Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Katabaza Partizana

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Miloš Vazura i Milorad Vučelić (Foto: Starsport)

Pre svega o reči iz naslova. Katabaza bi u nešto slobodnijem prevodu moglo da znači “dno dna”. Fudbalski klub Partizan je poslednjih meseci više puta dotakao dno. Bar se tako činilo. Pogrešno. Svaki put bi im se dno izmicalo, i tonuli bi još dublje. Nezaustavljivo. Katabaza.


Argentina: Na meču Estudijantes – Velez, naša ladionica nudi kvotu 2.80 za igru ug 2P2+.


Najnoviji “hit” je međusobno optuživanje dve zaraćene strane u ovom klubu da svaka od njih koristi, i zloupotrebljava tragični masakr u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Ako se nekome čini da niže i gore ne može, ja verujem u inventivnost Milorada Vučelića i Ostoje Mijailovića, i njihovih pristalica.

Poznato je, da sad ne ponavljam, da je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan smenilo rukovodstvo fudbalskog kluba, imenovalo privremeno, i zabranilo sadašnjim čelnicima da koriste ime, grb, čak i stadion. A onda je stiglo obaveštenje Agencije za privredne registre da se odbija upis privremenog rukovodstva zbog nekih nepravilnosti pri pokušaju registracije. Dovoljno nejasno da niko ne zna o kome se tu zapravo radi.

RAZLIKA U 1.600 DINARA

Danima sam pokušavao da odgonetnem koje je to “privremeno rukovodstvo” koje je ostalo pred vratima APR-a, i na kraju sam povezao konce. Naime, Milorad Vučelić i Miloš Vazura su rešili da se otcepe od JSD Partizan, i da fudbalski klub registruju u ime privremenog rukovodstva. Prema saopštenju APR-a, to im nije pošlo za rukom jer nisu uplatili taksu od 3.100 dinara, nego samo 1.500. Znači, nedostajalo im je 1.600 dinara da ostanu u foteljama! Šta će se dalje dešavati – niko živ ne zna.

Držanje za fotelje nije novi izum, bar ne kod nas, ali zaista me interesuje šta funkcije predsednika fudbalskog kluba (Vučelić) i direktora (Vazura) znače kad je pre nekoliko dana bivši predsednik FK Partizan Dragan Đurić izjavio da je, prema njegovim saznanjima, dug fudbalskog kluba preko 90 miliona evra! Razumeo bih da se posluje pozitivno, da ima zarade pa da se i čelnici tu malo ugrade, ali pri ovolikim dugovima…

Istine radi, nije da niko nije nudio ostavku. Istina je da je to pred Skupštinom Partizana učinio Milorad Vučelić, ali mu je odbijena. To se dešavalo pre nekoliko nedelja, a koji dan kasnije razgovarao sam sa Duškom Vujoševićem, proslavljenim košarkaškim trenerom i nekadašnjim predsednikom JSD Partizan. On me je zamolio da ako nekako mogu pronađem imena tih članova Skupštine koji su odbili Vučelićevu ostavku. Potrudio sam se, i evo ih:

KO JE GLASAO PROTIV?

Pre razmatranja Vučelićeve ostavke primljeni su novi članovi Skupštine FK Partizan (tako piše na zvaničnom sajtu kluba). To su, između ostalih, Ivica Kralj, Igor Duljaj, Goran Pandurović, Dejan Rusmir, Ivica Iliev, Vanja Radenović (direktor omladinske škole), Goran Kadenić, dr Nebojša Bojović i Koviljko Hajder. Od starosedelaca u Skupštini su ostali Ivan Ćurković, Branko Rašović, Žarko Zečević, general Dragan Paskaš i Milan Obućina.

Nadam se da je ovim zadovoljena znatiželja Duška Vujoševića, ali moja nije. Mislim na neverovatnu strast da se što duže bude na funkciji, u fotelji.

Zanimljivo je da je Partizanova skupština imenovala tu privremenu upravu (kojoj je nedostajalo 1.600 dinara da se registruje), a da je i sadašnje rukovodstvo došlo u svoje fotelje 2016. kada je klub uveo privremenu upravu. Milorad Vučelić je u nekim zaista haotičnim okolnostima pobedio protivkandidata Nenada Bjekovića sa 30-0 na glasanju Skupštine kome je prisustvovalo 33 delegata od ukupno 65…

U ovom trenutku, dok nastaje ovaj tekst, postoje bar dve uprave Fudbalskog kluba Partizan. Jedna je ova koju ne priznaje Sportsko društvo, na čelu sa Vučelićem i Vazurom, i druga koju je kao privremeni organ postavilo baš to Sportsko društvo, i čiji bi članovi trebalo da budu Zoran Lončar, Željko Tanasković, Nenad Vukčević, Jaško Međedović i Ratomir Babić. U tim projekcijama predsednik kluba trebao bi da bude Ljubiša Tumbaković, potpredsednici Milija Babović i Rasim Ljajić, a trener prvog tima Marko Nikolić. Naravno, ako sve to dozvoli APR, i ako se takse uredno uplate.

