Budimo u kontaktu

EVROLIGA

PONUDA DUBAIJA KAO POVOD Gasi se ABA? Zvezda i Partizan sa štitom ili na njemu!

Dejan Prlina

Objavljeno

,

Detalj sa poslednjeg evroligaškog "večitog" derbija (Foto: Starsport)

Ekskurziju je platio dobrotvor, deca mogu da se spremaju na put, a roditelji da budu srećni što nisu morali da stavljaju ruku u džep. Svi, dakle, mogu da budu zadovoljni.


LIGA ŠAMPIONA: Kvota naše kladionice na igru 3+ u meču Kopenhagen – Mančester siti (21:00) je 1.63.


Možda bi tako bilo u realnom životu, mada se ovakve stvari ne dešavaju, zna se ko plaća đačke ekskurzije, ali u sportu je malo drugačije. “Dobrotvori” ne plaćaju ništa ako u tome ne vide svoj interes. Pretvoreno u košarku, ovo je priča o Dubaiju i ABA ligi.

JEDINA PREČICA

U Ujedinjenim Arpaskim Emiratima nema vrhunske košarke, ali ima neverovatno mnogo nafte koje donosi novac koji ne može, praktično, ni da se izbroji. Plaćanje je najlakša stavka. Čega god – igrača, trenera, izgradnje hale, novog aerodroma… Čega god. Teže je da se preko neke evropske stigne u Evroligu.

ABA liga je jedina “prečica”. Da li bi angažovanje Dubaija značilo da su Zvezda i Partizan prethodno dogovorili sa Evroligom dobijanje višegodišnje licence ili bi ono donelo glavobolju za jedan od dva “večita” rivala?

Miloš Teodosić i Džejms Naneli (Foto: Starsport)

Na ovo pitanje javnost još nema odgovor. Zna se samo da je Dubai ponudio 4.500.000 evra ABA ligi za period od tri godine, počevši od sezone 2024/25 kako bi bio član ovog regionalnog takmičenja. Taj novac bio bi iskorišćen da se pokriju troškovi avionskih karata za klubove učesnike, čelnike i sudije ABA lige tokom putovanja u Emirate u trogodišnjem periodu. To je onaj deo priče o “ekskurziji”…

GLASANJE OTKRIVA POZADINU

Ako beogradski klubovi dobiju licence, onda se postavlja pitanje koliko će klubova ABA liga da broji ubuduće, s obzirom na to da gube mogućnost takmičenja za najkvalitetniju evropsku ligu. Istini za volju, kad su Partizan i Zvezda ovoliko jaki, teško da bilo ko, Budućnost i Cedevita najpre, mogu da dođu u situaciju da osvoje trofej. Dakle, osnovni motiv takmičenja onih sa relativno dobrim klupskim budžetom – plasman u Evroligu – biće izbijen iz ruke. To, razume se, ne bi bio problem za beogradske klubove, oni bi svoj cilj ispunili.

Ako, pak, dođe do toga da učešće Dubaija u ABA ligi i Evroligi onemogući dobijanje vajdl-karte, već da samo jedan predstavnik iz regionalne lige može u Evroligu (Dubai se ne bi uzimao u obzir), onda bi to bio pucanj u nogu srpskoj košarci ili, da budemo precizniji, interesima beogradskih klubova. Jedan bi “izvisio”. Možda i oba, onog trenutka kad se bude donela odluka o vraćanju ruskih klubova u Evroligu.

Dobra je stvar što odluka o učešću Dubaija mora da bude doneta na Skupštini ABA lige i ona mora da bude jednoglasna. Ako predstavnici Crvene zvezde i Partizana budu glasali za to, onda će da bude jasno da je postignut nekakav dogovor sa Evroligom. Možda baš na sastanku koji je nedavno održan.

Neće još dugo da se čeka kako bi se saznalo šta se krije iza brega ili – “ekskurzije” u Ujedinjene Arapske Emirate.

3 Komentara

3 Comments

  1. Teško da je bolje za Zvezdu od navedenog. To je toliko jasno...

    13.02.2024. at 10:47

    Samo ću da podsetim šta je, ne tako davno,rekao izvršni direktor Evrolige litvanac Monteaunas: “Nemogu baš svi da budu srećni…” Otvoreno govoreći upravo o ovom problemu. Aba liga je očigledno ,odbijanjem Dubaia,propisno iznervirala čelnike EVROLIGE! Zato je stigao prilično nervozan i ljut Deki Bodiroga,jer je i njemu “udaren šamar” tim postupkom ABA lige!
    Koliko su i on i Litvanac,bili ljuti,videlo se po suđenju Aliage i Paternika Zvezdi,protiv Žalgirusa,a nedugo zatim i odmeravanje kazne,koja je samo za Zvezdu,oduvek DRAKONSKA!. Vidi se i po činjenici da Bidiroga nije ostao ni da gleda Partizan – Bajern! Deluje,da je, kao i inače u Bodiroginoj eri, Zvezda taa,koja sigurno visi i rekao bih da je samo nemajući izbora,prihvatila vaild kard koji su joj po principu uzmi ili ostavi,ponudili iz Evroligu,uz onu Bartomeuovu dugogodišnju šarenu lažu,zvanu “videćemo za posle”. Partizan,vrlo verovatno dobija licencu na npr dve, tri godine i to bi otprilike bilo otelotvorenje one priče o sreći s početka… Nema sreće za one koji nemaju pare! Trenutno deluje da se Zvezda,kao i inače,ne snalazi dobro i nema viziju. Ovakvog finansiranja za bgd klubove,kao u poslednje dve sezone,može biti,verovatno,još taman onoliko koliko bi bila licenca Partizanu. Zvezda kao i obično nema filing za moderan bizz sa rukovodstvom koje je vodi više od decenije. Kao Nekakav čelnik Dubajija uz uobičajene prinčeve Emirata
    pojavljuje se Đorđe Đoković,zvezdaš,nedvosmisleno…Eee moooj N. Čoviću…Lepo ja pričam da kk Czv,vapi za novom,mlađom,ambicioznijom i svakako sposobnijom garniturom!

  2. CRVENI UDBASI ZVEZDINI BULJASI

    13.02.2024. at 12:10

    Koliko si se samo izlupetao u svom komentaru ti mali crveni udbasu navijacu mutanta iz predgradja.

  3. Coki vas ćoki i terza zajedno

    13.02.2024. at 14:53

    Ne lupaj više,sta si sve izlupetao,ce idu hrvati u ev.ligu ali sutra malo,ide prvak aba lige a to smo mi srbi…hehe

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.