Budimo u kontaktu

OSTALE LIGE FUDBAL

INOVACIJE Hrvati izmislili nove reči za het-trik i vaterpolo

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Bruno Petković, fudbaler Dinama iz Zagreba (Foto: Beta/AP)

Završeno je 18. kolo takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč, za Nagradu dr. Ivana Šretera koju tradicionalno deli časopis Jezik. Javilo 113 osoba, predložene su 303 reči, ali nijedna nije dobila toliko glasova da bi bila nagrađena, prenosi HRT.


KIPAR: U ponedeljak od 18 igraju Apolon – Ahnas, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu domaćina 1.70.


Ipak, bilo je nekoliko zanimljivih predloga koji su ocenjeni kao veoma dobri. Iz oblasti sporta se izdvajaju dva predloga. Jedan je termin vezan za fudbal, tačnije het-trik. Predlog je da se ubuduće zove trogodak.

TROGODAK ILI TROGOL

Pristigla nam je 2008., 2010., 2018. i 2023. godine. Četiri su predlagača – Mislav Kovačić, Josip Ledinšćak, Dominik Tomić i Anđelko Priher. Reč vrlo slikovito prenosi značenje tri pogotka (istoga igrača u istoj utakmici), u suštini je dobra. Uz trogodak zabeležena je 2008. i reč trogol. Drugi deo složenice trogol, reč gol potiče od engleske reči goal, pa je trogodak bolji – piše u objašnjenu.

Stigao je predlog za najtrofejniji sport na ovim prostorima, a to je vaterpolo. Predlog je da se zove vodomet. Ovo je prilično logično, jer Hrvati za fudbal kažu nogomet, a rukomet zovu isto kao i u Srbiji.

Ta nam je reč do sada pristigla desetak puta, a prvi su je 2006. preložili Zoran Kunica i Nedjeljko Nedić. Godine 2023. uz vodomet predložen je i vodometaš (vaterpolista), a predložio ih je Boris Deverić – dodaje se u saopštenju.

60 Komentara

60 Comments

 1. Smederevac

  11.03.2024. at 09:02

  Uzalud izmišljaju kada imaju samo 95%Srpskih gena.

  • Petar

   11.03.2024. at 11:32

   Pa zato i izmisljaju 😂😂😂 beze od istine

   • Mile

    11.03.2024. at 13:48

    Kako izmišljaju, a samo štite svoj jezik od tuđih reči i naprosto engleske i turske reči samo prevode u svoje hrvatske? Šta ti tu nije jasno?

    • Bratiša

     11.03.2024. at 14:23

     Nemački genetičari objavili studiju kojom su dokazali da su Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Albanci zapravo genetski isti narod sa najstatijim evropskim genom! Problem je samo u tome šta taj najstariji gen I2a u najveći odsto u Evropi imaju Hrvati, a i legenda o Čehu i Lehu i Mehu kaže da su i svi Severni Sloveni nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske, tu je i najstariji idoevropski kalendar Orion od kojeg je nastala šahovnica…
     OBJAVILI STUDIJU Njemački list piše: Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci dijele isti genetski fond.

  • 21VEK

   11.03.2024. at 13:45

   Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009-2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom. “Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju”… https://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
   Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada?

   • Borjan

    11.03.2024. at 14:16

    A šta ti misliš koliko se Srba popravoslavilo sa Savom i Vizantijom i prodalo veru za večeru, jeste lepa je to večera bila carstvo Srbije na tri mora ali je Božja kazna na kraju bila 500g ropstva i evo ni kap mora, a ta Vizantija je sada Turska?
    SPC nije tvoja, autokefisala je Vizantija i odvojila od pape i braće Hrvata još 1219g i sada tu Vizantiju menja Rusija, a ti si sada samo pravoslavni rob, nakon šta su ti preci 500g bili muslimanski robovi! Samo nećeš ti to da vidiš i da si priznaš.
    Braćo Srbi, pitajte svoje babe da vam kažu ko ste i šta ste i vidite imate li na tavanu ćilime za klanjanje, preci su vam 500g bili muslimani. Samo Beograd i okolica je do ww1 imala 217 džamija, a najveća u Evropi je bila Batal džamija na mestu sadašnje Skupštine… svoju istoriju i veru zaboravljate. Srbina samo laž spasava, zato jer mu je istina i istorija za suicid!
    Svi su Slaveni zapravo Hrvati, a ne samo Srbi. A od svih Hrvata od Jadrana do Sibira najgori su genocidni Srbi i za sada samo zločinci Rusi. Dakle, šizmatički pravoslavci.
    Legenda o Čehu i Lehu i Mehu kaže da su svi severni Slaveni došli iz Hrvatske. Prva i najveća država severnih Slavena u centralnoj Evropi se zvala Velikaya Horvatija u 3veku, a ovoj materinjskoj se brisali trgovi, tako da ni grobove prvih južnoslavenskih kraljeva ne znaju, tako da se i šahovnica brisala i nalzi se na jednoj Crkvi u Zagrebu i tek 5m pod zemljom u Vučelu, na kalendaru Orion starom 5000g…
    Ako ćete ujedinjavati Slavene to morate jedino sa istinom, da je to ime izmišljeno i da su oni zapravo HORVATI. Inače, po istoriji, po Austrougatskoj i SHS i Jugoslaviji znate šta će da se desiti ako ih ujedinjujete sa lažima i veštačkim tvorevinama.

    • Zeljko

     12.03.2024. at 23:54

     Izvini gospon
     Mi srbi ne mozemo nikako biti hrvati.To bi znacilo da smo konjusari.
     E to nismo.

   • Bojan

    12.03.2024. at 14:53

    Ti si dečko kreten. Da nije bilo pominjanih osvajača kroz stoljeća i ti bi se danas pravoslavno križao. I da, koja je vjerovatnoća da Srbi i Hrvati žive jedno do drugih, pri tom govoreći isti jezik, a da nemaju ništa zajedničko? Čista šizofrenija! No, Hrvati toliko mrze tog nam zajedničkog prijetka, da su bili spremni da na najzvjerskiji način pobiju preko milijun Srba u NDH. Pa zar toliko boli istina o podrijetlu kojeg ne želite da se sjećate!? Što se mene tiče, naravno da niste Srbi. Srbin nije zvijer!

   • Arheo

    13.03.2024. at 00:32

    Jeste li znali da su troica hrvatskih genetičara iz Zagreba, nakon Evropske anlize gena 2015g, dali zahtev Evropi da se taj Južnoslovenski gen I2a nazove po Hrvatima, CRO1 ili bar da se označi ko najstariji u Evropi sa EU1. Odbili su ih, samo se o tome ćuti, jer se radi protiv svega hrvatskog, čak ga zovu Južnoslovenski, i pazite sad, Sardinijski a ne Hrvatski gen. Nisam znao da su Sardinci, u Italiji, svoj narod ili država pa je nazvan po njima i malo sam istražio. Oni su Hrvati a ne Italijani, zato jer je na Sardiniji jedino i najveće nalazište hrvatske šahovnice, u jednoj špilji i Sardinci 40% imaju taj Južnoslovenski gen. Dalmatinci ga imaju 90% pa nije nazvan Dalmatinskim genom? Niko o tome ne govori jer Hrvatima treba izbristai i sakriti sve.

    Problem Vinče i Lepenskog vira je to šta su ljude tamo izumrli i nestali pre nekih 3-5.000g i niko od nas ne može biti njihov potomak! Sa druge strane, razlog zašto je hrvatska Vučedolska kultura temelj Evropske civlizacije je to da su u Vinkovcima, koji je najstariji grad u Evropi, nađeni u velikom broju arheološki dokazi o konstantnom životu unatrag 8.300g i tu je nađen najstariji indoevropski kalendar Orion, od kojeg je očito nastala i šahovnica, koju i danas imaju Hrvati za simbol svoje države i naroda.

