Budimo u kontaktu

Ostali sportovi

REČ NOVOG SELEKTORA RUKOMETAŠA Rojević za MBS: Ne želim da budem “jedan od”… Hoću da u odbrani igramo kao osice! Podmlađivanje tamo gde može

Dejan Prlina

Objavljeno

,

Ima 44 godine. Dokazan rukometni trener u Srbiji. Sa Vojvodinom je osvojio sve što može da se osvoji i nastavlja to da čini i dalje. Prošle sezone je u klupske vitrine stigao i evropski trofej… Logično je bilo da posle rastanka sa Tonijem Đeronom na mesto selektora muške reprezentacije dođe Boris Rojević.


EVROLIGA: Kvota naše kladionice na pobedu Crvene zvezde protiv Bajerna je 3.00. Utakmica u Minhenu počinje u 20:30.


Ili pukovnik ili pokojnik. Obično je tako u napem rukometu. Sada, međutim, nije takav slučaj. Dobio je Boris Rojević mandat na četiri godine i podrškju da u tom periodu svojim radom donese pomak u igri naše selekcije. Nije dovoeden, dakle, za instant rezultat.

I pre izbora je znao da je “on taj”. To nije, međutim, promenilo njegovo mišljenje i stavove, već ih je samo učvrstio…

Zahvaljujem se Upravnom odboru na poverenju. Čudan sam po tom pitanju. Ne znam šta da se desi, ostajem isti. Ne menjam se. Ako Bog misli da treba da bude – biće. Drago mi je, sigurno i mojim roditeljima, najveća čast je da predvodiš svoju zemlju. Mnogo više ljudi mi je reklo da ne prihvatim, da nema kvaliteta… Mnogo više mi se svidelo to što mi je rečeno da probamo da napravimo nešto u četiri godine, da stvaramo – rekao je Boris Rojević za MaxBet Sport.

“NE 100, NEGO 300 ODSTO”

Da je dobro ne bi došlo do promene. Nismo ušli u top 10 u poslednjih 12 godina. Sigurno je da biste, u slučaju novog neuspeha, bili samo “jedan” od. Koje su baže želje i namere kao selektor reprezentacije?

Boris Rojević (Foto: Starsport)

– Ne želim da budem “jedan od”. Pričalo se da je to četvorogodiđnji rad, da se pravi rad vidi posle tri godine, da tražim nove igrače, pomažem trenerim iz mlađih kategorija. Niko se tu ne meša, to oko mešanja su priče za malu decu, svako normalan neće da se meša. Ovo će da bude neko novo iskustvo jer za kratak period moraš nešto da uradiš. Imaš tri četiri dana za rad pa igraš dve utakmice sa Poljskom, pa nekoliko dana treniranja pa dve utakmice sa Španijom. Rezultata nema bez dobrih igrača i bez sistema. Sistema nema bez igrača. Moramo da stvorimo i sistem i igrače. Imamo nekolicinu kvalitetnih igrača, ali za neke velike domete to nije dovoljno. Treba ioš da ih stvaramo. Mladi poput Nikolića, Dodića i Zečevića se vraćaju posle povreda, mnogo će da dobije reprezentacija sa njima, kada stasaju.

U baražu za SP predstoji dvomeč sa Španijom?

– Da probamo dobro da se spremimo, izvučemo što bolji rezultat, da ih posle u Kragujevcu sačeka puna hala i dobra atmosfera. Probaćemo da napravimo iznenađenje koje bi bilo baš veliko. Najvažnije da nacija prepozna da smo borbeni, da dajemo poslednji atom snage. Da svako od nas daje ne 100, nego 300 odsto. Maksimalno, “na glavu”- svi.

MIKS ISKUSNIH I SUPERTALENTOVANIH

Očekuje se u neko dogledno vreme i podmlađivanje?

– Gde da podmladim, na 24, 25 godina u proseku. Nemamo mi 30 grača. Na svakom mestu na kojem bude ekstra talentovani igrač dobiće šansu i biće u 16. Gde nema, nastaviće da igraju stariji igrači. Ako može da donese Olimpijske igre, što da ne. Ako mi zatrebaju, pozvaću ih. Neka je mladi igrač slabiji 10 odsto od Nemanje Ilića – zvaću ga. Ako je taj mladi igrač slabiji 30 odsto, onda reprezentacija mnogo gubi. Nijedna reprezentacija se tako lako ne odriče igrača. Da li se neko odrekao Hansena zato što ima ne znam koliko godina? Pa, nije!

Kako vidite reprezentaciju za četiri godine?

– Miks iskusnih i supertalentovanih igrača. Zamišljam je kao vrlo borbenu, u kojoj će njeni igrači u odbrani da budu kao osice. Moramo i da podignemo nivo trčanja. Dakle, da dobijemo ratničku reprezentaciju u odbrani i ekstremno brzu u napadu.

IGRAČI ZA OBA PRAVCA

Kako da dobijemo brzinu ako menjamo igrače odbrana-napad. Kako da dajemo “lake” golove, ako menjamo srednjeg beka?

– Moramo da obučimo igrača za oba pravca. Imam taj problem i u Vojvodini. Retko ko igra i u odbrani i u napadu. Recimo, takvi su Nikolić i Rogan.

Kako će to da se reši?

Moram da sarađujem sa ostalim kolegama iz mlađih kategorija i da probama da stvaramo. Ovaj problem može i mora da se to reši. Apelovao sam na naše trenere da od tih vrhunskih napadača prave i igrače koji igraju i odbrani. Nije bitan rezultat u mlađim kategorijama, bitan je igrač koji kasnije treba da zaigra u seniorskoj reprezentaciji – odgovorio je Boris Rojević.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.