Budimo u kontaktu

Blog

Everton je zarobljen u vremenu i prostoru

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Amadu Onana u borbi za loptu sa Lukasom Paketom iz Vest Hema (Foto: Beta/AP)

Kada je Lampard otpušten pre nedelju dana niko nije ni trepnuo. Svi smo nekako gledali na to kao na stvar koja je morala da se odradi i koju smo svi očekivali.

Kao da je menadžer problem, ali zapravo svi znamo da kod Evertona menadžer nije problem. Bar ne onaj najveći.

U ovom klubu nisu uspeli Ronald Kuman, Sem Olerdajs, Marko Silva, Karlo Anćeloti, Rafa Benitez i sada Lampard. Pa ko može?

Ova uprava je isprobala sve menadžere sa različitim tipovima igre i pristupima vođenja kluba i svaki od njih je imao uticaja u dovođenju igrača pa je tim sada potpuni haos.

Svakog momenta treba da vidimo objavu kako Šon Dajš preuzima klub, a u najužem izboru bio je i Marselo Bijelsa koji je potpuno suprotnost. Ne deluje mi da uprava zna šta radi. Od Dejvida Mojesa klub nije zaposlio nekog novog mendžera odnosno nekog kome bi to bio prvi posao u Premijer ligi.


SALFORD – VOLSOL 1&D2+ DOMAĆIN IDE U PLEJ-OF


SAMO KO JE ŽURIO NA VOZ NIJE BIO U EVERTONU

U poslednjih pet sezona ovaj klub je doveo Idrisu Gana Gajea, Džejmsa Tarkovskog, Nila Mopaja, Demaraj Greja, Dele Alija, Androsa Taunsenda, Solomona Rondona, Donija van der Beka, Abdulaje Dukurea, Hamesa Rodrigeza, Tea Volkota, Džošuu Kinga, Fabiana Delfa, Đibrila Sidibea, Rišarlisona, Minu, Dinjea, Bernarda, Begovića, Ivobija….Nemoguće je da su to sve loši igrači nedostojni Premijer lige?!? Svaki igrač došao je u klub pun elana i gladan pobeda i svi su postali nemotivisani i vrednost im je opala stvarajući ne samo rezultatske nego i finansijske probleme. Upravo to se desilo i Dvajtu Meknilu, Amadu Onani i Džejmsu Garneru. Trebalo je da to budu igrači koji će da napreduju i čija će cena da raste.

Šon Dajš (Foto: Beta/AP)

Jasno je kao dan da Everton mora da poboljša skauting mrežu i celu filozofiju transfera. Meni deluje da tu generalno ima nekoliko problema.
Prvo, klub odnosno ljudi u klubu moraju da porade na viđenju samog sebe tj, percepciji. Everton je po broju titula četvrti klub u zemlji, ali za razliku od Sanderlanda, Njukasla i Šefild Venzdeja koju se po tome kotiraju u top 10, Everton je osvajio titulu u drugoj polovini 20. veka. Upravo to im postavlja određena očekivanja kao i to što od 1954. nisu ispali u drugu ligu, za razliku od recimo Aston Vile koja spada u istu kategoriju.

Ideja da je Everton gigant istorijski stoji, ali jednostavno moraju da se prilagode da je došlo vreme u kojem to, realno, više nisu. Bar ne u onim razmerama gde su bili 80-ih. Realnost je da klub i kada proizvede nekog vrhunskog fudbalera on završi u Mančester sitiju, Čelsiju i čak Totenhemu što tih godina nije moglo da se desi. Tačno to govori gde su sada i govori kako se finansijska moć promenila u korist drugih klubova. Igrači sada odlaze u Everton posle svog vrhunca u karijeri, klub je postao stepenica niže. Transferi Volkota i Delfa pokazuju o čemu govorim.


LUTON – KARDIF 1&2-3 ŠEŠIRDŽIJE KUPE SVA 3 BODA


ŠTA DALJE?

Da li je moguće da će otvaranje novog stadiona da bude u Čempionšipu 2024-25 sezone?

Klub koji je kroz celu svoju istoriju samo četiri sezone proveo van prve lige boriće se svim silama da ostane i siguran sam da će Dajš doneti disciplinu i suzbiti redove pa će Everton da bude ekipa koju je teško dobiti. Tu je i njegov stari vojnik Tarkovski kao i Dvajt Meknil. Upravo tu u napadu neka im Bog pomogne, za odbranu se i ne brinem.

Mnogi će reći da bi im dobro došlo da ispadnu jednu sezonu u Čempionšip da se konsoliduju, ali ja nisam taj. Dobro bi im došlo da promene vlasnika, a ako ispadnu u Čempionšip cena kluba će pasti i da li će Moširi biti spreman da proda u momentu kada gubi mnogo novca? Mislim da ne.

Takođe, u momentu kada se gradi novi stadion ispadanje u Čempionšip bi finansijski bila katastrofa enormnih razmera.

Par dobrih rezultata Dajša bi mogli da promene trenutnu situaciju, ali samo ako gledate usko. U široj slici opstanak će samo da kupi vreme i dok se uprava ne dozove pameti najdalje što može klub ići je osrednjost u Premijer ligi. Ništa više.


BIRMINGEM – BLEKBURN X OVO IDE NA PENALE


Ja sam veliki poštovalac Evertona i želim mu sve najbolje.

Nadam se da ćemo još dugo da ga gledamo tu gde pripada.

U društvu najboljih.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.