Budimo u kontaktu

Blog

Devetorica veličanstvenih, da li dobijamo desetog ove sezone?!

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Do sada, u istoriji Premijer lige, samo devetorica igrača postigla su 30+ golova u jednoj sezoni. (AP Photo/Frank Augstein)

Reprezentativna pauza je pravi trenutak za presek stanja i kada su u pitanju golgeteri i potencijalni rekordi, a onaj od koga se očekuje da do kraja sezone postane deseti veličanstveni je – Erling Haland.

Do sada, u istoriji Premijer lige, samo devetorica igrača postigla su 30+ golova u jednoj sezoni, Alan Širer je to učinio čak tri puta, istina, i onda kada su u prvenstvu učestvovale 22 ekipe.

Uz Širera, koji je u tri sezone zaredom davao po 30+ golova, od 1993. do 1996. godine, to je pošlo za nogom – Endiju Kolu, Mohamedu Salahu, Luisu Suarezu, Kristijanu Ronaldu, Hariju Kejnu, Robinu van Persiju, Tjeriju Anriju i Kevinu Filipsu.

Erling Haland je posle sedam odigranih kola postigao 11 golova i ovim tempom, može da obori sve rekorde. Recimo, i da propusti tri utakmice, i odigra 35, ovim tempom bi stigao do 55 golova?!

Naravno, zvučalo bi zaista neverovatno da na svakih sedam kola do kraja daje po 11 golova, ali izvesno je da ukoliko ostane zdrav, lagano ulazi na listu od 30+.


ITALIJA – ENGLESKA GG3+ NEĆE SE ŠTEDETI


ALAN ŠIRER 1994/95, ENDI KOL 1993/94 – 34 gola

Najviše pogodaka u jednoj sezoni i to u nizu, 1993/94 i 1994/95 postigli su Endi Kol i Alan Širer. Zapravo, tih godina, Kol i Širer su vodili veliku bitku za prvog strelca Premijer lige.

U sezoni 1993/94, Širer je dao 31 gol, ali to mu nije bilo dovoljno za “Zlatnu kopačku”, jer je iste Endi Kol postigao 34 pogotka.

Kol je u svojoj prvoj sezoni u dresu Njukasla, 1993/94 postigao 34 gola i tako pomogao svom klubu da izbori plasman u Kup UEFA, prvi put još od sedamdesetih godina. Još više je neverovatan podatak da je Kol bio i prvi asistent lige sa 13 asistencija, a takođe nijedan pogodak od 34 nije postigao iz penala!

U narednoj sezoni, 1994/95, Širer je ponovio njegov rekord. Odigrao je sve 42 utakmice, postigao 34 gola i što je takođe impresivo, samo je dva puta bio zamenjen. Ujedno to je bila i jedina Širerova sezona u kojoj je odigrao svaku utakmicu kao starter, pa je jasno da je bio apsolutno najveći heroj u osvajanju titule Blekburn Roversa, koji su šampionski pehar čekali od 1914. godine.

Te dve sezone, 1993/94 i 1994/95 bile su poslednje u kojoj su u Premijer ligi učestvovale 22 ekipe.

MOHAMED SALAH 2017/18 – 32 gola

Sledeći po broju postignutih golova je Mo Salah, sa 32 u svojoj prvoj sezoni u dresu Liverpula. Leta 2017. godine Jirgen Klop je doveo Salaha iz Rome za 40 miliona evra, a poređenja radi, u tom prelaznom roku PSŽ je Barsi dao 222 miliona evra za Nejmara.

Salah je odigrao svih 38 mečeva u Premijer ligi, u svojoj debitantskoj sezoni dao je 32 gola, a pogađao je protiv svih najjačih timova. Dao je gol Arsenalu, Čelsiju, Mančester sitiju, a protiv Totenhema je upisao het-trik. Da ga u finalu Lige šampiona iste sezone nije povredio Serhio Ramos, to bi možda bila najbolja godina u modernoj eri jednog premijerligaša

Ovo je najviši broj golova koji je postigao neki igrač od kada ima 20 klubova u ligi.


NEMAČKA – MAĐARSKA 1&3+ MORAJU DOBITI OVO


LUIS SUAREZ 2013/14 – 31 gol

Još jedan heroj Enfilda, Luis Suarez, postigao je jedan gol manje od Salaha. U sezoni 2013/14, Suarez je bio prva zvezda, a zanimljivo da je mogao da zaigra tek krajem septembra, pošto je odrađivao suspenziju od 10 mečeva zbog ujedanja Baneta Ivanovića u aprilu 2013. U prevodu, Urugvajac je odigrao “samo” 33 utakmice u Premijer ligi, a ko zna šta bi bilo da je odigrao svih 38. Ovako je stigao do impresivne broje od 31 pogotka.

U decembru 2013. postavio je rekord sa 10 pogodaka, što niko nikada nije uspeo da učini u jednom mesecu u Premijer ligi. Njegov poslednji pogodak te sezone i ujedno u Premijer ligi, bio je u onom čuvenom remiju sa Kristal Palasom – 3:3. Na tom meču Liverpul je izgubio titulu, a Suarez u suzama napustio teren Selhurst park, a kasnije tog leta je prešao u Barselonu.

