Budimo u kontaktu

EVROKUP

Evropski sunovrat Partizana: Ruže koje još ne cvetaju

Igor Pavlovic

Objavljeno

,

Matijas Lesor, Nemanja Dangubić i Tristan Vukčević (Foto: Starsport)

– Ako smo pali, bili smo padu skloni – rečenica je Branka Miljkovića kojom najbolje može da se opiše sunovrat Partizana u Evrokupu. Crno-beli su “pucali sebi u nogu” pred 19.000 navijača, čime su posledice poraza od Burse samo učinili većim.


EVROLIGA: Kvota na pobedu Armanija protiv Efesa u MaxBet kladionici je 2.10.


Jučerašnji poraz nije bio slučajan. Previše je turbulentnih završnica odigrao “parni valjak”, sa akcentom na onu protiv FMP-a u Kupu Radivoja Koraća, da bismo ovaj evropski debakl okarakterisali kao splet nesrećnih okolnosti.

VEĆ VIĐEN SCENARIO…

Nema sumnje da u klubu iz Humske manjka stabilnosti kada se “lomi” utakmica. Nekada “zakaže” koncentracija, nekada energija, a nekada se, kao večeras, donesu loše odluke na koji način treba da se stavi tačka na meč (promašeno zakucavanje Avramovića). Daleko od toga da je uzrok poraza samo Aleksin potez, uzevši u obzir čitav splet događaja na terenu.

Sve priče o plej-of sistemu koji se igra na jednu dobijenu utakmicu treba da se sklone po strani. Partizan je na “pravila igre” pristao još na početku sezone i vrlo dobro je znao koliki teret nosi princip “martovskog ludila” u Evropi.

Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Posle euforične noći zbog pobede Ulma nad Huventudom, usledio je “hladan tuš” u Areni. Da li bi Partizan i Huventud dobili serije na dve ili tri utakmice protiv pomenutih rivala? Da, verovatno…Da li postoji objektivan razlog zbog čega su učešće u Evrokupu završili u osmini finala? Takođe, da.

LOŠI STUDENTI

Tvrdnje da puna dvorana stvara pritisak na mladu ekipu “parnog valjka” su u najmanju ruku neosnovane. Koji to igrači na domaćem terenu vole da igraju pred praznom ili polupraznom dvoranom kako bi “imali manju obavezu da pobede”!? Navijači Partizana sinoć su bez dileme bili na visini zadatka. Njihovi miljenici imali su podršku tokom čitavog meča, samo što to nisu iskoristili na pravi način. Uzrok poraza, po ko zna koji put ove sezone, nalazi se isključivo u lošim odlukama, koje samo donekle mogu da se vezuju za godine igrača.

Propuštena je idealna prilika za povratak u Evroligu. Sve ono dobro što se gradilo tokom sezone, palo je u vodu za 40 minuta i to, čini se, na najlakšem od četiri moguća ispita. Neverovatno zvuči da je za 13,6 sekundi prokockano pet poena prednosti (84:79) i to pred punom Arenom.


UNAPRED OSVOJEN TROFEJ – DEBAKL U NAJAVI…

Ako bi ovosezonski neuspeh Partizana u Evrokupu mogao da se uporedi sa nečim, to bi bez dileme bio debakl naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu 2005. godine. Sve se “crtalo” da se evropski trofej podigne u Beogradu, ali rana eliminacija brzo je ugasila taj san i nanela žal koji traje do današnjeg dana.

Obradović, Rebrača i Gurović (Foto: Starsport)


DO CILJA DVA “PUTIĆA”

Ko i da li treba da odgovara za poraz od Burse, pitanje je za upravni odbor i stručni štab crno-belih. U Humskoj su sada preostala još dva načina da se domognu plasmana u Evroligu – prvi je putem ABA lige (verovatno teži nego kroz Evrokup), dok je drugi dobijanje pozivnice (umesto ruskih timova ili usled proširenja lige). Ništa još nije izgubljeno, ali čak i da “parni valjak” postane šampion regionalne lige, nema sumnje da će da ostane gorak ukus zbog propuštene prilike da se u vitrinama kluba nađe trofej Evrokupa, koji bi se pritom podigao u prestonici Srbije.

Organizaciona stabilnost postoji samom Žocovom garancijom da će u klubu da ostane najmanje tri godine, ali ukoliko se ne ispuni primarni cilj (plasman u Evroligu), očekuje nas burno leto u Partizanu.

Matijas Lesor i Kevin Panter (Foto: Starsport)

Proslavljeni trener, Duško Vujošević, često je voleo da citira italijansku poslovicu – Se son rose, fioriranno… (Ako su ruže, procvetaće), samo što u ovoj situaciji proleće uveliko odmiče, dok se “iz dvorišta” Željka Obradovića i dalje nadziru samo pupoljci.

PROČITAJTE JOŠ:

PRETERALI U SLAVLJU Bursa posle meča poslala provokativnu poruku Partizanu

HAOS U SVLAČIONICI BURSE Polivanje vodom, a u pozadini pesma “Disko Partizani” (VIDEO)

2 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.