Budimo u kontaktu

KATAR 2022

PREDSTAVLJAMO OSAM VELELEPNIH KATARSKIH STADIONA Izgrađeni krvlju, znojem i žrtvom! Koštali su paprenije nego što mislite

Djordje Miljanic

Objavljeno

,

Glavni stadion na Svetskom prvenstvu u Kataru - Lusail (Foto: Beta / AP)

Mnogo je kontroverzi u vezi sa infrastrukturom na Mundijalu. Tu su i netačne informacije, politizacija, zataškavanje… Zapravo, pitanje je da li ćemo ikada i da saznamo pravu istinu.


SVETSKI KUP: Kvota naše kladionice na pobedu Ekvadora protiv Katara je 2.50. Utakmica počinje u 17.00.


Došao je i taj dan. Nedelja kada će dugo očekivano Svetsko prvenstvo da bude konačno otvoreno. Hiljade navijača uveliko hrli ka Kataru, kako bi uveličali možda i najveći sportski događaj na svetu, koji izaziva puno pažnje svuda, pa čak i u nekvalifikovanim državama.

Ipak, nije sve tako bajno i sjajno kada je predstojeći Mundijal u pitanju. Dodela domaćinstva je bila objavljena 2010. godine i izazvala je mnogo kontroverzi, zbog čega je, između ostalog, pređašnje rukovodstvo FIFA-e bilo na udaru i optuženo za mito i korupciju.

Zapravo, tehnički komitet te organizacije je svojevremeno ponudu Katara ocenilo kao najmanje privlačnu, pa je nastao pravi šok kada je upravo ta zemlja pobedila na tenderu. Kasnije su se pojavile priče o podmićivanju pojedinih članova.

Takođe, Katar se našao na udaru kritika zbog neispunjavanja osnovnih ljudskih prava, pogotovo onih koji se tiču radnog odnosa. Naime, bilo je mnogo oprečnih informacija oko izgradnje stadiona, pošto se spekuliše o broju žrtava na gradilištima, kao i o tretmanu radnika.

Zvanična informacija iz zemlje domaćina je da su njih trojica poginula tokom izgradnje, ali su britanski mediji kao što su “Amnesti internešnl” i “Gardijan” izašli sa mnogo jezivijim brojkama – 6.751 i 15.021.

Ispostaviće se da ni one nisu preterano pouzdane i da su samo unele zabunu u čitavu situaciju, zbog čega verovatno nikada nećemo da saznamo istinu o tačnom broju žrtava, kojih je svakako više od zvanična tri, a moguće manje i od onoga što su “ponudili” pomenuti mediji.

Mnogi su zbog ovoga pozivali na bojkot Svetskog prvenstva, čak i dan danas to čine, ali nisu istrajni u tome. Štaviše, bilo je dosta licemerja i nelogičnosti, te su ti pozivi izgubili na značaju i malo je onih koji su ih poslušali.

Samim tim, Mundijal će da bude regularno održan, bez prepreka, a interesovanje je baš onako kako se i očekivalo. Veliko. Zato ćemo da se osvrnemo na temu ovog teksta i predstavićemo vam osam stadiona na kojima će reprezentacije da se bore za titulu šampiona. Zanimljivo u vezi sa njima je to što je njihova izgradnja koštala čak četiri puta više u odnosu na prethodni Mundijal u Rusiji!

LUSAIL

Kapacitet: 80.000. Stadion na kome će da se održi finale Mundijala. Stacioniran je na oko 23 kilometra od Dohe i najveći je u Kataru. Izgradnja je počela 2017. godine i koštala je oko 700.000.000 evra. Završena je 2022, čime je debelo probijen rok, pošto je isti bio predviđen za 2020.

Otvoren je utakmicom saudijsko-egipatskog Superkupa 9. septembra, a dizajniran je tako da oda počast ručno rađenim fenjerima i činijama koje predstavljaju deo tradicije Bliskog istoka.

Predviđeno je da se na njemu odigra 10 mečeva, među kojima je i onaj između Srbije i Brazila. Zanimljivo je da će stadionu posle Mundijala da bude skinuto 40.000 stolica i one će da budu donirane nerazvijenim fudbalskim sredinama.

AL BAJT

Kapacitet: 60.000. Već na prvi pogled ovog stadiona može da se zaključi šta je poslužilo kao dizajn. Nomadski šatori (Bajt al ša’ar) u arapskim zemljama su česta pojava, pogotovo po lokalnim pustinjama.

U pitanju je stadion u dosta udaljenom delu Dohe, zbog čega je u sklopu istog izgrađen hotel od pet zvezdica, kao i kazino, pa posetioci ne moraju da obavljaju duga putovanja nazad u grad, već imaju opciju da ostanu u pomenutom kompleksu.

