Budimo u kontaktu

REPREZENTACIJE KOŠARKA

ZEMLJA KOŠARKE Španija je prvak Evrope – po četvrti put!

Djordje Miljanic

Objavljeno

,

Dodela pehara šampionu Evrope (Foto: FIBA)

Postavlja se pitanje da li postoji neko ko je nije potcenio. Često to neiskusno radimo, a ona uvek pronađe način da se domogne samog vrha!


Argentina: Na meču Banfild – Lanus, naša kladionica nudi kvotu 3.70 za igru 1-1.


Po četvrti put u svojoj istoriji, košarkaška reprezentacija Španije je postala prvak Evrope! Ovoga puta je do titule stigla preko Francuske, koja gotovo da se i nije pokazala kao dostojan rival. Semafor dvorane “Berlin arena” je pokazivao 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19).

Tek povremeno su “trikolori” uspevali da priprete svome protivniku, koji je u više navrata vodio dvocifrenom razlikom. “Crvena furija” je pogotovo nadmoćna bila u prvom poluvremenu, kada je izgledalo da je i rešila pitanje pobednika.

Ipak, Francuzi jesu prikazali određenu dozu karaktera, uspeli su da se povrate i učine utakmicu koliko-toliko zanimljivom. Mada, kada god bi to učinili, Španci bi uzvratili nekim pogotkom sa distance i vrlo brzo i efektno bi odbili njihov nalet.

Na kraju je kombinovana odbrana trenera Serđa Skariola ponovo došla glave nekoj selekciji. “Petlovi” su izgledali pogubljeno u ključnim momentima, volšebno bi gubili lopte, loše bi trčali defanzivnu tranziciju… I svaki put bi tako nešto bilo kažnjeno.

Zato i ne bi trebalo da čudi što je razlika na kraju susreta bila atipično ubedljiva za standarde finala jednog velikog internacionalnog takmičenja.

Epitet junaka španskog tima i MVP-ja finala, otišla je u ruke Huanču Ernangomezu, koji je šutirao kao u transu, te je pogodio čak sedam trojki iz devet pokušaja, što je nestvarnih 81.8 odsto uspešnosti!

Čak mu je malo nedostajalo da obori rekord Aleksandra Đorđevića po broju trojki u jednom finalu Evrobasketa. Popularni Sale Nacionale je 1995. godine protiv Litvanije šutirao 9/12.

Na kraju je mlađi od braće Ernangomez ubacio 27 poena, uz pet skokova, za indeks korisnosti 30. Pomoć je imao u vidu člana svoje porodice, Vilija, koji je postigao 14 poena, uz osam uhvaćenih lopti. Sjajan je bio i Lorenzo Braun sa 14 poena i 11 asistencija.

Sa druge strane, Evan Furnije je na svom kontu imao 23 poena, dok je Toma Ertel dodao 16, uz sedam asistencija. Geršon Jabuseli je duel završio sa 13 poena i šest asistencija.

Reprezentacija Španije je u svojoj istoriji, pored 2022. godine, košarkaški šampion Evrope bila još i 2009, 2011. i 2015, a ova je posebno dragocena pogotovo kada se uzme u obzir da je imala velikih problema sa otkazima povređenih igrača, kao i zbog činjenice da je nastupila smena generacija.

Španija – Francuska 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19)

Španija: Brizuela 3, Braun 14 (11as), Dijaz 8, R. Fernandez 7, H. Fernandez 13, Garuba 2 (4as), V. Ernangomez 14 (8sk), H. Ernangomez 27 (5sk), Lopez-Arostegi (4sk), Para, Pradilja, Sajz. Trener: Serđo Skariolo

Francuska: Albisi 1, Fal, Furnije 23, Gober 6 (6sk), Ertel 16 (7as), Luvavu-Kabaro, Maledon, Mbaje, Okobo 9, Poaje 4, Tarpi 4 (9sk), Jabuseli 13 (6as). Trener: Vensan Kole

PROČITAJTE JOŠ:

NIŠTA OD SENZACIJE Poljska imala snage samo za Slovence: Nemačka do bronzane medalje

POBEDA U ANTALIJI Zvezda tesno dobila još jedan ruski tim

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.