  • Vera

   11.03.2024. at 13:52

   Hrvati su bili 800g u katoličkoj Austrougarskoj, a imaju manje od 1% mađarizma, a Srbi imaju kako rekoše u SANU oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni i pogrubljeni hrvatski jezik, a tu je i poturčeno Hrvatsko cvijeće koje se naziva “Bošnjacima”. Na primeru “svojih” Bunjevaca, svi Srbi su imali prilike videti kako su sa lažima nastali od Hrvata.

   • Istočni greh

    11.03.2024. at 14:14

    Isus: Ja sam put, ISTINA i život, sotona je lažac, on je otac svih laži.
    Dobrica: Laž je u samom biću Srbina, laž je srpaki državni interes.
    Harlot – odvojena crkva, ku**a, bludnica, odvojena da obmanjuje narod i da sa njim dočeka antihrista…
    Svi smo se mi pokrstili u 7-8 veku iz slovenskog višebožja sa Perunom, u tada jedino Hrišćanstvo koje je vodio, a i danas ga vodi, Rimski papa! Znamo ko je posle Šizme u 11veku prodao veru za večeru i odvojilo se od Boga i braće i pape i popravoslavio se sa Savom i Vizantijom, a onda ih je Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva, a tu Vizantiju je predao muslimanima. Rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja 1217g da zadrži Srbe, a Sava huška i obrće narod po nalogu Vizantije, koja odmah 1219g autokefiše SPC. Sava nije svetac, on je vizantijski huškač i delitelj, šizmatik i sluga sotone, to zna svaki Srbin!
    Znate li zašto je Bosna postala muslimanska, a Bošnjaci poturčeno Hrvatsko cvijeće? Osmanlije dolaze, a hrvatski fratri u Bosni su zaratili sa papom i hteli su svoju Bogomilsku Crkvu, a ko je bio protiv pape pušten je da ga muslimani pregaze. Zato Bosna “šaptom pade”, a i sve pravoslavno na jugu Evrope, a prva katolička Hrvatska nije, branila je katolička braća Italijani i Austrougari. Znate li da je na Blajburgu zajedno sa Ustašama ubijeno 6000 muslimana iz Bosne i do Srebrenice je bilo najveće mesto stradanja muslimana u Evropi? Prodali ste veru za večeru, Srbi sa Vizantijom i Savom, a Bošnjaci sa Osmanlijma.

    • Bosna

     13.03.2024. at 00:00

     Hrvati koji kažu da su ostali nepokoreni od Osmanlija LAŽU, zato jer je Bosna cela hrvatska zemlja i svi muslimani u njoj su poturčeni Hrvati. Pavelić je to lepo rekao: “Hrvatsko cvijeće”…. Turski povjestnik Aali (1542.-1599.) rodom iz Galipolja, TRIDESET je godina živio u Bosni na dvoru bosanskih valija (namjestnika). On je prvi u turskoj povijesti bosansko-hercegovačke Muslimane nazvao HRVATIMA. U svomu djelu Tarihi Aali… Croativnet KAVAZOVIĆU NA’ ČITAJ: Tko su bili stanovnici BIH u očima Osmanlija.

     • Mir

      13.03.2024. at 07:31

      Znate li da je Prorok Muhamed indirekno proznao da je Isus Bog? Najveće čudo koje je Isus napravio nije da je digao Lazara iz mrtvih, već to da je čisto stvorio život, tako šta je više puta od blata napravio lopticu i bacio je u vazduh i ona se raspršila i stvorila se bela golubica koja bi odletela. Kad su Muhamedovi sledbenici to čuli došli su do njega i pitali ga da li i on može da uradi takvo čudo, a on im je odgovorio da ne može, zato jer život može stvoriti samo Bog… jako interesantno.

  • Mali Vuk

   11.03.2024. at 17:54

   Prevode tuđe reči u svoje, a ne da izmišljaju! Ako te geni interesuju imaš DNK analizu pa vidi ko si i šta si.

 2. PITANJE

  11.03.2024. at 13:16

  Zašto da u Srbiji dozvole SPC i četnici čišćenje srpskog jezika od toliko turcizama i zaštitu od novih tuđica jer oni žele da ostanu svi ti turcizmi i da se usvaje sve nove tuđice, tako da se šta više udalje od svog hrvatskog identiteta, i sa varom i pismom i jezikom?

  • Vera

   11.03.2024. at 13:50

   Mislim da se SANU i četnici živi jedu izunutra, zato šta nisu prvi krenuli u zaštitu srpskog jezika, e tek bi onda negirali da je i to hrvatski. Ako sada krenu čistit srpski jezik od preko 35% turcizma morali bi prepisati sve od Hrvata, baš kako je to uradio i Vuk 1818g posle 500g ropstva. Ako ga ne očiste i ne štite od novih tuđica nestaće, skroz će se izgubiti u tuđicama, ovako kako im se gubi i vizantijska ćirilica… Croativnet PORAZNO ZA HRVATSKU – jest uopće pitanje – Koji je jezik stariji: hrvatski ili srpski!?

   • Gugl

    11.03.2024. at 14:18

    Divovi Nemri i Vedi posle Velikog potopa na Velebitu.
    Kalendar Orion i šahovnica.
    Tanajske ploče 3vek.
    Velikaya Horvatiya 5vek.
    Ugovor sa papom Agatonom o pokrštavanju Hrvata 680g.
    Legenda o Čehu i Lehu i Mehu koja kaže da su Česi, Slovaci, Poljaci i Rusi nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
    Splitski evanđelistar 7vek.
    Višeslavova krstionica 8vek.
    Tomislav kralj Hrvatske 925g prve kraljevine Južnih Slovena.
    Osorski evanđelistar sa molitvom za kralja Zvonimira 11vek.
    Bašćanska ploča na glagoljici i hrvatskom jeziku 11vek.
    Novac Banovac 1235g kovanica sa Kunom.
    Prvii rečnik u Evropi od Fausta Vrančića 1595g.
    Prva gramatika od Bartola Kašića 1604g.

    • Tedi

     12.03.2024. at 23:58

     Rozvelt je rekao da Hrvate treba staviti u starateljstvo, ZAŠTO!?
     CRO-MAGNON (Kromanjonac) – špiljski čovek! CRO-ATIA – nacija špiljskih ljudi. Reč cro dolazi iz starofrancuskog – okcitanskog jezika i znači šuplje-špilja, a dokazuje da su Hrvati najstariji narod u Evropi, kojeg su ostali narodi tu zatekli u šplijama, dok su dolazili u Seobama naroda.
     HOR – skupina ljudi! HORDA – skupina ratnika! HRVANJE – borba! HORVATI, HRVATI – dokazuje da su se krvavo borili protiv tih došljaka, koji bi im sada i istoriju i ime izbrisali, a njih stavili u starateljstvo. Zato jer su svi Slaveni nastali od Hrvata iz Vučedola i Vinče i svi ti Slaveni mogu samo sa tom istinom da se ujedine, a to je previše opasno za ostatak Evrope i zato sve hrvatsko treba sakriti ili izbrisati.

