Budimo u kontaktu

Ostali sportovi

MOK zbog rodne ravnopravnosti izbacuje sport koji se pojavio na prvim Zimskim olimpijskim igrama

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Tomas Bah, predsednik MOK-a (Foto: Beta/AP)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučiće krajem meseca da li će takmičenje u nordijskoj kombinaciji izbaciti iz programa ili će dozvoliti i ženama da učestvuju u tom sportu na Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d’Ampeco 2026. godine.


BRAZIL: Od 1:30 iza ponoći igraju Flamengo – Kujaba, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu domaćina 1.35. 


Nordijska kombinacija je u programu još od prvih Zimskih olimpijskih igara 1924. godine. To takmičenje se sastoji od skijaškog trčanja i ski skokova. To je jedini olimpijski sport u kome se žene ne takmiče, pa će MOK odlučiti da li će im dozvoliti učešće ili će izbaciti taj sport iz programa.

Ono što sam čuo preko nekih kanala je da je rešenje prljave tajne za brigu o rodnoj ravnopravnosti izbacivanje muškaraca iz programa za 2026. godinu. Oduzimanje jednog od originalnih sportova sa prvih Zimskih olimpijskih igara bilo bi tragično, kratkovido i pogrešno – rekao je petostruki olimpijac u nordijskoj kombinaciji reprezentacije SAD Bili Demong.

KONAČNA ODLUKA 24. JUNA

MOK je naveo da će konačna odluka o takmičarskom programu za igre 2026. godine biti doneta 24. juna na sastanku Izvršnog odbora kojim će predsedavati predsednik MOK Tomas Bah.

Vidimo da se dodaju sportovi kako što je skijaški alpinizam i čujem da MOK ne želi da uvećava broj sportista, pa da je rešenje da se izbace muškarci iz nordijske kombinacije – naveo je Demong.

Takmičari nordijske kombinacije dugo pozivaju na uključivanje žena u sport i navode da bi borbe za medalju trebalo da se održavaju i u mešovitoj konkurenciji. Direktor trka Međunarodne skijaške federacije za nordijsku kombinaciju Lase Otesen rekao je da još zvanično nije čuo od MOK da će sport biti izbačen iz olimpijskog programa.

Čujemo razne spekulacije sa različitih strana. Ako MOK iz nekog razloga odluči da ne uvrsti žene u nordijsku kombinaciju za naredne ZOI, šta će se dogoditi sa takmičenjem muškaraca? Da li bi to bio znak da smo mi tu za 2026. godinu, ali da će se za 2030. misliti o rodnoj ravnopravnosti i da će se onda muškarci izbaciti – upitao je Otesen.

MOK je u više navrata sa ponosom isticao da je ostvaren veliki napredak po pitanju rodne ravnopravnosti, pošto je na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu učestvovalo 45 odsto žena, u odnosu na 41 odsto iz 2018. Očekuje se da će na Igrama u Parizu 2024. godine učestvovati podjednaki broj muškaraca i žena.

PROČITAJTE JOŠ:

VENGERA OPTUŽUJU ZA RASIZAM Da je Mbape rođen u Kamerunu…

PRETNJA ZA SRBIJU Letonija dočekuje “orlove” predvođena NBA košarkašem

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.