Budimo u kontaktu

Atletika

MARIJA VUKOVIĆ ZA MAXBET SPORT: Želim da preskočim dva metra (FOTO)

Dopisnistvo CG

Objavljeno

,

Marija Vuković bila sjajna u Tokiju (Foto: Privatna arhiva)

Kada je Blanka Vlašić na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine preskočila 205 centimetara, ali je ostala bez zlata, zaplakala je, zbog čega je legendarna Hrvatica ostala upamćena kao “najlepša suza Olimpijskih igara”.


Na meču Votford – Totenhem, 1. januara, naša kladionica nudi kvotu 2.55 za igru 2-2.


Trinaest godina kasnije jedina predstavnica Balkana u finalu Olimpijskih igara skoka uvis bila je Marija Vuković, koja je preskočila 196 centimetara i na kraju osvojila deveto mesto, ali su samo četiri devojke ostvarile su bolji rezultat od crnogorske atletičarke.

Crnogorska reprezentativka bila je deveta – to je rezultat o kome je donedavno mogla samo da sanja, a ubedljivo najbolji rezultat u istoriji crnogorske atletike, koji je učinio da prvi put cela nacija sa pažnjom prati finale skoka uvis na Igrama.

Osećaj je lep. Nestvarno sve deluje. Mnogo toga se čekalo, a onda kao da se sve poklopilo baš kada treba. Drago mi je da sam dokazala da mogu mnogo, da rezultat iz 2010. godine nije bio slučajnost, a nakon par godina gde sam često menjala trenere i zemlje gde sam obavljala pripreme, Atina je definitivno bila pravi izbor i sada je došao sjajan rezultat – istakla je Marija Vuković za MaxBet sport.

Sjajan skok Marije Vuković

Crnogorska atletičarka u 2021. godini napravila je mnogo toga, ali je godina upamćena po istorijskom rezultatu na Olimpijskim igrama, zbog čega je sumirala utiske iz Tokija.

Nije bilo publike, ali osetila sam atmosferu Olimpijskih igara. Biti deo tog spektakla je nešto posebno, drugačije od ostalih takmičenja. Biti u tom krugu najboljih sporista je nešto posebno. Znala sam da imadevojaka koje skaču i preko dva metra, ali nisam se predavala, verovala sam u sebe i deveto mesto je pokazatelj da mogu i da do Pariza mogu biti još bolja – istakla je Vuković.

 

Marija je u godini na izmaku imala četvrti rezultat u finalu skoka uvis na Olimpijskim igrama u Tokiju sa preskočenih 196 centimetara, a zauzela je deveto mesto zbog većeg broja pokušaja. Marija je za razliku od prethodnika do Olimpijskih igra stigla zahvaljujući ispunjenoj normi, ostvarivši skok od 197 centimetara, čime je postavila novi crnogorski rekord, koji je ujedno sedmi rezultat ove godine u svetu. U Tokiju je zablistala i bez rušenja ljestvice stigla do finala Igara, što je prvi put da Crna Gora ima olimpijskog finalistu u “kraljici sportova”.

U godini na izmaku Marija je osvojila je zlatne medalje na Balkanskim prvenstvima u dvorani u Istanbulu (190 cm) i otvorenom u Smederevu (197 cm), a zlatna je bila na prvenstvu Malih zemalja Evrope u San Marinu (186 cm). Marija je ostvarila normu za prvenstvo Svijeta u dvorani, koje će se održati 2022. godine u Beogradu, dok je na Evropskom prvenstvu u dvorani (Torun) zauzela je sedmo mjesto (192 cm). Bila je prva na četiri mitinga – Kefalonija (186 cm), Kastiljone dela Peskaja (190 cm), Beč (190 cm), Budimpešta (188 cm), kao i na Kupu Evrope koji je održan na Kipru (190 cm). Zbog koronavirusa propustila je šansu da debituje na Dijamantskoj ligi, ali je jasno da je ona simbol sportske 2021.godine za Crnu Goru. Baš zbog toga je i izabrana za sportistu godine.

Ovo je velika nagrada, ogromna je čast biti najbolji sportista svoje zemlje. Ovim sam, na neki način, uspela da opravdam očekivanja koja su me pratila svih ovih godina. Divan je osjećaj, a mislim da je ovo i neki novi početak – poručila je Marija.

Marija Vuković vredno trenira

Ne krije da je bilo uspona i padova, da je nakon svetske titule 2010. godine razmišljala čak i da prestane da se bavi atletikom, ali je velika želja, upornost i podrška porodice bila presuda.

Nije bilo lako. Mučila sam se, bilo je uspona i padova. U jednom momentu rekla sam sebi, nema veze završiću karijeru, fokusiraću se na fakultet i to je to. Ali, jednostavno nijesam željela da odem sa atletske scene tek tako i da se sav raniji trud prospe. Sada sam svesnija kao osoba, pre 11 godina sam bila svetska šampionka, a nisam znala za šta sam sposobna, nisam znala ni šta je skok uvis. Sada sam pokazala sam i sebi i svima da mogu – optimistično je kazala Vuković.

Sa mnogo motiva dočekuje narednu sezonu. Krajem januara očekuje je nastup na dvoranskom prvenstvu Balkana, a zatim i dvoranskom prvenstvu sveta…

Uskoro kreću novi izazovi. Cilj i želja je da do kraja karijere preskočim dva metra. Radim na tome, sve ide kako treba, nadam se da će uskoro doći i taj rezultat, a verujem da ću i na Igrama u Parizu imati šta da kažem – zaključila je Marija Vuković.

https://www.maxbetsport.rs/prekovic-za-maxbet-sport-olimpijsko-zlato-kovano-pet-godina-sada-idem-na-pauzu-332674/

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.