Budimo u kontaktu

SRBIJA KOŠARKA

ATIPIČAN POTEZ PEŠIĆA Još nema spiska za Evrobasket… Evo kada će da bude objavljen

Djordje Miljanic

Objavljeno

,

Selektor reprezentacije Srbije je bio komunikativan na konferenciji za medije, koja je bila održana povodom predstojećeg duela kvalifikacija za Svetski kupa protiv Grčke. Njegovo izlaganje je bilo opširno, a dotakao se raznih tema.


KVALIFIKACIJE ZA LŠ U sredu od 21.00 čas PSV dočekuje Rendžers a kvota naše kladionice na pobedu Holanđana je 1.80.


“Orlovi” će u četvrtak imati veoma težak zadatak, jer će im u beogradsku “Štark arenu” doći moćna selekcija Grčke i to u sklopu novog FIBA “prozora”. Oni će zbog imperativa pobede imati dodatni pritisak, ali bi pune tribine trebalo da budu adut više u njihovu korist.

Povodom pomenutog susreta, na konferenciji za medije održanoj u sredu, oglasio se Svetislav Pešić, selektor srpskog nacionalnog tima, koji se prvo osvrnuo na prethodni period u kvalifikacijama, kada nije mogao da računa na najbolje igrače:

TEŠKE KVALIFIKACIJE

– Prva runda kvalifikacija je završena, nismo se proslavili. Uvek postoje razlozi za to, subjektivni ili objektivni. Ne želim da umanjim to što je ekipa uradila tokom tih prozora. Kroz prvu rundu i tri prozora prošlo je 23 igrača što je aspolutni rekord svih vremena. Sa jedne strane to nije dobro, nismo imali kontinuitet. Košarka je, još uvek, timski sport. Sa druge strane, imao sam priliku da vidim šta se dešava u Srbiji, da vidim šta nam je ostalo od potencijala, koji momci mogu da nas predstavljaju na svim takmičenjima. Sa te strane dobili smo kompletan uvid, da toga nije bilo možda ne bi znali da neki igrači postoje. – rekao je popularni Kari, pa potom dodao:

– Igrali smo protiv dve izuzetno jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Vi me sada gledate čudno zbog “izuzetno jake”, ali za postojanje kontinuiteta koje nismo imali, igrali smo protiv reprezentacija koje su bolje od nas. Kao ekipe, bolji su i to su pokazali. Da li imamo veći potencijal? Nadam se. Nisam tako loš trener, koliko pričaju, ali da za tri dana napravim ekipu koja će pobediti bilo koga, nisam ni toliko dobar. Ne treba misliti sa pesimizmom, ali da bi se gradio optimizam moramo da sagledamo realne mogućnosti i naše i ostalih.

U jednom trenutku, bio je upitan kada možemo očekivati konačan spisak reprezentacije, tačnije 12 odabranih putnika za Češku Republiku:

– Spisak igrača za Evropsko prvenstvo biće poznat kada Srbija krene za Prag, a to je 1. septembra. Tada ćemo odrediti ekipu, a protiv Grčke i Turske konkurišu svi.

Nije želeo da ocenjuje nastup pojedinaca tokom priprema:

Svetislav Pešić (Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

– Ne bih ocenjvao na konferenciji igrače. Kod nas se sve priča, ne želim da ulazim u to. Ovo nije debatni klub, jaki smo na svim pozicijama, rastemo! Imamo ono što ekipi treba, potrebno je da nas posluži i zdravlje, ovo su naporna vremena posle naporne sezone. Noseći igrači, ne samo naši, nego i svi ostali su igrali veliki broj utakmica. Odigrali su jednu sezonu koja je trajala osam meseci, nakon toga je potreban aktivan i pasivan odmor. Dolazi do povreda, sitnih i manjih, videli ste da je Nedović pao na desnu stranu. Nije mogao da odigra onako kako može, ali se borio. Ja ne bih ulazio u tuđu kuću i remetio mir. Neke stvari ostaju u svlačionici, ne želimo da delimo sa bilo kim. To su delovi tima koji pokušava da zadrži mirnoću – jasan je Pešić.

TRENERSKA PRAVILA

Srbija je odigrala četiri pripremne utakmice, od kojih je ona sa Crnom Gorom bila zatvorena za javnost. Odnos pobeda i poraza joj je 3:1, što je veoma dobro kada se sve okolnosti uzmu u obzir. Selektor je objasnio šta je dobijeno u pomenutom periodu:

– Šta je ekipa dobila iz tri utakmice? Pa dve – rekao je Pešić uz osmeh i nastavio. Uhvatili smo neka pravila, Lučić dolazi iz Bajerna gde radi sa jednim trenerom, drugi iz drugog kluba i od drugog trenera. Nekada ljudi smatraju da je igravanje u napadu. Jeste, ali je pre svega bitno uigrati se u odbrani. U različitim klubovima se različito brane akcije, a onda dođem ja i gledam kako da sve to prilagodim. Svi treneri imaju pravila, želimo da igrači to odmah prihvate i da se stvori automatizam, ali je to nemoguće. Kako se stvaraju dobre, tako se stvaraju i loše navike. Još uvek smatram da imamo talentovane igrače u napadu, ali da bi taj talenat dobio kvalitet potrebna je odbrana. Bez odbrane je nemoguće. Moramo da radimo još na tome – istakao je on, da bi potom podvukao važnost činjenice pravovremenog okupljanja:

– Uspeli smo da, ako nešto jesmo, da se skupimo pre 1. avgusta. Pokušuali smo da napravimo timsku hemiju, a to je preduslov za dobre rezultate. Na dobrom smo putu i popravljamo se svaki dan. U nekoj komunikaciji sa igračima postajemo tim, nadam se da će se to videti protiv Grčke!

GRCI JAČI NEGO IKAD

Potom je analizirao narednog protivnika svog tima:

– Grci nikada nisu bili jači neko danas. Ni individualno, a ni timski. Favoriti su za medalju na Evropskom prvenstvu. Kompletni su, to je atletika, brzina, ne samo kada je Janis u pitanju, nego i oba “burazera”, Kostas je postao ozbiljan centar. Imaju ogromno iskustvo, prošli su “sito i rešeto”, Slukas, Kalates, Papanikolau… Moramo da obratimo pažnju na Agravanisa, Kaselakisa, oni svi igraju Evroligu.

Popularni Kari je preuzeo odgovornost i prihvatio ulogu favorita:

– Kada Srbija igra u Beogradu ili bilo gde, uvek je favorit. Sutra će biti puna dvorana, očekujemo podršku momcima, a time želimo da nadomestimo nedostatak uigranosti. Želimo da nam publika da snagu, biće uspona i padova, ali se nadamo da će nas podići iz kriznih momenata, to je to – podvukao je selektor. 

Uskoro opširnije…

PROČITAJTE JOŠ: 

ZAGOLICAO MAŠTU NAVIJAČA Bogdanović posetio svoje drugove u reprezentaciji i pokazao šta zna (VIDEO)

Odlazili su Šeki, Cvele, Džaja i Pižon, može i Deki! Rečenica koja mnogo boli pravog zvezdaša…

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.