 3. Kajbabre

  11.03.2024. at 13:49

  Srpska sramota da se posle 500g robovanja drže turske reči i dan danas! Neverovatno! Sve trebq prepisati od braće Hrvata, onako kako je to uradio i Vuk 1818g samo na ekavici i rešena stvar…
  HLEB. Iako je zapisan kod Slovenskih naroda kao leb, lib, lijeb, hleb, hlib, hljeb, to ipak nije naša staroslovenska reč, kako se to misli. Ona je uzeta od germanske reči ‘leben’, što znači život jer ‘hleb je život’. Hrvati imaju kruh, od reči krug, zato jer je to opis prvog hljeba koji je tada uvek bio okrugao.
  RAKIJA je čisto hrvatska reč, a ne turska! Turci i Srbi i svi ostali su je preuzeli od Hrvata! Dolazi od reči RAKA, a to je ona brazda-kanal pored puta koja odvodi vodu, a pijanci koji se napiju rakije padnu u tu raku pa je po tome to alkoholno piće dobilo ime. Zato jer ‘baca ljude u raku’, RAKIJA.
  BERIĆET, ‘Srećna i berićetna Nova godina’. Berićet je stara i čisto turska reč i znači urod-prinos-plodonosnost na polju! Tako su Turci još u srednjem veku izražavali želju za dobar urod na polju i da se ima žita i hrane cele godine. Zato je na hrvatskom: ‘Sretna i plodonosna Nova godina’!
  DUGME (tur. düğme), gumb (mađ. gomb), botun (tal. bottone), a pucetu treba vratiti prednost u književnom jeziku jer je jedina izvorna hrvatska reč, za na npr. puce na košulji, kao što je izvorno hrvatska reč i tipka, a i tipkovnica…
  TEATAR, latinska reč koju su Srbi preveli sa pozorište, a Hrvati sa kazalište! Jasno, tamo se i pozorno sluša i gleda, a i kazuje se svašta. Ali, u pravom prevodu reč teatar može značiti samo PREDSTAVIŠTE jer se radi o predstavama koje se igraju unutra.

  • Bili

   11.03.2024. at 15:27

   Znamo da je prvo zapisano slovensko ime grada Beograda iz 9 veka bilo Bjelgrad, a otkrilo se da ga je i Vuk Karadžić u svom rečniku nazvao isto po hrvatskom, Bijograd! A SPC je ta koja ga nazvala Beograd! Nismo to smeli znati do sada jer sve srpsko je lažno i prokleto i od tog zla SPC… Nportalrs IME MENJANO ČAK 15 PUTA: Kako se Beograd zvao kroz istoriju?

  • Mili

   11.03.2024. at 16:18

   Logično da treba i čistiti svoj jezik od već usvojenih tuđica i štiti ga od novih, posebno internetskih invazivnih – napasnih englizama! To bi trebao biti jedan od bitnih poslova jezikoslovaca i države. Ne postoji srpski jezik, to je sve hrvatski jezik i zato ga četnici ne štite, njima paše da ostanu svi turcizmi i da se usvajaju nove tuđice, da se udalje od hrvatskih korena i sa verom i jezikom i pismom. Hrvati su jedini Sloveni koji imaju sva slovenska narečja i dijalekte (od najstarije ikavice, imaju i jekavicu i ijekavicu, a i ekavicu), a to je dokaz da su svi slovenski jezici nastali od hrvatskog a ne samo srpski. Uvek neko namerno daje idiotske predloge, samo da se mogu rugati posle po medijima, ali Hrvati na kraju uvek odaberu one prave. Pratim to još od one prve reči koju su preveli posle rata, a to je udomitelj – udomiteljska obitelj za decu bez roditelja. Tako je sve počelo plemenito i nastavilo se tako i dalje… Problem je to šta neko mlad misli da je veći frajer ako govori engleski npr. influenser, namesto da kaže na svom hrvatskom, utjecajnik. Svi narodi štite svoj jezik i ponose se svojom himnom, a Srbi ne! ZAŠTO?

   • Jovo

    11.03.2024. at 17:44

    Sve te prevedene reči treba prepisati od braće Hrvata, onako ko i Vuk posle 500g ropstva kad je prepisao prvi srpski bukvar 1818g na čistoj ekavici, a da nije očistio turcizme! Još je i bezbrižno rekao piši kako govoriš i šta te briga… Hrvati su jedini pravi Srbi koji su krvavo sačuvali identitet i simbole i veru i jezik, a gle nas, čista sramota sa jezikom naših robovlasnika.

    • Mali Vuk

     11.03.2024. at 18:06

     Komuniste i četnike i bošnje ovo mora da uništava u mozak, a Hrvati samo štite svoj jezik tako da jednostavno tuđe reči prevode u svoje.

     • Duhoklon

      13.03.2024. at 07:37

      Hrvati ne izmišljaju nove reči, nego samo prevode tuđe u svoje! …Književnik Shakespeare je izmislio čak 1700 novih riječi koje su uvedene u engleski rječnik. Pišući svoja djela nove riječi je stvarao različitim kombinacijama riječi, stvaranjem glagola od imenica i drugim tehnikama, a neke od riječi za čiji nastanak na engleskom jeziku je on zaslužan su riječi trač (gossip), bandit (bandit) i usamljenost (loneliness)…
      Croativenet ZANIMLJIVOSTI O svjetskim jezicima.

 4. Jezik

  11.03.2024. at 13:57

  Srbija da odmah prepiše sve ovo od braće Hrvata, ko i Vuk posle 500g turskog ropstva za bukvar 1818g!
  Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Socio/Biologija-društvo/prirodoslovlje, Vaspitanje-odgoj, Penzija-mirovina, Pasoš-putovnica, Trotoar-nogostup, Ležeći policajac-uspornik, Talas-val, Džin-div, Apoteka-ljekarna, Biro/ofis-zavod/ured, Direktor-ravnatelj, Štampa-tisak, Gas-plin, Sos-umak, Šporet-štednjak, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šargarepa-mrkva, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Tabla-ploča, Amanet-zavjet, Veresija-pozajmica, Oluk-žljeb, Kajiš/remen-opasač, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pendžer-prozor, Pazar/pijaca-tržnica, Barjak-stijeg, Testera-pila, Burgija-svrdlo, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Berićetno-plodonosno, Baksuz-nedaća, Pasulj-grah, Tacna-pladanj, Šerpa-teća, Činija-zdjela, Supa-juha, Kajmak-vrhnje, Ćebe/deka-pokrivač, Čaršav-plahta, Ekser-čavao, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Vašar-sajam, Fabrika-tvornica, Kurir-teklić, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanaesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik…

  • Kajbabre

   11.03.2024. at 14:10

   Nakon šta su narod u 11 veku odvojili sa verom, odvojen je posle i sa pismom, a zato i danas samo pravoslavci pišu ćirilicom, koja je za to i stvorena u šizmatičkoj Vizantiji. Sloveni koje Osmanlije nisu porobili, Slovenci i Hrvati, imaju svoje KAJ, a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE koji vuku korene iz prečestog turskog “abi” ali jasno je da je to sve samo poturčeni i sa ekivicom pogrubljeni hrvatski jezik. Robovi su samo izgubili Slovenski “i” i “j” ikavicu i ijekavicu, koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni, a srpski pregrub i sa 35% turcizma. Najstariji rečnik u Evropi je hrvatski od Fausta Vrančića iz 1595g. Najstarije pismo Slovenskog naroda i to još klinasto je glagoljica, koju imaju najviše Hrvati pa i na Bašćanskoj ploči iz 1100g koja je najstariji dokaz pismenosti nekog Južnoslovenskog naroda. Na njoj piše da je kralj Zvonimir poklonio zemlju za gradnju crkve, a nazvana je: “Dragi kamen hrvatskog jezika”, i ona je istorijsko, pismeno i jezično blago kakvo nema niti jedan Slovenski narod.