Ovo je sve potpuno legalno i u tom smislu, ubrzo ćemo znati i novi termin održavanja Skupštine“, pričao je davne 2016. godine Ivan Ćurković.

Ovaj sukob zvanično traje još od 12. septembra prošle godine, kada je Ostoja Mijailović, predsednik košarkaške sekcije, na Skupštini JSD izabran za predsednika sportskog društva. Predstavnici fudbalskog kluba ostali su u manjini, ali su ove odluke proglasili nevažećim.

ŠTA KAŽE PRAVNIK?

Odluka koju je u sredu doneo Upravni odbor takozvanog Jugoslovenskog sportskog društva Partizan o smenjivanju legalnog i legitimnog rukovodstva Fudbalskog kluba Partizan je potpuno nelegalna. Namerno koristim reč „takozvanog“, zato što mi ne priznajemo da su ti ljudi legalno izabrani da vode JSD. Ono što je urađeno u sredu predstavlja vid kontinuiranog pravničkog nasilja od te grupe ljudi, koje je započeto još na jednom neformalnom sastanku u septembru prošle godine, kada su na nezakonit način preuzeli JSD Partizan – kaže Dragan Palibrk, predsednik pravne komisije Upravnog odbora fudbalskog kluba.

Ono što je vrlo bitno i što je sve nas dodatno pogodilo je činjenica da su odluku o uvođenju privremenih mera u FK Partizan doneli u danu kad je našu zemlju pogodila tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ – dodao je Palibrk.

A šta kažu fudbaleri? I navijači?

Ovi drugi, navijači, svoju poruku su već uveliko poslali. Nema ih više od 500 na utakmicama u Humskoj, a i ta grupica koja dođe navija pod sloganom “Uprava napolje!”.

Fudbaleri se ne mešaju mnogo u sukob u rukovodstvu jer većina njih merka gde će pobeći iz Partizana, kluba kome je ovog proleća visila licenca UEFA zbog neisplaćenih zarada igračima i trenerima.

TEŽINA PARTIZANOVOG DRESA

Lišeni svakog motiva, fudbaleri su pre nekoliko meseci skinuli sa leđa ono što se decenijama naziva “težina Partizanovog dresa”. Posle sjajnog početka sezone prošle jeseni, kad je dvaput pobeđen Keln i obezbeđeno igranje u Evropi naproleće, zaigrali su rekreativan fudbal. Posle 33 kola Super lige imaju osam poraza, i nalaze se na četvrtom mestu. Sa istim brojem bodova kao i Vojvodina, sa kojom im predstoji utakmica u Novom Sadu. Taj meč će najverovatnije odlučivati ko će u kvalifikacije za Ligu konferencija, treće po rangu evropsko takmičenje. Toliko otprilike i para donosi – malo.

Kakav će biti rasplet? To u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali ono što se zna je da je Partizan u poslednjih šest meseci potonuo dublje nego što je iko mogao da pretpostavi. Po jednima, preti mu gubitak imena, grba i stadiona. Ako se to obistini, morao bi da se registruje neki novi klub, na novoj adresi, sa novim imenom, a na čijem čelu bi stajali i dalje Vučelić i Vazura. Ako ova grupacija ne bude imala dovoljno para da plati administrativne troškove (3.100 dinara) može se dogoditi da ubuduće imamo dvovlašće, dve “ekipe” koje tvrde da legitimno predstavljaju FK Partizan.

Najbolje bi bilo da se strasti smire, da se sve vrati u legalne tokove, da fudbaleri i navijači nastave tamo gde su stali prošle jeseni. U takav razvoj situacije niko ne veruje, i to je još jedna katabaza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Komentara

5 Comments

  1. GROBAR1973

    07.05.2023. at 21:12

    Velika podrška za naše lepotane Vučelića i Vazuru

    • Ivica

      08.05.2023. at 07:25

      Ako su ti toliko ,,dragi,, vodi ih kući.

  2. Vladan

    08.05.2023. at 02:28

    Na stranu što je tekst sa različitim informacijama kome je nedostajalo 1600 dinara, pisan kao da je pisao neko sa jedva završenom osnovnom školom i bez jednog čitavog sastava tokom celog školovanja – kako to bilo ko “zloupotrebljava tragični masakr u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, crni Aleksandre Ostojiću, na koji način?
    Jer je tog dana predat neki dokument, bilo gde?
    Blago nama s vama novinarima…

  3. Lika

    09.05.2023. at 06:13

    Znači njima nije do kluba nebo do interesa,pogotovo ovim bivšim igračima.

  4. Partizanovac

    11.05.2023. at 12:14

    Očigledno pisanje novinara koji je kockar, pa je i pisanije kockarsko.Uz to vidi se da navija za Vučelića. Partizan je član JSD Partizan, svidjalo se to nekome ili ne. On okuplja mnogo klubova pod tim imenom i fudbalski klub ne može da se izdvaja. Doterali su cara do duvara. Upropastili su Partizan pa i Duljan, Kralj i ovi novoprimljeni nekada čuveni igrači danas magarci. Zato podrška da se to društvo otera iz kluba ili formirajte novi klub pod drugim imenom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.