Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Piksi protiv procena

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi (Foto: Starsport)

Mnoge je nedavno iznenadila vest da Fudbalski savez Srbije nije produžio ugovor selektoru Draganu Stojkoviću. Tačnije, to bi trebao da učini Izvršni odbor FSS, ali sednica tog organa nije održana, nije čak ni zakazana. Navodno, čeka se predstojeće Prvenstvo Evrope na kome će naša reprezentacija da učestvuje, pa da se vidi šta će da hude sa selektorom. Ako prođemo grupu – proći će i on…


ENGLESKA: Kvota naše kladionice na pobedu Čelsija protiv Evertona (21:00) je 1.73.


Kako trenutno stvari stoje, mi grupu nećemo da prođemo. Realno, trebalo bi da zauzmemo treće mesto u konkurenciji Engleske, Danske i Slovenije. Ova prognoza izvedena je prostom računicom, pogledom na to koliko vrede reprezentacije na sajtu Transfermarkt, koji se smatra najpreciznijim merilom fudbalskih ekipa i igrača u svetu.

SERGEJ NAJSKUPLJI “ORAO”

Sergej Milinković Savić (Foto: Starsport)

Reprezentacija Srbije procenjena je da u ovom trenutku vredi 227,6 miliona evra. Najskuplji je, kao i ranije, Sergej Milinković-Savić čija cena je 35 miliona evra. Za njim su Aleksandar Mitrović (28 miliona), Strahinja Pavlović (25), Lazar Samardžić (20), Nikola Milenković (16), golman Đorđe Petrović (15), Saša Lukić i golman Predrag Rajković (po deset miliona). Svi ostali su jednocifreni, a najjeftiniji naš reprezentativac je Filip Mladenović, koji je procenjen na 900 hiljada evra.

Naša reprezentacija prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu igra 16. juna protiv Engleske, ubedljivo najskupljeg nacionalnog tima na svetu. Procenjeno je da igrači Engleske vrede milijardu i 470 miliona evra! Skoro sedam puta više nego Srbija. Najskuplji u tom timu je Džud Belingam – 180 miliona evra. Preko sto miliona vrede još Bukajo Saka i Fil Foden (po 130 miliona), Hari Kejn i Deklan Rajs (po 110). Interersantno je da u engleskoj reprezentaciji ima samo jedan fudbaler čija vrednost se meri jednocifrenim iznosom. To je Džordan Henderson – šest miliona evra.

U našoj grupi na EVRO su još Danska i Slovenija. Danska vredi skoro jedan i po put više nego Srbija – 368 miliona. Jedino je Slovenija jeftinija od nas, njihova ukupna cena je 130 miliona.

Na osnovu ovih procena ispada da bi Srbija realno trebalo da zauzme treće mesto u svojoj grupi, odnosno mesto koje ne vodi dalje, ali i ne obezbeđuje selektoru Stojkoviću novi ugovor.

DVE SELEKCIJE PREKO MILIJARDE

Predvodnik Francuza Kilijan Mbape (Foto: Beta/AP Photo/Christophe Ena)

Na Evropskom prvensvtu u Nemačkoj igraće 32 reprezentacije. Među njima Srbija je na 13. mestu po vrednosti. Ispred nas su, pored Engleske i Danske, i Nemačka (672 miliona), Španija (906), Hrvatska (286), Italija (757), Holandija (610), Austrija (265), Francuska (milijadu i 210 miliona), Belgija (540), Ukrajina (354), Turska (303) i Portugalija (milijardu i 60 miliona evra). Reprezentacija Škotske vredi u evro isto kao Srbija – 227,6 miliona. Ako je za utehu, ima dosta ekipa koje su jeftinije od Srbije: već pomenuta Slovenija, Mađarska, Švajcarska, Albanija, Poljska, Slovačka, Rumunija, Gruzija i Češka.

Naravno, lopta je okrugla i cifre ne igraju mnogo važnu ulogu, nego trenutna inspiracija igrača i celog tima. Upravo tu vidimo šansu za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu. I šansu za produžetak saradnje selektora Stojkovića i Fudbalskog saveza Srbije.

1 komentar

1 komentar

  1. Aleksandar Kralj svih promašaja

    15.04.2024. at 16:41

    Paprikar je toliko eklatantna neznalica,da bi greh bio ne oterati ga pre prvenstva,jer ćemo tamo svakako sbovakvim vođom i timom ,završiti opet na poslednjem mestu lao na svetskom prvenstvu!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.