Na njemu će da bude odigrano devet mečeva na Mundijalu, uključujući i premijerni između Katara i Ekvadora. Kao što je slučaj sa “Lusailom”, i “Al Bajtu” će da bude smanjen kapacitet po okončanju takmičenja, pa će ubuduće da ima 32.000 mesta.

AHMAD BIN ALI

Kapacitet: 40.740. Gledajući neposredno okruženje ovog stadiona, lako može da se zaključi zbog čega nosi nadimak “kapija pustinje”. Njegova rekonstrukcija je završena 2020. godine i na njemu nastupa jedan od najpoznatijih klubova u Kataru, Al Rajan. Nazvan je po emiru Katara koji je vladao u periodu od 1960. do 1972. godine.

Izgrađen je na ruševinama prethodnog stadiona, čije je kamenje iskorišćeno za izgradnju postojećeg. Fasada ovog stadiona reprezentuje aspekte po kojima je Katar prepoznatljiv u svetu, kao što su značaj porodice, lepote pustinje, međunarodna trgovina…

Uprkos tome što se nalazi nadomak pustinje, okružuju ga prelepe zelene površine, kao i brojne biciklističke i pešačke staze. Do njega vodi podzemna železnica, kojom je umnogome olakšan dolazak na stadion. Kapacitet će po završetku šampionata da bude smanjen na oko 21.000.

AL DŽANUB

Kapacitet: 40.000. Ovaj stadion je smešten u starom delu grada, poznatim po istorijskom nasleđu, kao i postmodernističkom i neofuturističkom dizajnu, inspirisanom istorijom ronjenja za biserima i ribolovom.

U trenutku kada je objavljen projekat ovog stadiona, mnogi su konstatovali da podseća na ženski polni organ. Njegova arhitektica, Dame Zaha Hadid, bila je jasna: “Kako ih nije sramota da tako govore? Zar je sve što ima rupu vagina? Presmešno je.”

Takođe, stadion je poseban po rashladnom sistemu, zbog kog su visoke temperature karakteristične za Katar odlično regulisane. I njegov kapacitet će da bude smanjen posle Mundijala, na 20.000 mesta.

AL TUMAMA

Kapacitet: 40.000. Ovaj stadion je skroz “zelen”, pošto reciklira vodu uz pomoć naprednih sistema, zbog čega proizvodi čak 40 odsto više vode od drugih stadiona. Inspiracija za dizajn su bile šare Gahfije, tradicionalne pokrivke za glavu muškaraca na Arabijskom poluostrvu.

Zanimljivo je da će njegova namena da bude promenjena po završetku Svetskog prvenstva, a na tom mestu će da budu izgrađeni hotel i džamija. Navijači će prvi pogled na stadion da imaju još iz aviona, pošto se sleće preko njega.

GRAD OBRAZOVANJA

Kapacitet: 40.000. Nadimak “dijamant u pustinji” je zaradio pre svega zbog oblika, pošto je dizajniran tako da trouglovi asociraju upravo na pomenuti dragi kamen. Pritom, poseduje posebno osvetljenje koje na jedinstven način iznenađuje posetioce i danju i noću.

Zanimljivo je da je prilikom izgradnje otkrivene stene stare preko 30 miliona godina zbog čega je stadion postavljen na 17 metara ispod nivoa mora. Takođe, tu je velika akademska koncentracija, pošto se u okolini nalaze brojni univerziteti.

KALIFA INTERNEŠNL

Kapacitet: 45.416. U pitanju je najstariji stadion na Svetskom prvenstvu u Kataru. Izgrađen je 1976. godine i radi se o domu domaće reprezentacije. Naravno, renoviran je za potrebe predstojećeg takmičenja.

Ima napredni rashladni sistem, čime se i na njemu održava optimalna temperatura, pa reprezentacije koje budu na njemu nastupale ne bi trebalo da osete vrućinu specifičnu za zemlju domaćina. Poznat je po velikim lukovima, kojima je pridodata i nadstrešnica prilikom renoviranja.

STADION 974

Kapacitet: 40.000. Verovatno i najzanimljiviji stadion u ponudi, pre svega zbog jedinstvenog dizajna. Naime, svoje ime nosi zbog 974 kontejnera za transport koji su ugrađeni u njega. Takođe, pomenuti broj je ujedno i pozivni za Katar.

Čitava ideja je inspirisana trgovinom i pomorstvom, a nalazi se u Ras Bu Abudu, 10 kilometara istočno od centra Dohe. Stadion će da bude potpuno razmontiran po završetku Mundijala.

PROČITAJTE JOŠ:

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO Piksi je Srbiji vratio veru u fudbal i to je najveća pobeda! Za početak, da vidimo gde smo sa jednim od favorita!

NOVINARI MAXBET SPORTA KRENULI U KATAR, A NA NAŠEM AERODROMU SRELI NAVIJAČE BRAZILA: Srbija ima dobre napadače, a posebno su istakli ovog čoveka (VIDEO)

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.