Budimo u kontaktu

LIGA EVROPE

BORBA ZA TROFEJ Murinjo nikada nije izgubio evropsko finale, Sevilja zna kako se osvaja ovaj pehar (VIDEO)

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Nemanja Gudelj, fudbaler Sevilje (Forto: Beta/AP)

Prvi evropski trofej u sezoni večeras će da dobije vlasnika. Na Puškaš areni u Budimpešti od 21 čas se sastaju Sevilja i Roma.


Na meču Sevilja – Roma, naša kladionica nudi kvotu 3.15 za igru ug 2P2+.


Klub iz Andaluzuje je velemajstor za ovo takmičenje. Sevilja je čak šest puta osvajala pehar i baš ta tradicija joj daje zalet za finale. Uostalom, podatak da poslednje kolo La Lige dočekuje tek na 11. mestu i dolazak do finala pokazuje da joj ovo takmičenje i te kako prija.

Sevilja je sezonu počela u Ligi šampiona, ali je u društvu Mančester sitija, Borusije Dortmund i Kopenhagena završila na trećem mestu. U nokaut fazi je najpre izbacila PSV, pa Fenerbahče, oba puta posle drame, grčevito čuvajući stečeno u prvoj utakmici, a tada su došle poslastice.

U četvrtfinalu je razmontiran Junajted. Posle 2:2 na Old Trafordu, na stadionu “Ramon Sančez Pishuan” bilo je 3:0!

Sledeći protivnik bio je Juventus. Sevilja je iz Torina donela 1:1 i u revanšu bila u zaostatku posle gola Dušana Vlahovića. Suso je golčinom izjednačio, a Erik Lamela u produžetku doneo veliku pobedu.

TRENER BEZ TROFEJA

Poznato je da u Sevilji igraju dvojica srpskih internacionalaca. Marko Dmitrović čeka priliku na golu i ostaje da se vidi da li će među stativama da bude on ili Marokanac Bono. Drugi je Nemanja Gudelj koji odlično igra celu sezonu na poziciji štopera.

Trener španske ekipe je 62-godišnji Hoze Luis Mendilibar. Pre samo nešto više od dva meseca je došao umesto smenjenog Horhea Sampaolija i, rekosmo, uspeo da izbaci Mančester junajted i Juventus. Reč je o treneru koji nema nijedan trofej u karijeri. Nije ni mogao da ih ime, jer je, ne računajući Atletik Bilbao, mahom trenirao manje klubove: Valjadolid, Osasunu, Levante, Eibar i Alaves.

Na drugoj strani je Žoze Murinjo, jedan od najtrofejnijih trenera na svetu. Uostalom, prošlog proleća se silno radovao kada je riznicu obogatio osvajanjem prvog izdanja Lige Konferencije, jedinim evropskim  trofejom u klupskim vitrinama.  Osvojio je dve Lige šampiona, po jednu sa Portom i Interom, ali i takmičenje čiji je večeras finalista, 2017. sa Mančester junajtedom. Osim toga, Portugalac je dobio svih pet evropskih finala!

ROMIN MAČ NAD GLAVOM

Murinjo je, dakle, čovek koji dobro zna kako se osvajaju pehari. Međutim, za razliku od Sevilje, Roma je u prestonicu Mađarske došla pod posebnim opterećenjem.

Naime, pobeda u finalu je jedini način da “vučica” vidi Ligu šampiona naredne sezone. Šansu da se kroz Seriju A domogne evropske elite upropastila je očajnom prolećnom serijom. Roma nije dobila sedam utakmica zaredom, a u prošlom kolu je, uz gol Luke Jovića, poražena u Firenci.

Utisak je da je Portugalac sve karte stavio na Ligu Evrope. Reč je o svojevrsnom “kockanju”, iako je Murinjo najmanje poznat po tome. Međutim, na to ukazuju prilično čudne izmene koje je pravio na stadionu “Artemio Franki”.

Roma je uz manje probleme prošla grupu u kojoj su bili još Betis, Ludogorec i Helsinki. Loše je počela, porazom u Razgradu, ali je pobedama u poslednja dva kola uspela da se domogne drugog mesta.

JEDAN, ALI VELIKI ZNAK PITANJA

Tokom nokaut faze najpre je jedva i uz dramu u produžecima eliminisala Salcburg, a potom prilično lako Sosijedad. Usledio je novi triler u dvomeču sa Fejenordom i prolaz sa ubedljivih 4:1, ali tek u dodatnih pola sata fudbala.

U polufinalu je izbacila Bajer Leverkuzen. Posle 1:0 u Rimu uspela je da izdrži u Nemačkoj i da izbori meč za pehar.

Nemanja Matić (Foto: Beta/AP)

Jedna od uzdanica portugalskog trenera je njegov omiljeni igrač Nemanja Matić. Srbin igra odlilčnu sezonu i upravo bi njegovo iskustvo na sredini terena moglo da donese prevagu. Osim Matića, zvezde tima su kapiten Lorenco Pelegrini, napadači Temi Ejbraham, Andrea Beloti i Ola Solbaken, ali i čovek zbog koga strepe.

To je Paulo Dibala koji je u Rimu definitivno oživeo karijeru. Argentinac je doživeo povredu članka još 6. maja protiv Intera kada je napustio teren posle 19 minuta i njegovo igranje je pod velikim znakom pitanja.

Dok je Dibala neizvestan, na drugoj strani se zna da neće igrati Markos Akunja, njegov saigrač iz reprezentacije Argentine. Levi bek Sevilje je isključen u finišu polufinala sa Juventusom.

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.