Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Koji Kevin je falio Partizanu?

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Kevin Panter (Foto: Starsport)

Posle debakla Partizana u Evrokupu mnogi su pametni. Pridružujem im se, kad sam video onoliku seriju gluposti u poslednjih petnaestak sekundi regularnog dela tačno znam šta nije trebalo da se radi. Nešto sam znao i ranije, samo sam ćutao da ne bih unosio pometnju u Željkov tim.


ITALIJA: Kvota naše kladionice na igru gol gol (GG) u meču Lacio – Milan (20:45) je 1.73.


Odmah da kažem, i neka tako ostane dok me nepredviđeni događaji ne demantuju: Obardović nije kriv!

NIJE KOMANDOVAO…

Siguran sam da on nije kod rezultata 84:79 za Partizan na deset sekundi pre kraja rekao svojim igračima da puste Bitima da šutira dvojku bez faula. Kao što nije na devet sekundi do kraja rekao Madaru da napravi ofanzivni faul na prijemu lopte. Nije ni komandovao “bez faula” kad se Holand sedam sekundi pre kraja podigao na trojku, kojom je izjednačio. Pogotovo nije rekao Kevinu Panteru da poslednjih sedam sekundi iskoristi tako što će da šutira trojku sa osam metara preko bloka.

Željko Obradović na meču s Bursom (Foto: Starsport)

Serija grešaka, glupih grešaka, rezultat je onoga što je u glavama samih igrača. Tu trener ne može mnogo, često i ništa. Više je nego očigledno da je Partizanu nedostajao neki pametan igrač (ili više njih), neko ko ume da se snađe u situaciji kad utakmicu valja rutinski privesti kraju.

Kevin Panter jeste sjajan strelac, ali u ovoj (a i brojnim drugim utakmicama) Prtizanu je falio jedan drugi Kevin, koji se preziva Pengos. Sjajnog beka je Partizan jurio celo leto, on je prešao u Klivlend, a na kraju potpisao za moskovski CSKA (i nije se baš usrećio tamo), a Željku Obradoviću je ostalo da na mestu plejmejkera rotira dva klasična beka-šutera (Avramović i Mur), i jednog pleja koji prvi put u životu igra evropske utakmice (Madar). Taj nedostatak pametnog igrača, kao što je Kevin Pengos, osetio se tokom cele sezone. Sa dvojicom-trojicom takvih, na različitim pozicijama – gde bi Partizanu bio kraj…

Kevin Pengos u dresu Zenita (Foto: Starsport)

Sada se može najbolje shvatiti zašto je svojevremeno Duško Vujošević svojim košarkašima poklanjao knjige i vodio ih u pozorište. Nije u ovom sportu presudno da neko može da napravi hiljadu sklekova i da se ne umori ili da ima tetovažu zmaja preko celog tela, nego da ume da razmišlja i donosi prave odluke onda kad je najbitnije. Drugim rečima, da poseduje košarkašku inetligenciju.

GDE SU ASISTENCIJE?

Kevin Panter je protiv Burse šutirao dvojke nula od četiri, ukupan šut tri od 14. Kevin Pengos ne bi toliko lopti potrošio, ali bi asistirao za sigurne poene. Uostalom, baš asistencije su najbolji pokazatelj timske igre. Partizan ih je imao 14 za 45 minuta. Od toga Avramović šest, što se može smatrati solidnim učinkom. Madar je imao dva uspešna dodavanja, a Dalas Mur – nula. Sa takvim plejmejkerima ne može se savladati ni neki slabiji tim nego što je to Bursa. Nije me mrzelo, pa sam zavirio u statistiku utakmice Cedevita Olimpija – Partizan, odigrane 27. marta u Ljubljani. Taj meč je Partizan izgubio, a da je prošao Bursu igrao bi u Evrokupu upravo protiv Cedevita Olimpije. Sa 15 asistencija, koliko je imao tada, ne može da se pobedi. Kao što je poznato, rezultat je bio 81:79 za – Cedevita Olimpiju.

Poređenja radi, Alimpijevićeva Bursa je protiv Partizana imala 23 asistencije. Od toga Endru Endrus deset…

Da zaključim: košarkaška inteligencija se ne uči na treninzima. To je onaj božanski talenat sa kojim se neko rodi, i koji kasnije trener samo treba da pravilno usmeri. Ko uspe – taj postaje majstor košarke! Naravno, bezbroj je slučajeva te božanske inteligencije pogrešno usmerene, protraćene i nikad upotrebljene.

Ipak, nije sve tako crno-belo. Bilo je slučajeva da je neko mogao da napravi hiljadu sklekova ili da ime istetoviranog zmaja, pa da dospe u tim u kome će mu trener svako malo uvaljivati u ruke neku knjigu i propitivati ga o pročitanom, a često će ga voditi i na “dosadne” pozorišne predstave. Posle takvog drila kod mnogi proradi košarkaška pamet koju dotle nisu ispoljavali. Ne postanu oni majstori, ali bar ne čine gluposti u poslednjim sekundama u dobijenim utakmicama. Dokaza ima i previše.

PROČITAJTE JOŠ:

ODBRANIO TITULU Jedan udarac “iz podruma” i kraj! Pao je kao sveća! Pogledajte kako je Fjuri nokautirao Vajta (VIDEO)

BIĆE GUŽVA NA LETO Stankovića čeka “pakleni posao”, vraćaju se “otpisani”, očekuje ga velika seča…

5 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.