  • Koren

   11.03.2024. at 14:13

   Srbi su popravoslavljeni Hrvati od strane Save i Vizantije koja je 1219g od pape i braće Hrvata odvojila-autokefisala SPC:
   JOŠ JEDNO PRIZNANJE SRBA: ‘Taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’.
   Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga. Onda ih Bog, toliko pravoslavne, kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme brat Srbin se punio sa mržnjom prema braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom, a zato i ostali nepokoreni! A posle ropstva i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom izbija na vekovno hrvatsko i katoličko more, a šta katolička braća sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima… “Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla, njima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape, a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi”.
   Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Osmanlije tu Vizantiju, koja je podelila Isusovu Crkvu u 11veku, ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u muslimansku Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Rimski papa je od priznanja Hrišćanstva i prvog pape Siricija 385g do dana današnjeg nenadvladiv! Na Balaknu je bilo mira samo tih 500g dok su oni to šizmatičko i harlotsko zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide da se širi. Neki katolički fratri su pisali u 16 veku, dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, da su Osmanlije samo “Mač Božji”, koji je očistio “Bizantsko zlo” sa ovoga sveta. Nadvladani Carigrad ima džamiju sa četiri minareta Aju Sofiju, a Jerusalim zlatnu kupolu džamije Al Akse, a i na Balkanu neće biti mira dok se ne dignu minareti i na Savin hram u Beogradu? Oni će tako rešit i Rusiju, to im je dužnost od Boga.

   • Ateista

    12.03.2024. at 23:55

    Znate šta je ludilo za mase?
    Miroslav Filipović je bio bivši hrvatski fratar (Izbacili ga iz tog reda zbog ekstremizma), kojeg su antifašisti radi nevidjenih zločina u Jasenovcu nazvali “Fra Sotona” i zbog kojih je osuđen i obešen u Zagrebu 1946g a za svoje zločine je imao samo jedno objašnjenje, radi kojeg NIJE tražio ispovest i oprost greha: “Srbi su vizantijsko smeće i izdaice svoje braće i vere pa njih treba ili opet pokrstiti i vratiti u veru koju su izdali ili im treba odrat kožu i tako ih očistiti od greha”, a šta je navodno i radio! Da li je bio u pravu?

   • Vera

    13.03.2024. at 00:46

    Reče Isus, svojim učenicima: Pazite jer posle mene će vam dolaziti prevaranti i lažni proroci u koži jagnjeta a vukovi su proždrljivi, koji će vas plašiti i lagati i obamnjivati i udaljavti vas od Boga i uzbunjivati vas sa poslednjim danima i smakom sveta, jer kada će se to desiti ne zna nitko pa ni ja, jer to je samo volja Oca Nebeskog… ako hoćete znati o smaku sveta, sve piše u Bibliji ali o tome kako će biti a NE i kada.
    Reče Isus svojim učenicima: Idite i širite se po svetu i širite svoju Crkvu i kome vi oprostite grehe i gore će im biti oprošteno i od Oca Nebeskoga, a kome ne oprostite ni gore mu neće biti oprošteno… zato postoji sakrament ispovesti greha i davanja oprosta i pokore.
    Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate ovozemaljsko i nemojte imati ništa svoje, nego pođite služiti Ocu Nebeskom. Jer vaš je posao težak, ali i plata je zato vaša velika na Nebesima. Pa ako vam slučajno kamenčić uđe u sandalu i nju izujte i hodajte bosi i na svom putu, ustrajte i ne posustajte… zato se sveštenici ne trebaju ženiti i imati ništa svoje, nego da samo služe Bogu! A ne da se bogate i kite sa zlatom i da sakrivaju pedofile i da huškaju na ratove i genocide od Adama i Eve pa do Velike i Nebeske srbije.

  • Orion

   11.03.2024. at 14:21

   Hrvatski jezik je materinski jezik svih Slavena, a prva je ikavica.
   Najprepoznatljiviji simbol Hrvatske države i naroda, šahovnica, nastala od najstarijeg indoevropskog kalendara Orion starog 5000 godina iz Vučedolske kulture, uvek je kroz istoriju bila sa prvom belom kockom, a onda su hrvatski komunisti 1991g naterali Tuđmana da, radi njihove podrške, stavi prvu crvenu i tako pljune na hrvatsku istoriju. Na Crkvu Sv. Marka koja još od 13veka ima, na svom krovu, šahovnicu sa prvom belom kockom, a i nalazi se odmah pored Sabora… Zadom.com POVIJEST Crveno ili bijelo polje? Istražili smo povijest hrvatskoga grba. https://za-dom.com/istrazili-smo-povijest-hrvatskoga-grba/

 5. Milezg

  11.03.2024. at 14:11

  Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao BAŠ ZA SVE!
  Novinari HRT-a došli u katedrali u Magdeburgu i ptali sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo, “Čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata”? On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako, protiv nekog naroda? To je laž! Kopanjem dalje su našli protestantske knjige u kojima piše da su Hrvati, na papinoj strani, ratovali protiv njih u Tridesetogodišnjem ratu. Dive se hrvatskom ratništvu (Isto ko i Napoleon), a pišu da su zločine radili njihove sluge, verovali vi ili ne, SRBI i Vlasi (Rumuni), PRAVOSLAVCI! Zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav zove, “Novim plemićima đavola”, a Šešelj istinu samo izokrenuo:
  Njemačka knjiga “CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!
  Isto tako i za “Bečke konjušare”, a konjušnica je bila u hrvatskom Đakovu, još je tu i najstarija je u Evropi, ima 515g (Hrvatska državna ergela). U njoj su Hrvatima bili konjušari mladi Srbi, koji nisu hteli biti Đojleni po muškim haremima u Beogradu. Šešelj je po tradiciji istinu samo izokrenuo i 1000 puta ponavljao Srbima da im postane “srpska istina”, pored njihovog 500g ropstva, gde nije bilo samo pravilo prve bračne noći:
  JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA.
  Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
  STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

  • Dron

   11.03.2024. at 16:43

   Nema ništa gore od toga, nego kad se braća pokolju oko žene ili zemlje!
   Ukrajina ima Yarun, dron pao na Zagrebački Jarun, RH ima i Kijevo, Majdan, Žitomir, Lavov – 17 istih imena. Ukrajinci su Bjeli Horvati, u selu Stilsko u špiljama su našli i šahovnica iz vremena države Velikaya Horvatiya. Česi, Slovaci i Poljaci imaju legendu o Čehu i Lehu i Mehu, a koja im govori da su nastali od Hrvata iz Hrvatske. Svi su Slaveni zapravo Hrvati, a od svih Hrvata od Jadrana do Sibira najgori su genocidni Srbi i zločinci Rusi.
   Znate da je pravo ime hrvatske himne, “Horvatska domovina”? Znate da je prezime Horvat najčešće u Hrvatskoj i Slovačkoj i drugo najčešće u Češkoj, a i ostalim Slavenskim zemljama? Znate li da u Izraelu, na svakom koraku imate reč Horvat, na svim arheološkim lokalitetima. Horvat na hebrejskom-izraelskom jeziku znači ruševina(drevna-arheološka). Ne zna se da li su to Hrvatske ruševine, ili su ih Hrvati rušili? Kako je moguće da se o tome ćuti, jer neke su stare do 9000g… Horvat Kur, Horvat Uza, Horvat Qarta, Horvat Akav, Horvat Galil, Horvat Burgin, Horvat Hamama, Horvat Yatir, Horvat Berachot, Mesad Horvat Bor, Horvat Katsrah, Horvat Midras…

 6. Ej Sloveni

  11.03.2024. at 14:12

  Legenda o ČEHU, LEHU I MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci, Poljaci, Ukrajinci i Rusi nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske! Neverovatno, kakav dokaz o tome ko su Sloveni, a to ime je izmislio Konstantin Porfirogenet, samo da ih ne zove Horvatima! Ta legenda postoji u 28 zapisa (neki imaju izmenjena imena), a u jednom iz 13 veka, baš Srbi, na srpskom jeziku, govore istoričaru da su ta trojica došla iz zemlje tu pored njih, Horvatska se zove! Ta je legenda dokaz da su svi Sloveni zapravo Hrvati, a što dokazuje i šahovnica iz Vučedola sa najstarijeg indoevropskog kalendara Orion, to dokazuje i hrvatski jezik koji ima sva slovenska narečja (od kojih je najstarija ikavica), to dokazuje i prezime Horvat kod svih Slovenskih naroda, to dokazuje i analiza gena koja je pokazala da Hrvati imaju južnoslovenski gen u najveći odsto u Evropi… Zato Hrvatima treba izbrisati svaki trag jer su sa tom istorijom i imenom previše opasni za ostale Evropljane, u slučaju da se pod tom istinom svi Sloveni ujedine, od Jadrana do Sibira.

