Budimo u kontaktu

ABA LIGA

KOPRIVICA ZA MAXBET SPORT Sad znam kako je stresno navijačima Partizana! Sa Željkom pričao o životu, ne samo o košarci (VIDEO)

Djordje Miljanic

Objavljeno

,

Balša Koprivica je zbog zdravstvenih problema dugo bio u "civilu" (Foto: ATA Images)

Gorostasni centar i potencijalni reprezentativac Srbije nikako nije imao sreće ove sezone. Taman kada je pokazivao znake košarkaškog sazrevanja, doživeo je tešku povredu šake, a zatim se i razboleo, zbog čega je dugo odsustvovao sa parketa. Sada je spreman i tu je da pomogne crno-belima u ostvarivanju ciljeva.


LA LIGA: Kvota kladionice MaxBet da će Atletiko Madrid da pobedi Rajo Valjekano u gostima je 1.85. Utakmica počinje u 21.00.


Iako je na početku sezone imao velike probleme sa povredama igrača, Partizan je uspeo da ostvari jedan od glavnih ciljeva – plasman u Top 8 fazu Evrolige. Ekipa je posebno bila oslabljena kada je Balši Koprivici ustanovljena mononukleoza, pošto su unutrašnje pozicije crno-belima bile glavna boljka.

Posle više meseci oporavka, trener Željko Obradović bi sledeće nedelje konačno mogao da ima kompletan tim. Pomenuti centar se oporavio od opasne bolesti i počeo je da trenira. Ovo je možda i vest dana za tim iz Humske, pošto mladi Beograđanin poseduje kvalitete koji bi sigurno mogli da doprinesu igri.

Zbog toga smo se odlučili da kontaktiramo Balšu Koprivicu, kako bismo sa njime porazgovarali o onome kroz šta je prolazio u poslednje vreme. Naravno, nije bilo lako, ali prema njegovim rečima se stiče utisak da je spreman i da je iz svega izašao još jači.

Ipak, za početak nas je interesovalo da prokomentariše plasman Partizana u Top 8 fazu:

– To su bila neka naša očekivanja od početka sezone. Bili smo ubeđeni da ćemo da ga igramo. Sada kako smo krenuli i kako sad igramo, to je ozbiljna priča. To je i trener rekao i mi igrači smo svesni da smo u dobroj formi i da pred kraj igramo najbolju košarku. Mada, ima još mnogo da se igra. Igramo jednu po jednu utakmicu. Sada je najbitnije da smo skoncetrisani. Svi igrači su umorni, doduše osim mene (smeh). Važno je da ostanemo koncentrisani.

PAUZU ISKORISTIO NA DOBAR NAČIN

Nažalost, mladi centar nije mogao da pomogne svom timu, pa mu je u nekim momentima bilo teško da samo kao posmatrač gleda šta se dešava na terenu dok se njegovi saigrači bore:

– Bilo mi je čudno na početku, pogotovo kada sam polomio šaku, pa prvu utakmicu gledao na televizoru. Bilo mi je čudno što nisam prisutan. Sada znam kako je stresno biti navijač kada igramo egal i kada dozvolimo ekipama da se vrate. Mislim da je bilo i dosta korisno za mene i da sam dosta toga izvukao. Više sam nekih stvari primetio i sada kada se vratim, tačno znam kako mogu da pomognem ekipi u ovom trenutku. Znam moju ulogu u kojoj ću da budem koristan.

Posle mnogo nedaća, Koprivica se oporavio i vratio se na parket:

– Počeo sam da treniram pre dve-tri nedelje. Danas sam imao prvi trening sa ekipom “pet na pet”, u kontaktu… Za sada je to – to. Pa ćemo za ubuduće da vidimo šta ćemo i kako ćemo – rekao je Balša, pa otkrio da će da bude u protokolu za meč sa Igokeom:

– Plan je da budem tu u ponedeljak protiv Igokee. Svakako je Lesor zbog kazne ne može da igra, tako da ću ja da budem tu. Tačnije, makar ću da obučem dres. Biću u sastavu. Sad, da li ću da igram, to ćemo da vidimo na sastanku koji ću imati sutra sa trenerom. Tako da, još uvek ne znam tačno. Možda odigram, možda ne odigram. To će da zavisi od toga kako ću da se osećam sutra i to će da bude odluka trenera manje-više. Pretpostavljam da ću da uđem na nekoliko minuta.

NIJE 100 POSTO SPREMAN ZA NOVE IZAZOVE

Zatim smo ga zamolili da nam kaže na koliko je posto spremnosti za igranje košarke:

– Danas sam se, Boga mi, osećao dobro. Ne znam, mislim da sam blizu 70 posto. Smatram i da na tom nivou mogu da pomognem ekipi. Sad, jedino što mi fali je to moje trčanje i ful kondicija u kojoj sam bio pre nego što sam se razboleo. Po mom mišljenju, tada sam bio u najboljoj formi. Odlično sam se osećao i to zahvaljujući kondicionom treneru Partizana. Stvarno sam bio spreman, ojačao sam noge i sve. Sada će da mi bude potrebno malo vremena da se rastrčim i da bolje osetim noge. Da mi se vrati osećaj u nogama. Neće to da potraje, možda nekoliko utakmica, ukoliko dobijem priliku u ABA ligi, kada bude neka veća razlika u našu korist – objasnio je sin proslavljenog košarkaša.

Da li je radio na nekom posebnom košarkaškom segmentu?

