Budimo u kontaktu

Blog

KRALJEVI ASISTENCIJA U PL Od Anrija do Van der Sara!

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Nekada su možda i više od najboljih golgetera. (Joe Giddens/PA via AP)

Ko je najbolji asistent u istoriji Premijer lige, a ko samo za jedan klub? Da li je neko upisao čak četiri asistencije na jednom meču? Ovo je priča o njima, kraljevima asistencija, o kojima se piše dovoljno, a zaslužili su. Nekada možda i više od najboljih golgetera.


ARSENAL – LIVERPUL GG4+ GOLOVI KAO I UVEK


Kao igrač koji je odigrao 632 utakmice u Premijer ligi, bilo bi pravo iznenađenje da Rajan Gigs ne bude prvi na listi najboljih asistenata. Velšanin je upisao neverovatne 162 asistencije, što je čak 51 više od prvog pratioca – Seska Fabregasa. Španac je najbolji kada su u pitanju igrači van Velike Britanije i jedini sa preko 100 asistencija, uz još Vejna Runija (103) i Frenka Lamparda (102). Ali, sva je prilika da će svu trojicu, a možda i Gigsa, prestići – Kevin De Brujne, koji je za vikend u derbiju Mančestera stigao do svoje 94. asistencije, koliko ih ima i Denis Bergkamp.

De Brujne je iza sebe ostavio bivšeg saigrača Davida Silvu (93), Stivena Džerarda (92) i Džejmsa Milnera (87), koji je još jedini aktivni u PL uz Belgijanca.

De Brujneu nedostaje još samo šest asistencija da bude peti u “klubu 100” i samo 10 da prestigne Lamparda i Runija, što je objektivan cilj već za tekuću sezonu. U narednoj, 2023/24 već može da sustigne i Seska Fabregasa koji mu u ovom trenutku beži za 17 asistencija.

Ko su najbolji asistenti u jednom dresu?

Ako gledamo “one-club” asistente, naravno da je i tu prvi Rajan Gigs koji je čitavu karijeru proveo u Mančester junajtedu. Sledeći je Bergkamp sa 94, a onda Runi (93), koji je beležio asistencije i za Everton, a po 93 imaju i pomenuti Silva, De Brujne (jednu je imao i u Čelsiju). Sesk Fabregas je i ovde u top 10, ali tek na 10. mestu sa 70 asistencija za Arsenal, dok je 41. upisao u dresu Čelsija.

A ko su najbolji asistenti u jednoj sezoni PL?

U sezoni 2019/20, De Brujne je konačno izjednačio rekord Tjerija Anrija, koji je u neverovatnoj sezoni 2002/03 upisao čak 20 asistencija.

Iako je De Brujne u toj sezoni briljirao i sa 13 postignutih pogodaka, ipak, nije koliko i Anri. Francuz je u čuvenoj sezoni 2002/03 na 20 asistencija dodao i 24 gola, a sa učešćem kod 44 gola za Arsenal, takođe je postavio rekord Premijer lige.

Anrija i De Brujnea prati Mesut Ozil koji je u sezoni 2015/16 upisao 19 asistencija, a neverovatno zvuči da je Nemac u prvom delu sezone imao 16 asistencija na 18 mečeva, da bi potom u drugom upisao još samo tri i tako nije uspeo da sustigne Anrija. Sesk Fabregas je sezonu ranije imao 18, isto koliko i De Brujne u 2016/17.


BLEKBURN – ROTERAM 1&D2+ BRERETON DIJAZ UPAMTITE TO IME


Najviše asistencija na jednom meču PL

Samo u sedam navrata dogodilo se da igrači asistiraju čak četiri puta na jednom meču. Poslednji je to učinio Pol Pogba, u pobedi Junajteda nad Lidsom na početku prošle sezone, 14. avgusta. Osim Pogbe, po četiri asistencije imali su:

Hari Kejn – Totenhem – Sautemptom (septembar 2020)

Santi Kazorla – Arsenal – Vigan (Maj 2014)

Emanuel Adebajor – Totenhem – Njukasl (februar 2012)

Sesk Fabregas – Arsenal – Blekburn (oktobar 2009)

Hose Antonio Rejes – Arsenal – Midlsboro (januar 2006)

Denis Bergkamp – Arsenal – Lester (februar 1999)

Najbolji asistent bez ijednog gola u PL

Siguran sam da niste nikada čuli za ovog igrača, u pitanju je Alan Kimbl, koji je ušao u istoriju sa najvećim brojem asistencija, među fudbalerima koji nikada nisu dali gol u Premijer ligi. On je od 1993. do 2002. godine igrao za Vimbldon, a na 215 mečeva upisao je 24 asistencije bez ijednog gola.

Najmlađi i najstariji asistenti u PL

Vejn Runi je bio prvi, koji je asistirao sa 16 godina i 297 dana. (AP Photo/Rui Vieira)

Dvojica igrača su sa 16 godina uspela da se nađu na ovoj listi – Vejn Runi i Aron Lenon, od osnivanja PL 1992. godine. Vejn Runi je bio prvi, koji je asistirao sa 16 godina i 297 dana, ali ga je prestigao Aron Lenon. On je bio asistent u dresu Lidsa novembra 2003. godine kada je imao 16 godina i 199 dana. I na ovoj listi je Sesk Fabregas, na četvrtom mestu sa 17 godina i 110 dana, Džonatan Leko je ispred njega sa 17 godina i 21 danom.

Još je zanimljivija lista, a ni iz 1000 pokušaja ne biste pogodili ko je najstariji asistent u istoriji Premijer lige. U pitanju je golman Edvin van der Sar, koji je asistirao u dresu Mančester junajteda februara 2011. na meču sa Aston Vilom kada je imao 40 godina i 95 dana. Naravno, ovo je Van der Sarova jedina asistencija u karijeri. Posle njega, najstariji je Tedi Šeringem sa 39 godina i 357 dana, a upisao ju je u martu 2006. godine na meču između Vest Hema i Vigana, neposredno pred svoj 40. rođendan.

Rajan Gigs je svoju poslednju asistenciju upisao sa 39 godina i 171 danom.


BRAJTON – TOTENHEM X PODELA BODOVA NA JUGU ENGLESKE


Golgeteri su uvek bili ti koji su u centru pažnje i njihove brojke uvek su glavni pred rasprave na temu ko je najbolji. Kraljevi asistencija nepravedno su u drugom planu, a ovaj tekst je samo podsetnik na imena “pakera” koji su ispisali istoriju u Premijer ligi.

A mi polako da počnemo da odbrojavamo i pratimo, ne koga, već kada će prestići – Kevin De Brujne.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.