  • Zime

   13.03.2024. at 00:57

   Veru u Peruna smo odbacili zbog Isusa, svoje pismo glagoljicu smo odbacili zbog vatikanske latinice i vizantijske ćirilice, ali ostalo nam je nešto baš izvorno naše:
   1. Siječanj.
   2. Veljača.
   3. Ožujak.
   4. Travanj.
   5. Svibanj.
   6. Lipanj.
   7. Srpanj.
   8. Kolovoz.
   9. Rujan.
   10. Listopad.
   11. Studeni.
   12. Prosinac.

 7. 21VEK

  11.03.2024. at 14:17

  Najčešće slavensko prezime među svim Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), dok Srbin ili Srbić nema niko, a i u Srbiji ga jedva ima!
  -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto našeg I2a – južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute?
  -Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz (16 vek) piše svojim Poljacima da je hrvatski jezik (dalmatinska ikavica) materinjski jezik svih Slavena.
  -Prve zapisane slavenske reči u istoriji su div, divojka, dite, iz drevne legende o divovima Vedima i Nemrima na Velebitu.
  -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci i Rusi nastali od Hrvata, koji su došli iz Hrvatske.
  -Konstanrin Porfirogenet piše da reč H(o)rvati znači: “Oni koji imaju mnoge zemlje”! Ove od Jadrana do Sibira?
  -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je srpsko prezime Srbin namesto Horvat među svim Slavenskim narodima?… Croativnet FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!

  • Zime

   11.03.2024. at 23:16

   Najčešća srpska prezimena Jovanović i Popović nisu izvorno srpska, nego su došla sa pravoslavljem iz Vizantije-Grčke. Od grčkog Jovanus (Jovan) šta je naš slovenski Ivan i od latinskog Papas (papa – pop) šta znači otac, a sva ostala prezimena su hrvatska.

  • Net

   13.03.2024. at 07:30

   ZANIMLJIV REGISTAR PREZIMENA Hrvatska ima više od 33 tisuće prezimena, a najčešće je Horvat kojeg nosi čak 21.618 ljudi.

 8. Net

  11.03.2024. at 14:22

  MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.
  SAVO ŠTRBAC SE POHVALIO: “U Srbiji sam bogataš jer primam hrvatsku penziju. Tri i pol puta je veća od srpske (video).
  POVEĆAO SE PROMET Srbi masovno dolaze u šoping u Hrvatsku: Najviše se kupuje meso, trgovci padaju s nogu.
  JEFTINIJE I GORIVO Najistočniji hrvatski grad postao je meka za kupce iz Srbije: ‘Sve je jeftinije i uvijek su neka sniženja’.
  TOLIKO O EKONOMSKOM TIGRU: Minimalac u Hrvatskoj, kao prosečna plata kod nas.

 9. Tesla

  11.03.2024. at 15:25

  U knjizi rođenih u Gospiću piše: Imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kraljevini Hrvatskoj i Slavonijii, vera Grčko-istočna, a nacionalnost se tada još nije pisala!
  Tesla je rekao da je HRVATSKA njegova domovina, a ne Srbija ili Austrougarska ili Amerika i ne bi se dizao protiv nje ni 41g ni 91g i svom Hrvatskom narodu je u Šibeniku izgradio prvu hidroelektranu u Evropi.
  Registar hrvatskih Branitelja ima preko 10.000 Srba i još oko 8.000 bilo u logistici, njima niko nije morao da beži u onim kolonama 95g!
  Akcija Labrador, u kojoj su sem Teslinog spomenika rušeni i spomenici na Jevrejskom groblju u Zagrebu, podmetnuta je bomba u zgradi Jevrejske zajednice u Zagrebu, samo da se sa tom diverzijom optuže “ustaše”.
  Kovanica hrvatskog evra ima Teslu preko šahovnice, ko najvećeg hrvatskog izumitelja, a pored njega piše velikim slovima da ti oči izbije, HRVATSKA! Tokom uvođenja evra Srpska banka se žalila Evropskoj banci i Komisiji, a oni im postavili samo jedno pitanje: Kako to mislite da Hrvati svojataju svog građanina iz svojih Smiljana? Pa vi ga ovde svojatate… i tu je bio kraj priče, od tada više ni reči iz Srbije, a Tesla je na hrvatskom evru! Posle toliko godina mržnje on je hrvatski izumitelj i brend i velikan, a Srbima zatvorili usta! A koliko će tek zarađivati od Teslinog imena, kad turisti na evru u svojim rukama vide da je on hrvatski izumitelj, da im je tu blizu obale u Smiljanu.

  • DNK

   13.03.2024. at 00:53

   Mozak od Ajnštajna je i danas u tegli i izučava se, a Srbi spalili-kremirali Teslu samo da Hrvati ne naprave DNK analiza da se vidi ko je i šta je.

 10. Antifa

  11.03.2024. at 15:28

  Ante Pavelić 1945g: “Kad ti neko dođe rušit državu i seme mu treba izbrisati iz nje”!
  Franjo Tuđman 1995g: “Pustite te jadne, prevarene i obmanjene i zatrovane ljude, da odu živi u kolonama, samo je to bitno”!
  Brojke od Međunarodne komisije koja je brojala žrtve, nalaze se u Memorijalnom centru Jasenovac, gde su i kosti žrtava. Te brojke su i u hrvatskim udžbenicima i sve hrvatske škole vode decu u taj centar i u muzeje Oluje, a ne da lažu ili negiraju…
  JUSP Jasenovac ENG List of individual victims
  Slike sa američkih aviona iz 1944g pokazuju da je logor Jasenovac bio 200 puta manji od onoga kako lažu SPC i njeni četnici i propaganda…
  IGOR VUKIĆ: Snimke iz američkih zrakoplova 1944. srušile srpski mit o Jasenovcu!
  Nikako se ne isplti biti dobr! Tito je na Blajburgu pobio sve ustaše koje se predale i to nakon rata i to sa celih njihovih familija, žene i deca i starci! A Tuđman u Oluji je svih 6000 srpskih vojnika, koji su potpisali predaju u Glini 8.8.95g pustio žive i 220.000 njihovih civila, koji su otišli za svojim poraženim borcima… Danas se u Srbiji slavi Tito, a po Tuđmanu se pljuje!? Tito ostavio čistu pobedu i mrtve, a Tuđman mržnju i slike egzedusa sa tim nepreglednim kolonama, živih civila u egzedusu. To svima treba biti škola za buduće ratove, da svi postupe ko Tito, to je jedino ispravno i.

