Budimo u kontaktu

SRBIJA FUDBAL

ALARM UKLJUČEN Srbija može da izgubi 11. mesto na UEFA listi, šta bi to značilo za naše klubove?

Darko Noveski

Objavljeno

,

Završena su četvrtfinala u sva tri evrokupa i poznati su svi učesnici polufinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija. Naravno, Srbija predstavnika nema, a to bi moglo da utiče na poziciju naše lige na UEFA koeficijent listi.


PREMIJER LIGA: U subotu od 13:30 igraju Fulam – Lids, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu domaćina 2.38.


Turci nas nisu uzdrmali, ali nova pretnja je stigla. Bazel je napravio iznenađenje protiv Nice i plasirao se u polufinale Lige konferencija. Švajcarska je napredovala i sada bi mogla da ugorzi 11. mesto Srbiji. “Sajdžije” sada imaju 31,175 bodova, a naša zemlja 32,375 bodova. Turska je 12 sa 32,100, ali nema više predstavnika.

Ako Bazel u polufinalu zabeleži dve pobede i plasira se u finale popraviće koeficijent Švajcarske na 32.425 i podićiće je na 11. mesto. Ako zabeleži pobedu i remi i plasira se u finale, onda Švajcarska prestiže Tursku ali ne i Srbiju. Ako Bazel sa dva remija prođe dalje i izgubi u finalu, onda Švajcarska ostaje na 13. mestu. Ali ako Bazel sa dva remija uđe u finale i osvoji ga, onda Švajcarska prestiže Tursku i Srbiju i sezonu će završiti na 11. mestu.

ŠTA BI PAD SRBIJE NA 12. MESTO ZNAČIO ZA NAŠE KLUBOVE?

Manje-više, ništa. Sve bi ostalo isto. Obe pozicije u po novom formatu takmičenja od 2024. godine donose dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jedno u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ipak, perspektiva za srpske klubove nije dobra. Već za sezonu 2025/2026 Srbija bi mogla dobro da padne. Preti pozicija 13 i to znači gubitak jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Svakako je za Srbiju najvažnije da osvaja bodove i ostane među 15 u Evropi kako bismo imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Male su šanse da će Srbija da osvoji veliki broj poena, jer će sada sve osvojeno da se deli sa pet. Čudo bi moralo da se dogodi da bi Srbija ušla u TOP 10.

SEZONA 2023/2024

Crvenu zvezdu bod deli od šampionske titule i sada je već izvesno da će crveno-beli direktno u grupnu fazu Lige šampiona. Za mesto u kvalifikacijama za elitno takmičenje je prava gužva i čeka nas velika borba. TSC i Čukarički su izjednačeni na drugoj poziciji sa po 62 boda, a otpisan nije ni Partizan na četvrtom mestu sa 57 osvojenih bodova.

Najveća zagonetka u celoj priči jeste treće mesto, to jest mesto u Ligi Evrope. Po propozicijama ono pripada osvajaču Kupa Srbije. U igri su još uvek Crvena zvezda, Napredak, Vojvodina, Novi Pazar, Radnik, Radnički iz Niša, Čukarički i TSC. U slučaju da Kup osvoje Crvena zvezda ili drugoplasirani tim na tabeli u plej-of za Ligu Evrope će trećeplasirana ekipa. Ako to učine Vojvodina, Novi Pazar, Radnik, Napredak ili Radnički iz Niša (ako dobiju licence za Evropu), onda će trećeplasirani i četvrtoplasirani u treće i drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferecnija.

Zato nas u preostalih mesec i sedam dana čeka velika borba za Evropu. Kako u plej-ofu Superlige Srbije, tako i u Kupu Srbije.

PREPORUČUJEMO:

PUKOVNICI ILI POKOJNICI? Dve najvažnije nedelje u istoriji Čukaričkog

SPREMAN Milojević posle dva meča pauze vraća bitnog aduta u tim za TSC (VIDEO)

2 Komentara

2 Comments

  1. grk

    21.04.2023. at 11:59

    Srbija će izgubiti sigurno obzirom da će tsc čukarički i vojvodina ispasti u prvom kolu ili čak u predtakmičenju ali duha iznad stadiona to ne interesuje sve dok njegova miljenica bude igrala kvalifikacije za lš ponavljam njemu je do fudbala u srbiji kao do lanjskog snega bitna je samo miljenica.

    • tomas

      tomas

      21.04.2023. at 14:40

      To ce tako biti jos jednu sezone posle ove a onda nam sledi veliki pad jer se brisu dobre sezone a necemo osvajati nista i tad ce opet startovati iz prvog kola kval za LS .Bez Partizana u evropi nece ni Zvezda moci da se sepuri

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.