KRISTIJANO RONALDO 2007/08 – 31 gol

Najbolja sezona Kristijana Ronalda bila je 2007/08, kad je postigao 31 pogodak. (Dave Thompson/PA via AP)

Junajted je osvojio drugu Premijer ligu u nizu, ali i Ligu šampiona pobedom nad Čelsijem u Moskvi. U tandemu sa Vejnom Runijem i Karlosom Tevezom, Ronaldo je profitirao najviše. Ronaldu “zameraju” što je uglavnom pogađao protiv “malih” timova, jer je po dva gola na Old Trafordu davao – Viganu, Blekburnu, Fulamu, Evertonu, Portsmutu, Njukaslu, Boltonu i Vest Hemu, ali to ne umanjuje njegov

uspeh. Dao je opet gol Viganu u poslednjem kolu za overu titule, a kasnije je pogodio i u finalu Lige šampiona, a sezonu je završio sa 42 pogotka u svim takmičenjima.

ALAN ŠIRER 1995/95 – 31 gol

Pošto je prethodne sezone postigao 34 gola i doneo titulu Blekburnu. Širer je nastavio da ispisuje istoriju, iako je Blekburn završio sezonu na tek sedmom mestu. Postigao je 31 gol na 38 mečeva, u toj sezoni i postavio još jedan rekord – pet het-trikova! Posle te sezone, prešao je u Njukasl, za koji je dao više golova nego za Roverse, ali nikada nije uspeo da ponovi svoje lične rekorde iz Blekburna.


BIH – CRNA GORA X PODELA BODOVA


HARI KEJN 2017/18 – 30 golova

U sezoni kada je Mo Salah bio prvi strelac sa 32 gola, Hari Kejn je dao dva manje. Kejn je postio sve to septembra, ali je onda počeo da rešeta. U decembru je vezao dva het-trika protiv Barnlija i Sautemptona, a ne treba zaboraviti da je Totenhem te sezone zbog rekonstrukcije Vajt Hart Lejna domaće mečeve igrao na Vembliju. Navijači Sparsa veruju da bi Kejn bio još ubojitiji na svom terenu, posebno što je Kejn i posle te sezone bio “Zlatna kopačka” Mundijala u Rusiji, gde je potvrdio da je jedan od najboljih golgetera na svetu.

Ovo je jedini čovek na ovoj listi koji nije bio zlatna kopačka, a postigao je 30+ golova u ligi. Kejn ih inače ima čak tri i to kada je postizao 25, 29 i 23 gola, a kada je imao najbolju golgetersku sezonu u životu jedan Egipćanin imao je još bolju i uskratio mu zlatnu kopačku.

ROBIN VAN PERSI 2011/12- 30 golova

U svojoj poslednjoj sezoni u Arsenalu prvi put je odigrao svih 38 mečeva, a prethodno nijedne sezone nije imao više od 28 utakmica. Van Persi je te sezone postigao het-trik na Stamford Bridžu, što su u Premijer ligi uspeli još samo Serhio Aguero i Nvankvo Kanu. Zanimljiv je i podatak da je Van Persi u sezoni 2011/12 čak 12 pogodaka dao slabijom desnom nogom. Posle te sezone, prešao je u Mančester junajted, sa kojim je konačno dočekao titulu u Premijer ligi.

TJERI ANRI 2003/04 – 30 golova

Jedina sezona u kojoj je Anri postigao 30+ golova upravo je ona čuvena “nepobedivih” u kojoj je Arsenal osvojio trofej Premijer lige bez ijednog poraza. Anri je vezao pet sezona sa 24+ gola, tako da bi bila prava šteta da u jednoj nije stigao do brojke od 30. Anri je blistao te sezone na stadionu Hajberi, na kom je dao

12 od poslednjih 13 pogodaka te sezone, koju je začinio i sa dva het-trika protiv Lidsa i Liverpula.

KEVIN FILIPS 1999/2000 – 30 golova

Poslednji u ovom nizu je Kevin Filips, koji je upisao najbolji učinak posle Endija Kola kada su u pitanju tek promovisani timovi u Premijer ligi. Kol je to učinio sa Njukaslom, a Filips sa Sanderlendom. Njegov uspeh je još veći ako se uzme u obzir da je 16 od 30 golova dao na gostovanjima. Ujedno, to je i rekord Premijer lige po broju golova na gostujućim terenima. Posle Filipsa, tek je Hari Kejn bio sledeći Englez koji je uspeo da osvoji “Zlatnu kopačku”.


FINSKA – RUMUNIJA 1&D2+ PUKI REŠAVA


Od osnivanja Premijer lige, samo devetorica igrača uspela su da dođu do brojke od 30 golova. Haland je prebacio trećinu u septembru mesecu. Neće učestvovati na Mundijalu, dakle, neće se štedeti u oktobru, a biće i odmoran krajem decembra kada se nastavlja šampionat.

Fali mu 19 golova da dođe do 30, odnosno 24 gola da postane najbolji strelac u jednoj sezoni u istoriji Premijer lige.

Da li svedočimo istorijskoj sezoni i to debitantskoj?

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.