 11. Dara iz Karlobaga

  11.03.2024. at 15:30

  MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.
  Nego, ko nas to zavadi? Pa gde bi sada Hrvatima bio kraj, da ih Srbi nisu to malo unazadili 90ih? Pa gde je to “vekovno srpsko more”, na koje Četnici ne izbiše ni 40ih, ni 90ih, a za koje sada ćute čke kukavičke, kojima je Oluja tako maestralno zatvorila usta, da ga niti ne pominju od 95g a letuju u Grčku ili Albaniju… a šta im je drugo preostalo posle 95g sem laži i mržnje, šta drugo imaju, šta drugo mogu?
  Kako raste globalno zagrejavanje tako će i zarada od turizma, a jadne zemlje koje nemaju turizam ili bar izlaz na more! Znate koliko je Rusija velika i ima mora sa svih strana, a da li znate da je svo to more toliko ledeno da su Rusi nosili milijarde Ukrajincima na Krim svake godine, dole na jugu gde je toplije? Putin je svoj posao napravio, za razliku od jadnog Miloševića, uzeo je Krim i 95% ukrajinskog mora i obale i morske luke i buduće milijarde od turizma i još 15% kopna i niko mu ništa ne može. Car svih careva…
  Kalinjingrad i Baltičko more je rusko i rešeno je još posle Drugog svetskog rata, a sada su Krim i Crno more isto ruski, a ostao je još Karlobg i bratsko Jadransko more da bude rusko! Zato jer su oni najpošteniji i najantifašističkiji i najmoćniji Sloveni, naša braća i pravoslavci i zaštitnici…
  Kalinjingrad (Baltička flota).
  Karlobag (Jadranska flota).
  Krim (Crnomorska flota).

 12. Antifa

  11.03.2024. at 15:32

  Gledajte kako su Srbi 95g postavili Hrvate za uzor svima napadnutima: UKRAJINSKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ: Hrvati su nam primjer i uzor kako se junački brani svoja zemlja.
  UKRAJINSKI NOVINAR ZA VEČERNJI ‘Vi Hrvati za Ukrajince ste primjer borbe, vi nas inspirirate. Dovoljno je vidjeti vašu zastavu neovisne Hrvatske’.

  Digneš vojsku i pošalješ je u zemlju pored svoje, da tamo sustavno razara i ubija i proteruje, da bi odvojila i sebi pripojila svu ili deo te zemlje. To je definicija fašizma! Hitler je to radio, Milošević, sada Putin… Mogu ja ljudi moji oprostiti bratu svom ako mi ukrade jednu njivu, ajde neka ga vrag nosi. Ali, ako mi brat, prvo proda veru za večeru, a onda ga ta vera, posle 500g robovanja, nahuška da mi pokuša ukrasti skoro sve šta imam, a posebno parcelu na more, e onda bi ga zaklao ko svinju i.

  Etiketu genocidnog naroda, koju je Milošević stavio Srbima 90ih neć moći maknuti niko, ma nikakve srpake laži, ni izokretanje istine i optuživanje drugih. Ta će etuketa ostati dokle god srpski narod postoji. Ali, pošto se ovoliko laže za taj genocid i za Oluju, za koju postoje i presude i dokazi i snimke i o kojoj sve znamo, postavlja se jedno logično pitanje: Koliko li se onda laže za Jasenovac o kojem znamo samo ono šta govore četnici i SPC i komunisti pre njih?

  Srpska vojska je jedina vojska u ljudskoj istoriji koja je u Prvom ratu, nakon šta je Srbiji objavljen rat od Austrougarske radi Gavrilovog atentata u Sarajevu, pobegla iz svoje zemlje i to sve do grčkog Krfa. Tamo se čak neverovatnih 3g kukavički skrivala i kukala, a posle se vratila u svoju zemlju sa Saveznicima. A glavni saveznik i francuski premijer George Clemencleau je izjavio posle rata: “Srbi su se dovukli na repovima naših konja, oni su strvinari savezničkih pobeda”.

 13. Kralj

  11.03.2024. at 16:41

  DINASTIJA TRPIMIROVIĆI:
  Tomislav (925–928),
  Trpimir II (928–935),
  Krešimir I (935–945),
  Miroslav (945–949),
  Mihajlo Krešimir II (949–969),
  Stjepan Držislav (969–997),
  Svetoslav Suronja (997–1000),
  Krešimir III (1000–1030),
  Stjepan I (1030–1058),
  Petar Krešimir IV (1058–1074),
  Dmitar Zvonimir (1075–1089),
  Stjepan II (1089–1091).
  DINASTIJA SVAČIĆI:
  Petar Svačić (1091–1097).
  Pakta Konventa (1102) i hrvatsko-ugarski kraljevi.
  Prvi srpski kralj Stefan tek 1217g i kruniše ga Rimski papa!
  Onda SPC sa četnicima obrne priču, da se Hrvati pokatoličili?
  Evo zašto Hrvati, zbog zakletve, nikada nikoga nisu napali. Potpisali su sporazum sa papom o pokatoličavanju iz Slovenskog višebožja još 680g: Dnevnohr ZAKLETVA HRVATA! Hrvati i papa Agaton potpisali ugovor o pokrštavanju 680 godine.
  Interesantno, svi pravoslavni kraljevi Južnih Slovena imaju grob, a katolički ne, iako su katolički bili i do 300g pre pravoslavnih, koji su isto bili prvo katolički! Sve hrvatske, ali i prvog srpskog i prvog crnogorskog i prvog bosanskog kralja je krunisao Rimski papa, a onda SPC sa četnicima izokrene priču, da se Hrvati pokatoličili a ne da se Srbi popravoslavili? Interesantna je i priča oko groba sv. Save kojeg nema, on ili nije postajao ili je sluga sotone i delitelj, kojeg su Osmanlije splile na lomači, namesto da mu je telo sveto i očuvano, ko Stepinčevo?
  Jedini još sačuvani zapis o počivalištu hrvatakih kraljeva daje Toma Arhiđakon, u svom delu Historia Salonitana, gde piše: Na izrečeno traženje nadbiskupa Lovre presjajni muž Dmitar, nazvan Zvonimir, kralj Hrvata, vratio je crkvi svetoga Dujma crkve svetoga Stjepna i svete Marije u Solinu sa svim njihovim dobrima. Crkve je sagradila i obdarila kraljica Jelena darujući ih splitskoj stolici u trajan posjed. Te su crkve zbog štovanja kraljevskih grobova bile predane na određeno vrijeme redovnicima koji su u njima revno obavljali obrede. Tamo je pokopan i njezin uzvišeni muž kralj Krešimir, zajedno s mnogim drugim kraljevima i kraljicama, u atriju bazilike svetoga Stjepana… Tamo je nađen samo deo sarkofaga te kraljice Jelene (Nađen je i grob kraljice Margarite u Dubrovniku). Ali grobovi kraljeva su ili premešteni ili uništeni dolaskom Vizantije i prvoslavlja, a onda i Turaka.

  • Dušan Silni

   13.03.2024. at 00:21

   Carstva su se kroz istoriju stvarala brutalno i sa osvajanjem, sa silom i mačem i krvlju, sa ubijanjem i progonom ili porobljavanjem. Srbi su jedini narod u istoriji koje je svoje Srpsko carstvo dobio diplomatski, od Vizantije, preko celog Balkana, i to samo zato jer su toj Vizantiji sa Savom prodali veru za večeru 1219g kad je Vizantija od pape i braće Hrvata odvojila Srbe i autokefisala SPC. Srbi su se samo popravoslavili i nisu morali ništa da osvajaju silom, a iako je to carstvo trajalo samo 25g i Vizantija mu preko cara nametnula najbrutalniji zakon u Dušanovom zakoniku, to je ipak jedinstven slučaj u Istoriji, a o kojem se ne piše i ne govori. Druga je stvar to kako ih je Bog kaznio, Vizantiju dao Turcima i Srbe u 500g ropstva, posle kojeg se nisu obratili nego postali još gori.