– Pravo da vam kažem, nisam. Nisam imao dozvolu od lekara. Prvu nedelju neću ni da računam u treninge, jer je to bila kao aktivacija. Bez tegova sam radio u teretani, gde smo polako radili kako bi pazili na jetru i slezinu. Svake nedelje smo proveravali ove organe da se ne povećavaju. Da se to desilo, to bi bio znak da prekinemo sa treningom. Tek sam prošle nedelje počeo intenzivnije sa tegovima da radim. Nisam imao dozvolu do pre nekoliko dana da krenem da radim sa loptom. Tako da, maltene sam u ovih nedelju dana možda imao samo pet-šest treninga sa loptom. Stvarno se osećam super i sa loptom, kao da ništa nije bilo. Možda malo tu oko koša, ali to se maltene i ne izgubi. Sve je repeticija. Slobodna bacanja i šut sa poludistance su mi tu. I dalje osećam da je tu.

Balša Koprivica u akciji protiv Zadra ove sezone (Foto: Starsport)

Momenat kada je saznao da se razboleo je bila šok za Koprivicu, koji je pre toga doživeo prelom šake:

– Najviše mi je bilo krivo to što sam se dva meseca priprema i bio disciplinovan kada sam povredio šaku. Natrenirao sam se u tom periodu kako bih se vratio u formu. Što se mononukleoze tiče, osetio sam na vratu, na žlezdama. To sam primetio već 25. decembra, a igrao sam 2. januara protiv Zadra. Što znači, već su mi krenuli simptomi kada sam igrao, tako da nije trebalo ni to da odigram što je najgore. Bar sam tu utakmicu uzeo kao nešto pozitivno, što sam uopšte mogao da je odigram. Moglo je da se desi da ne igram ni od momenta kada sam polomio šaku maltene. Tako da, ne znam. Stvarno mi je bio šok na neki način. I uzrok toga i dan danas nisam uspeo da pronađem. Mogu da kažem da sam bio baš razočaran i iznerviran. Baš iznerviran. Trebalo mi je nekoliko dana da dođem sebi posle toga. Šta da se radi, još sam mlad… Tu su se našli i neki ljudi koji su mi pomogli, koji su takođe prošli kroz neke teške povrede. Imam drugare koji su i završili karijere vrlo mladi. Bože zdravlja, imam još godina da igram, ali bilo mi je zaista teško – rekao je on, pa nastavio o tome ko mu je najviše pomogao da prebrodi ovaj težak period:

– Moja porodica i moji prijatelji, saigrači, treneri… Imao sam podršku sa svih strana. To vreme sam pokušao da iskoristim na što kvalitetniji način. Nisam skroz izgubio ta dva-tri meseca. Već posle dve nedelje sam mogao malo da se krećem, da malo izađem iz kuće, da budem aktiviniji, da šetam… Živeo sam normalan život u tom periodu, nisam morao konstantno da budem kod kuće. Zbog toga mislim da neće da mi bude potrebno da se vratim u formu, pošto sam sad već i okej kondiciji, s obzirom na to koliko sam pauzirao.

Koprivica će zdravstvene probleme da pokuša da pretvori u nešto pozitivno, pošto je iz svega izvukao nauk. Neće da dozvoli da posustane:

– Ima jedna stvar koju sam imao u glavi i bez ovih problema, koju su ti problemi sada dodatno “probudili”. Da iskoristim svaki dan na terenu, da mi je svaka utakmica kao da je poslednja, jer se nikad ne zna da li ćeš da se, ne daj Bože, povrediš ili ovako razboliš. Da iskoristim svaki dan što više mogu i da shvatim koliko mi znači ono čime se bavim. Kada imaš tu rutinu u životu, da nije lako izaći iz toga. To su navike, da treniraš svaki dan… Posle svake utakmice ću možda da pomisli na tako neke momente. Da kad mi je teško, da se setim kako mi je bilo kada nisam igrao. Uvek ću imati tu neku motivaciju iza sebe, a ove probleme ću da pokušam da iskoristim kao motivaciju za ubuduće. Da pokažem što više mogu i da nastavim da se dokazujem.

PODRŠKA OD ŽOCA

Pitali smo ga i da li je obavio razgovor sa Željkom Obradovićem u vezi sa time što se razboleo:

– Jesam. Kada me je zvao dok sam bio bolestan, nije hteo da me opterećuje o tim stvarima. Pričali smo generalno o životu, ne samo o košarci. Rekao mi je da su on i klub stoje iza mene, da su mi tu kao podrška. Da sam mlad, da ne treba da žurim i kad god budem spreman da nastavim gde sam stao. Da je zdravlje najbitnije i da veruje u mene i moje sposobnosti kad god se budem vratio – podvukao je Balša, pa u istom dahu nastavio:

– To je sve bila odluka doktora i profesionalnih lica. Kako se budem osećao fizički, pošto ja najbolje mogu da osetim svoje telo, da li je ono u raspadu. Smatram da sam sad, posle današnjeg treninga, spreman da doprinesem nekoliko minuta na nekoj utakmici. Polako, kad tad ću da dođem do svojih 100 posto.

Bar nekom rampom da doprineseš:

– Nekom rampom, nekim faulom i dovoljno je – zaključio je kroz osmeh Balša Koprivica, vidno raspoložen zbog povratka na teren.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIČA SE… Partizan povezuju sa jednim od najboljih igrača u istoriji Evrolige! Evo šta za MaxBet sport kaže njegov agent

TRENER ZVEZDE MILOJEVIĆ Imamo drugu najbolju odbranu u Evropi, odmah iza Barselone

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.