnjih asova ostati nedostižna za sadašnje i buduće asove? Vreme će vrlo brzo da pokaže.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVINAR RTS ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE Šarenac: Nisu nam odgovarale tri medalje za pet godina! Hteli smo više

SNIMANJE Selektor pratio srpske reprezentativce u Rimu (FOTO)

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.