  • Net

   13.03.2024. at 07:32

   Evo jedan video svih Evropskih vladara, svih zemalja, još od pre Hrista do danas, a kojeg kad naprave stranci i stave istinu, lepo vidiš sve hrvatske kraljeve koji su bili oko 300g pre srpskih. Video na 9:20 dolaze Južni sloveni… The Rulers of Europe: Every Year-Youtube http://www.youtube.com/watch?v=IpKqCu6RcdI

 14. Net

  11.03.2024. at 16:49

  Jesu li Srbi uopšte znali da im je premijerka Hrvatica?
  ‘ACINA MALA’ Djed joj je bio Hrvat i partizan, a ona vodi Vučićevu Srbiju

 15. Mali Vuk

  11.03.2024. at 17:04

  Radi se samo o tome da je cela srpska istorija laž, a te su se laži radile tako da se samo izokrenula hrvatska istina. Dakle, Srbi su popravoslavljeni Hrvati od strane Save i Vizantije i nahuškani na svoju katoličku braću i mrze ih jer veru ne menjaju ni pred kojim osvajačem i ni po cenu života, a zato su uz Božju pomoć i ostali nepokoreni! Nisu samo Srbi zapravo Hrvati, nego i svi Sloveni jer to ime im je izmislilo Rimsko carstvo, tačnije Konstantin Porfirogenet u Carigrad, da ih ne zove onim pravim imenom, Horvati! Toliki narod, sve od Jadrana do Sibira, a podeljen sa verom i nacijama i nahuškani jedni na druge.

 16. Ukra

  12.03.2024. at 23:52

  Treba šta više ratova i zla, šta više deliti narode, stvarati nove nacije i države i širiti mržnju, tako da na svetu bude tačno 666 država. Sada ima oko 213 država na svetu, a UN ih priznaje samo 195. Ima tu još puno posla, puno još ratova i cepanja i autokefisanja i deljenja i stvaranja novih nacija…
  Ženevska konvencija o ratovanju je najveći poraz ljudskog roda, zato jer su to dogovorena pravila ZA ratovanje. Zar ne bi trebalo doneti Konvenciju o neratovanju u kojoj će pisati da onog ko pokreće rat, svi ostali zajedno, odmah trebaju uništiti, tako da nikome ne padne na pamet da ga uopšte pokreće?

 17. Net

  13.03.2024. at 00:01

  NI LISABON NI ATENA! Vinkovci, najstariji europski grad, s 8300 godina neprekidnog života.
  KALENDAR ORION! Nastariji indoeuropski kalendar iz Vučedolske kulture u Vinkovcima.
  Tvrdio da su mu smjestili: Poslušajte kako novi patrijarh Porfirije pjeva četničke pjesme.
  ISPOVEST OCA SERAFIMA: Vladika Kačavenda silovao dečaka Milića Blažanovića, koji se razneo bombom!
  SPC je odgovorna za zločine genocida i etničkog čišćenja, presudio je 1995. sud u Parizu.
  TRI DESETLJEĆA BRAKA Srđan Đoković otkrio kako je zaveo Dijanu, Hrvaticu koja je rodila najboljeg tenisača svijeta.
  SUDAC DOBRONIĆ DOBIO PISMO OD RATNOG INVALIDA: ‘ZDS je još iz himne srednjovjekovnih mornara’.
  NISMO SLJEDNICI NDH Odbačena tužba Srba protiv Hrvatske! Tražili su 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu!
  ‘NEKI OD UBOJICA IŠLI SU SA MNOM U ŠKOLU’ Pokolj 10-člane obitelji u Medviđi: Pobili ih susjedi srpske nacionalnosti.

 18. Nebeski

  13.03.2024. at 00:05

  Srbija treba uzeti bar milion migranata i za 50-ak godina, kad SPC i četnici i propaganda naprave svoje, svi će oni biti veliki Nebeski srpski narod, najstariji na svetu od Adama i Eve? Baš kako se to uradilo i posle 500g ropstva. Samo laž Srbina spasava.
  Orban na početku migrantske krize u EU Parlamentu kaže: “Hrvatska i Mađarska i Poljska su kroz istoriju bile zid i bedem odbrane hrišćanske Evrope, sada to opet moraju biti”.

 19. Zime

  13.03.2024. at 00:28

  BEOGRAD: Singidun – keltsko ime.
  Singidunum – romanizovano keltsko ime.
  Bjelgrad – prvo hrvatsko i Slovensko ime iz 9vek.
  Alba Graeca – latinsko ime.
  Fejervar – mađarsko ime.
  Griechische Weissenburg – germansko ime.
  Castelbiancho – italijansko ime.m
  Nandoralba – mađarsko ime.
  Nandorfejervar – mađarsko ime.
  Landorfejervar – mađarsko ime.
  Veligradon – vizantijsko ime.
  Veligrada – tursko ime.
  Dar Ul Džihad (Kuća rata) – drugo, ratno tursko ime.
  Belogrados poleos – grčko ime.
  Bijograd – hrvatsko ime koje je zapisao Vuk u bukvaru 1818g.
  Beograd – srpsko ime koje mu dala SPC, ne bjel nego beo…
  Kraj turskog ropstva je bio tačno 19. 4. 1867g kad su turske vlasti predale ključeve grada Beograda, nakon čega on ponovo postaje srpski grad.
  @
  ZAGREB: Gradec – zapisano ime grada u 8vek.
  Kaptol – crkveno ime grada Zagreba 9vek.
  Zagreb – legenda o Mandi i Manduševcu…
  Zagreb nikada nije bio pokoren, Turci su ga više puta napadali i on se odbranio, a kad su došli zadnji put kod Ivanić grada, Hrvati su paši koji je vodio napad skinuli glavu i poslali je katoličkim vođama u Beč i posle više nikada nisu došli.

  • Pokli

   13.03.2024. at 11:17

   IZJAVA PRIPISANA MNOGIM SRPSKIM VLADARIMA POKLIČ ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU SMISLIO JE HRVAT? Istoričar Ristić digao Srbiju na noge! Nijedan naš vladar tim rečima nije poveo vojsku u boj.
   To je zato jer ti ne postoji srpski poklič, zato jer su Srbi robovali 500g namesto da sa pokličem brane zemlju. Krst ti je od križa kojem je Vizantija maknula slovensko ž, zato krst govore Hrvati gde god im je izbila Vizantija, isto ko i hiljada za tisuća, Dalmatinci kažu iljada… To je hrvatski poklič iz vremena borbe sa Osmanlijama, kad Srbi nisu imali ni slobodu ni krst, nego polumesec.

