Budimo u kontaktu

Fudbalski kup Srbije

Nacionalni fudbalski kup Republike Srbije, Fudbalski Kup Srbije, pravni je naslednih Kupa Srbije i Crne Gore. Održava se u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Pobednik ovog Kupa direktno odlazi u kvalifikacije za naredni sezonu.

Fudbalski Kup Srbije kroz istoriju

Olimpijski komitet Srbije 1914. godine organizovao je Srpski olimpijski kup, u okviru kojeg je odigrana samo jedna utakmica, i to finalna. U planu je bilo i takmičenje tokom narednih godina, što je sprečio početak Prvog svetskog rata.

Kao pravni naslednik Kupa Srbije i Crne Gore, Fudbalski Kup Srbije održava se od sezone 2006/2007, odnosno od momenta kad se državna zajednica Srbija i Crna Gora razdvojila na dve jedinice – Republiku Srbiju i Crnu Goru, te nastaju Kup Srbije i Kup Crne Gore. Do danas, Fudbalski Kup Srbije održan je četiri puta.

Sistem takmičenja

Fudbalski Kup Srbije održava se kroz šest faza, koje čine preliminarna runda, šesnaestina i osmina finala, a zatim kroz četvrtfinale, polufinale i finale Kupa Srbije.

U preliminarnu rundu Kupa Srbije idu pobednici pet regionalnih kupova, kao i pet najlošije plasiranih klubova iz Prve lige Srbije. Klubovi igraju po jednu utakmicu, a ukoliko  je rezultat nerešen, izvode se jedanaesterci.

Tokom šesnaestine finala takmičenju se pridružuju i ostali timovi iz Prve lige, takozvani nenosioci, kao i Superlige – nosioci.  Igra se po jedna utakmica i u slučaju nerešenog rezultata, nakon 90 minuta izvode se penali.

Tokom osmine finala igra se takođe jedna utakmica, a nosioci i nenosioci određuju se na osnovu uspešnosti na nivou Srbije tokom prethodne sezone. Nakon isteka 90 minuta, ukoliko je rezultat nerešen, za odlazak u četvrtfinale Kupa Srbije izvode se jedanaesterci.

Završni mečevi

Nosioci četvrtfinala, kad je u pitanju Fudbalski Kup Srbije, automatski su polufinalisti iz prethodne sezone, dok su ostali i nosioci i nenosioci određeni na osnovu uspešnosti prethodne sezone. Nakon nerešenog meča, pobednika četvrtfinala Kupa Srbije odrediće jedanaesterci.

U polufinalu nema nosilaca i nenosilaca. Igra se jedna utakmica i nakon nerešenog pristupa se izvođenju penala.

Finale se igra na neutralnom terenu, i to jedna utakmica. Nakon eventualnog nerešenog rezultata igraju se dva produžetka od po 15 minuta, a ukoliko ni nakon produžetaka rezultat ne odredi pobednika, izvode se jedanaesterci.