Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Pešićevi “matorci”

Vladimir Stankovic

Objavljeno

,

Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Selektor Svetislav Pešić pozvao je pod zastavu teoretski najbolji mogući tim. Na spisku su i Jokić i Teodosić i Milutinov, Lučić, Nedović, Petrušev… Svi najbolji osim povređenog Bogdana Bogdanovića. S te strane nema primedbi, na okupu je sve najbolje što imamo.


ENGLESKA: Kvota kladionice MaxBet na pobedu Mančestger sitija protiv Vest Hema je 1.42. Meč u Londonu počinje u 17:30.


Ono što me brine jesu godine naših najboljih igrača. Nikad ih nisam delio na mlade i stare već na odlične, dobre i one manje dobre, ali brine me što trenutno u timu, ili na listi, imamo šestoricu igrača sa preko 30 godina.

IMA LI NASLEDNIKA?

Marko Jagodić-Kuridža i Miloš Teodosić imaju po 35, Nemanja Bjelica 34,Vladimir Lučić 33, Nemanja Nedović 31, Nikola Kalinić 30. Nema sumnje da oni još uvek mogu mnogo da pomognu državnom timu, ali pitam se ko će ih naslediti kad se povuku iz reprezentacije?
Na drugoj strani su Nikola Jović (19), Aleksej Pokuševski (20), Alen Smailagić (21), Filip Petrušev i Balša Koprivica (po 22). Imamo i 10 igrača između 23 i 27 godina, pred njima je još dosta godina igranja, ali koliko znam niko ne govori o nekom “čudu od deteta” u nekom našem ili inostranom klubu.

Nije za poređenje jer je nekada baza bila mnogo šira jer je bivša država imala 22 miliona stanovnika, ali ne mogu a da se ne setim da je Krešo Ćosić sa 16 godina igrao Prvu ligu, a sa 19 Mundijal u Montevideu 1967. Dragan Kićanović je na Mediteranske igre 1971. išao sa nepunih 17 godina i to kao član drugoligaša Železničara iz Čačka. Mirza Delibašić je 1974. na Mundijal u Portoriku bio 13. igrač. Išao je da gleda i uči. Imao je 20 godina. Dražen Petrović je 1983. imao nepunih 18 godina kada je igrao Evropsko prvenstvo 1983. Vlade Divac je igrao na Mundijalu 1986. sa 18 godina (i izgubio ključnu loptu u finalu!), a godinu dana kasnije na EP u Atini pridružili su mu se Saša Đorđević, Toni Kukoč i Dino Rađa. Te 1987. bili su u Bormiju svetski juniorski prvaci.

PRAVO NA UMERENI OPTIMIZAM

Ilija Matijašević (Foto: FIBA Evropa)

Primera ima još, ali to kako je nekad bilo, iz mnogo razloga, ne može da bude model za danas. Zemlja je manja, nema centara kao nekad i, što je gore, nema trenera koji će kao rudari kopati košarkaške talente širom zemlje. Nema ni jake lige kroz koju se talenat pretvarao u klasu.
Umesto svega toga imamo manjak talenata, manjak trenera i košarkaških centara, višak nerealnih roditelja koji bi da “prodaju” dete čim neko kaže da ima talenta. Klubovi takođe prodaju igrače pre vremena jer ih pritiska besparica. Imamo i višak menadžera koji rade svoj posao, najčešće bez strpljenja da se sačeka razvoj igrača i dočeka najbolji momenat za odlazak u inostranstvo.

Zbog svega toga uvek me obraduje neki dobar rezultat mlađih kategorija. Ne mora medalja da bude merilo, uspeh mlađih selekcija meri se brojem igrača koji ostavljaju trag i u seniorskoj košarci. Pravo na (umereni) optimizam dali su rezultati mlađih kategorija. Ako prvo mesto u B diviziji za igrače do 20 godina i nije za neku posebnu pohvalu, raduje ostvarenje igrača do 18 godina. Ušli su u polufinale, boriće se za bronzanu medalju. U polufinalu se protiv Španije nisu proslavili, izgubili su sa 60:38, do poluvremena su ubacili samo 13 poena, ali sve to biće zaboravljeno ako iz generacije dobijemo bar jednog A reprezentativca.

Gledao sam meč sa Španijom i takvog – uz napomenu da nisam merodavan – nisam video. Biću zadovoljan ako me neki od tih mladića u dogledno vreme demantuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Papapetru: Sezona u Partizanu biće drugačija! Ne razmišljam o velikoj ulozi, već samo o…

OTKRIVAMO Zvezda hoće da ga zadrži! Bitan igrač dobio ponudu da ostane do 2025. godine

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.