Budimo u kontaktu

EVROLIGA

SMETAJU IM VEČITI Hrvati žele da skrešu krila Partizanu i Zvezdi, evo šta predlažu za ABA ligu…(FOTO)

Darko Noveski

Objavljeno

,

Foto: Starsport

U poslednjih osam sezona Crvena zvezda je šest puta bila šampion ABA lige, seriju je jednom prekinula Budućnost, a drugi put koronavirus. Pre toga je dominirao Partizan, a dva puta je prsten osvajao FMP i jednom Hemofarm. Iz ostalih republika je pored Budućnosti šampion bila Cibona, Zadar i prve sezone Olimpija. Jedan trofej pripao je gostu Makabiju iz Tel Aviva.


PREMIJER LIGA: Kvota kladionice MaxBet na pobedu Mančester junajteda protiv Notingem Foresta 1.73. Početak meča je zakazan za 17.30.


Dominacija srpskih klubova trebalo bi da se nastavi i ove sezone. Partizan i Crvena zvezda su već viđeni u velikom finalu. Pokušaće konce da im pomrse Cedevita Olimpija i Budućnost iz Podgorice, ali realno gledano ova dva kluba su po kvalitetu daleko od beogradskih večitih rivala.

Zato je hrvatski “Indeks” napisao tekst u kome predlaže da se novo pravilo francuske lige prekopira na ABA ligu. Naime, Francuzi su odlučili da uvedu “salary cap” po ugledu na NBA. Hrvati predlažu da se u ABA ligu uvede ista stvar i da najveće trošadžije Crvena zvezda i Partizan plaćaju porez na luksuz.

ŠTA HRVATIMA NAJVIŠE SMETA?

U tekstu se navodi neravnopravnost klubova ABA lige kada je reč o budžetima. Pa tako pišu da njihovi predstavnici Cibona, Zadar i Spčit troše između 300 i 350 hiljada evra godišnje. To je sve zajedno milion.

Sa druge strane Crvena zvezda i Partizan imaju budžete od po 10 miliona evra i dovode TOP igrače za evropsko tržište. Tako pišu da ceo sastav Cibone, Zadra ili Splita zarađuje koliko prosečan igrač Crvene zvezde i Partizana. Zato i ne čudi što se dva srpska velikana uvek bore za titulu, a hrvatski klubovi za opstanak.

“Indeks” piše da je Partizan doveo Kevina Pantera na dve godine za ugovor od tri miliona evra, a da je sve to prevazišla Crvena zvezda dovođenjem Fakunda Kampaca. Citirali su i nedavni tvit selektora Hrvatske, Aleksandra Petrovića:

Mislim da je vreme da Zvezda i Partizan napuste ABA ligu jer ovim budžetima, koji su u najmanju ruku nespojivi s ovim prostorima, logično je da budu stalni učesnici Eurolige, a da se ABA liga okrene onome što je u startu i bila, razvojna liga za mlade igrače.

Po proračnunu Hrvata, Partizan i Zvezda vrede ukupno 25 miliona evra. Ipak, ovaj portal takođe piše da nije realno da se “salary cap” ili porez na luksuz uvedu u regionalno takmičenje.

ŠTA SU URADILI FRANCUZI?

Njima je lično zasmetalo što recimo Majk Džejms u Monaku zarađuje dva miliona evra, a da čak 17 klubova LNB lige nema ukupan budžet od dva miliona evra.

“L’Ekip” piše da to neće biti ograničenje plata, već da će klubovi koji prebace određeni “salary cap” morati da plaćaju luksuz od 40 posto. Po sadašnjem stanju plaćao bi ga samo Monako.

Porez na luksuz već godinama postoji u NBA ligi. Tamo klubovi koji na plate troše više od postavljene granice moraju plaćati od jednog do četiri dolara za svaki dolar kojim ju premaše, zavisno o tome koliko su je premašili. Za najveće trošadžije poput Golden Stejta to znači da ih igrač koji zarađuje 10 miliona dolara zapravo košta 40.

Novac koji takvi klubovi moraju izdvojiti za luksuz ide na zajednički račun s kog se raspodeljuju među klubovima koji nisu prešli granicu “salary capa”. Pretpostavlja se da je sličan plan i u Francuskoj, iako to nije konkretno istaknuto ni razrađeno.

PREPORUČUJEMO:

USKRS NA KATALONSKI NAČIN Takmičenje u kucanju jajima! Košarkaški velikani obeližili veliki praznik (FOTO)

9 Komentara

9 Comments

  1. Делија

    16.04.2023. at 16:58

    Најбоље би било, када би се распала АБА лига.

  2. Aw

    16.04.2023. at 17:47

    Zasto stavljate u isti kos Zvezdu i partizan.Zna se ko ovde krade.To je pocelo od kako je dosao rumeni malo mu bilo prosle godine koliki je budzet imao pa mu duplirali ove godine.

    • StojSha

      StojSha

      16.04.2023. at 18:22

      Зна се ко воли, Човић паре с Косова и овај Терзић са Интерполове потернице.

  3. Ojsa

    16.04.2023. at 18:44

    Od kad je dosao veliki srbenda Zeljko i dobio milione,naravno da se podigao standard i dok god drzava gura pare u klub koji je osvajio nista i koji nije video titulu skoro 10 god,nece biti bolje.Svake godine sve veci budzet ako i sad ne osvoje nista,sledece sezone jos veci budzet,pa jos vecu sve dok ne stignu na 40-50 m budzet.

    • Fudbaleri

      17.04.2023. at 11:04

      Jel ti to plačeš

    • Dejan

      19.04.2023. at 17:16

      😢

  4. Toliko

    16.04.2023. at 20:03

    Nemojte iznositi pausalne cifre kad je partizan imao budzet oko 20 miliona ove sezone i bio sesti po budzetima,dok je Zvezda pocela sezonu sa pretposlednjim budzetom od 8-9 miliona,koji se posle popeo na 11-12.

  5. Немања

    17.04.2023. at 13:14

    Што се све јављају ови што верују у Човићеве приче како му играчи играју из љубави,и да Кампацо има испод 900.000 плату. Кад због утаје попију казну у ЕЛ онда су сви против њих,мрзе их,подмећу им итд.. Е моји јадници

  6. Falco

    18.04.2023. at 02:16

    Koliki pacenici ovi Croati pa nek njima njihova drzava da pare kao sto daje nasa i bice ravnopravni ko je njima kriv sto njihovu drzavu nije briga dali ce se ugasiti Cibona,Split,ili Zadar pa cak im i gradovi ne daju pare i krivi im Zvezda i Partizan pa krivi su sami sebi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.