 20. 21VEK

  13.03.2024. at 00:37

  1. MIT! Veliki potop je uništio skoro sav život na Zemlji pre 12-15.000g i svaki narod je morao od nekuda doći, od preživelih i posle sa seobama naroda, treba da ima legendu o tome! Ako je nema, nije autohtoni narod već se kasnije odvojio od drugog/ih naroda. A jedini od Južnih Slovena koji imaju takvu legendu (Če Leh i Meh) su HRVATI.
  2. SIMBOL! Narod mora imati svoje autohtone simbole, a Šahovnica (Sa kalendara Orion starig 5000g) i Hrvatski Pleter (Višeslavova krstionica 8vek) su jedini autohtoni na ovim prostorima. 4C i Dvoglavi orao su simboli Cezara i Istočnog Rimskog carstva.
  3. ARHEOLOGIJA! Dokazano, najstariji razvijen narod u ovom delu Evrope su narod Histri (1200g p.n.e.) u današnjoj Istri, a kojoj je neko maknuo to H da se ne vežu sa HRVATIMA.
  4. VERA! Sloveni su u 7-8 veku iz poganskog višebožja (Perun) uzeli tada jedino papino Hrišćanstvo, a onda ih razdvojio raskol Crkve u 11veku. HRVATI nisu izdali Papu jer oni koji jesu su završili u 500g ropstva, sa kojem je došla i mržnja.
  5. JEZIK! Poljak Stanislaw Hozjusz 1559g piš da je hrvatski jezik majka svih slovenskih jezika (madre lingua), a Faust Vrančić 36g posle piše prvi hrvatski i evropski riječnik.
  6. IME! Najčešće našr prezime među Slovenskim narodima je HORVAT i svi o tome ćute!
  7. GENI! Evropska analiza gena 2009-2013g na 82 instituta po uzorku krvi građana je pokazala, da taj najstariji Južnoslovenski (Dinarski gen) najviše u Evropi uimaju, zamislite vi to, HRVATI.

 21. Tradicija

  13.03.2024. at 00:47

  Porazom na Kosovu polju 1389g Srbi su izgubili svoju državnost i postali turski vazali, a Turci su se svojom okrutnošću i silom okomili na srpsku društvenu elitu, na mlade Srbe Đojlene po muškim haremima u Beogardu, na srpski Hrišćanski narod koji je bio izložen nasilju, ponižavanju i istrebljivanju. Taj i takav način turske vladavine prema Srbima, kao stanovnicima drugog reda, ostavio je posledice na mentalitet, način razmišljanja i delovanja srpskog vođstva i naroda. Da bi opstali, morali su se služiti sa raznim izmišljotinama i smicalicama i mitovima i krivotvorenjem činjenica, lukavstvom, podvalama i lažima i obmanama, a koje su sa vremenom postale srpska tradicija.
  Dobrica Ćosić (Otac srpske nacije) kaže da je temelj srpskog identiteta laž, a temeljno Biblijsko učenje kaže da je sotona “otac svih laži“, a Isus kaže: Ja sam, put, istina i život…
  Deobe: Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno…
  Izjave: Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž.
  -U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.
  -Laž je u samom biću svakog Srbina.
  -Laž je srpski državni interes!

 22. Dubrovnik

  13.03.2024. at 00:52

  Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
  Dnevno.hr STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
  Sećate li se kako je neko maestralno izigrao bolesne srpske mitomane sa objavom ‘srpske freske u Dubrovniku’, koju su Hrvati 10g krečili i nisu uspeli da je okreče? Fenomenalan potez, jer ne da je srpska freska (Takva je i u Vatikanu, zato jer se tada crtala isto u obe Crkve), nego su saznali i to da je u vreme kad se crtala Uroš sa Srbima, po nalogu Vizantije, napadao i pokušao da osvoji Dubrovnik, da ga otme Hrvatima, a ne da su njemu živeli Srbi! Nije uspeo ni on, ni niko posle njega, a ni Milošević 90ih! Svaka čast za priču oko te freske, a koju mogu da vidi svi turisti koji dođu u Dubrovnik…
  Kurir.rs ISTORIJSKE ČINJENICE OTKRIVAJU ISTINU! Franjevci bežali od srpskog kralja Uroša pa premestili manastir i fresku.
  Čiji je Dubrovnik dokazuje i arapski putopisac Muhamed Al-Idrisi u Tabula Rogeriana još 1154g(Gde je i prva karta na svetu) u knjizi Kitab Rujaru u kojoj se pominje Hrvatska(ne i Srbija) a gde je napisao: Dubrovnik je najjužniji grad zemlje Hrvatske i Dalmacije…
  Dokazi u Dubrovniku su i nađene knjige hrvatskog pisaca Marka Marulića iz 16veka: Slobodnadalmacija.hr U Dubrovniku otkriveno oko 60 inkunabula i knjiga iz 16. stoljeća koje su nekoć pripadale Marku Maruliću.

 23. Mali Vuk

  13.03.2024. at 07:47

  1. Ko je na kraju najstariji još od Adama i Eve?
  2. Ko se to pokatoličio, a ko prodao veru pa se popravoslavio?
  3. Ko ima najviše u Evropi taj najstariji južnoslovenski gen?
  4. Čije je to ime države i prezime kod svih Slovenskih naroda?
  5. Čiji je to autohtoni simbol još iz Vučedola i Vinče sa kalendara Orion, a i danas najprepoznatljiviji u svetu?
  6. Ko je to 200g ratovao protiv Rimskog carstva, a prestao tek 680g kad je odbacio Boga Peruna i pokrstio se kod pape i potpisao mu ugovor da više nikoga neće napadati?
  7. Koji su to najbolji i najbrutalniji ratnici u Evropi koji se ničega ne boje i ničega ne srame i ne stide?
  8. Ko to svoju zemlju zove Lepom svojom i voli je više od ičega na svetu?
  9. Koga to treba najbolje staviti u starateljstvo, a i sve mu zadrti i izbrisati i zašto pobogu?

 24. Grigor Vitez

  13.03.2024. at 07:48

  ANTUNTUN

  U desetom selu živi Antuntun,
  u njega je malko neobičan um.

  On posao svaki, na svoj način radi:
  Jaja za leženje, on u vrtu sadi.

  Kad se jako smrači, on mrak grabi loncem.
  Razlupano jaje, on zašiva koncem.

  Da l’ je jelo slano, on to uhom sluša.
  A ribu da pjeva, naučiti kuša.

  Na livadu tjera, bicikl da pase.
  Da mu miše lovi, on zatvori prase.

  Guske sijenom hrani, snijegom soli ovce.
  A nasadi kvočku, da mu leže novce.

  Kad kroz žito ide, on sjeda u čun.
  Sasvim na svoj način živi Antuntun!

 25. Jovan Gundulić

  13.03.2024. at 07:49

  HIMNA SLOBODI

  O lijepa, o draga,
  o slatka slobodo,
  dar u kom sva blaga,
  višnji nam Bog je d’o.
  Uzroče istini,
  od naše sve slave,
  uresu jedini,
  od ove Dubrave!
  Sva srebra, sva zlata,
  SVI LJUDSKI ŽIVOTI,
  ne mogu bit plata,
  tvoj čistoj ljepoti!
  U jedinstvu, u ljubavi,
  neka draži dan izlazi,
  ovdi našim skladnim glasi’,
  SLOBODA SE DRAGA SLAVI!

 26. Marko

  13.03.2024. at 11:21

  E moj narode!

  Od vremena još od Krista, nova lica, scena ista,
  vražje sile se trude, da nas ne bude.
  Antikristi i masoni, komunisti ovi, oni,
  šire sotonske fraze, da nas poraze.
  E, moj narode, e, moj narode!

  A mi gluhi, nijemi, slijepi,
  svatko u svom mraku strepi.
  Narod biran od Boga, guši nesloga.
  Iz povijesti naše slavne, a i ove ne baš davne.
  Sve smo što nam je vrijedno, stekli zajedno.
  E, moj narode, e, moj narode!

  “Uzmimo u ruke sudbinu i sreću,
  Ni ja više tako nemogu ni neću!
  Uzmimo u ruke sudbinu i sreću!
  E, moj narode, e, moj narode!”

  Generacije junaka, i pobjednička vojska jaka,
  još se brine i gine, zbog Domovine.
  S nebeskih tih visina, daj nam Bože opet sina,
  da nas vodi iz bijede, sve do pobjede…
  E, moj narode!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.