Budimo u kontaktu

ENGLESKA

NEDELJA ZA UŽIVANJE Premijer liga deset godina nije videla ovakvu bitku! Dobrodošli na Enfild

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Mohamed Salah i Nejtan Ake u duelu (Foto: Beta/AP)

Tačno deset godina je prošlo otkako je trka za engleski fudbalski tron vođena u troje. Čak i tada, onako nategnuto. Bila je to ona čuvena sezona u kojoj se Stiven Džerard okliznuo u duelu sa Čelsijem, potom Liverpul odigrao nerešeno sa Palasom u Londonu i “građane” iz Mančestera, ni krive ni dužne, pogurao ka tituli. Uz njih je tu, do pred kraj, bio i Čelsi.


ENGLESKA: Sve kvote naše kladionice za meč Liverpul – Mančester siti (16:45) pogledajte OVDE.


Od tada, bitka se uglavnom vodi udvoje, mada je to često i solo trka, kakvu je promovisao Pep Gvardiola. Međutim, evo nas ove 2024. ponovo utroje. Arsenal je nekako odradio posao protiv Brentforda u subotu, a pred nama je derbi sezone: Liverpul – Mančester siti.

Na stranu to što je reč o rivalima iz neprijateljskih gradova, udaljenih tek pedesetak kilometara. Englezi su posebni po tome što im je najveći derbi onaj između Liverpula i Mančester junajteda. Onako aristrokratski, u Liverpulu komšijski Siti smatraju nekako nižom klasom, makar u fudbalskom smislu.

Imaju i razloga za to, ali hajde da se ne bavimo slavnom prošlošću “redsa” i ne tako slavnom istorijom “građana”. Pred njima je dvoboj koji može, a opet i ne mora, da odredi epilog.

KLOP: GVARDIOLA NAJBOLJI TRENER MOG DOBA

Igraće se na kultnom Enfildu u sasvim neubočajenom nedeljnom terminu za engleske prilike, od 16:45 (15.45 po lokalnom vremenu). Stanje na tabeli je trenutno ovakvo: Arsenal vodi sa 64 boda, Liverpul ima 63, a Siti bod manje. Naravno da u severnom Londonu navijaju za nerešen epilog, ali je izvesno da neće da ga bude.

Već nedeljama opterećen silnim povredama, Liverpul želi ekspresan povratak na čelo. Tome istom stremi i Gvardiolin tim, godinama unazad poznat kao besprekoran u nedeljama i mesecima odluke. Uzgred, Siti nije bio lider tačno četiri meseca, još od 12. kola.

Harizmatični Jirgen Klop, na rastanku od Enfilda, želi da se oprosti titulom. Međutim, čime raspolaže? Nemac već nedeljama krpi tim decom. Pogledajmo samo spisak igrača na koje ne može da računa. Osim golmana Alisona Bekera, na tom papiru su desni bek Trent Aleksander-Arnold, defanzivac Džoel Matip, vezisti Rajan Gravenberh, Kris Džons i (već odavno) Srđan Bajčetić i Tijago Alkantara. Njima se nedavno pridružio krilni napadač Diogo Žota za koga je, pišu Englezi, završena sezona.

Jirgen Klop (Foto: Beta/AP Photo/Petr David Josek)

Naravno, nemački trener u najavi meča ni reč nije rekao o personalnim problemima. Naprotiv, govorio je o kolegi, i to na njihovom oproštaju, jer Klop na kraju sezone napušta Liverpul.

– Učinio me je boljim trenerom. Znam da sam i ja dosta dobar u ovom što radim, znam da nisam loš, ali on je najbolji. Način na koji je uticao na fudbal, trofeji koje je osvojio dovoljno pokazuju, a on se ponaša kao da nikad trofej nije podigao. Ima neverovatnu strast. U njemu vidim savršenstvo. Najbolji trener mog doba – rekao je Jirgen Klop pred derbi.

“GRAĐANI” BEZ POBEDE VIŠE OD TRI GODINE

Na drugoj strani, Gvardiola ne može da računa samo na levo krilo Džeka Griliša. Englez inače nije ove sezone preterano značajan faktor u igri “građana”. Zato je tu teška artiljerija u vidu ponovo probuđenog Erlinga Halanda, a iznad svih fenomalnog krila Fila Fodena.

Erling Haland (Foto: Beta/AP Photo/Dave Thompson)

Njihov međusobni duel na “Etihadu” jesenas, završen je bez pobednika (1:1). Domaćin je poveo u prvom poluvremenu golom Halanda, izjednačio je Aleksander-Arnold, petnaestak minuta pre kraja. Englezi su, inače, potpuno verni tradiciji, pa stoga treba da se uzme i obzir podatak da Siti na Enfildu nije slavio nešto više od tri godine, od februara 2021.

Onda, vidimo se u nedelju popodne, u superderbiju Premijer lige. Uživajmo u fudbalu!

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.