Budimo u kontaktu

Ostali sportovi

Gasijev se sprema za meč u Beogradu i poručuje: Prvi put sam u Srbiji i ne osećam se kao gost

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Murat Gasijev (Foto: Bokserski savez Srbije)

Počelo je odbrojavanje do početka velikog bokserskog spektakla u srpskoj prestonici, do sudara Rusa i Amerikanca u teškoj profi kategoriji. Glavni akteri meča u Beogradu na vodi 26. avgusta kojim će glavni grad naše zemlje biti epicentar boks sveta je sa jedne strane 28-godišnji Rus Murat Gasijev koji je nosio naslov šampiona planete (IBF titulu od 2016. do 2018. i WBA titulu 2018 u teškoj kategoriji do 90,7 kg) i sa druge strane mašina iz Amerike, 42-godišnji Karlos Velč (21-2-1, 18 KO) koji je u poslednje četiri godine nanizao 19 mečeva i isto toliko pobeda.


LIGA 1: U subotu od 17 igraju Strazbur – Monako, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu gostiju 2.75. 


Iako broji samo 28 leta Gasijev je iskusni, neustrašivi bokser posebnog kova, kombinacija inteligencije, hrabrosti, istrajnosti, savršene tehnike, momak šampionskog temperamenta koji nikada ne odustaje.

Nadimak Gvozdeni Murat je je dobio po nazivu ruske oblasti iz koje dolazi, Osetije, što u prevodu znači gvožđe. Profi boks misiju Gasijev je započeo kada je imao 18 godina, već sa 25 poneo je naslov najboljeg na planeti i postao svetska boks megasenzacija. Od oktobra 2021. rangiran je kao deveti najbolji aktivni teškaš na svetu sa skorom (28-1, 21 KO).

Poslednji meč imao je u Moskvi jula 2021. kada je tehničkim nokautom zaustavio Nemca Mihaela Vališa već u trećoj rundi. Jedini poraz u dosadašnjoj karijeri Murat je doživeo jula 2018. jednoglasnom odlukom od Ukrajinca Aleksandra Usika u finalnom meču Svetske bokserske super serije kruzer turnira.

Kao veoma mlad opasao se šampionskim pojesevima namenjenim najboljim na svetu. Isti put imao je i specijalista za nokaut Amerikanac Majk Tajson, poznat i kao Gvozdeni Majk.

Foto: Bokserski savez Srbije

Gasijev se nalazi na Zlatiboru gde se priprema za susret sa Velčom pod beogradskim zvezdanim nebom. Ring je svaki dan, bez izuzetka, bio i ostao njegov posao i ljubav. Da li u pesnicama Gasijeva gori isti žar kao kada je bio svetski broj 1?

Da nema vatre, ne bih boksovao. Samo što zbog raznih razloga nije moguće često boriti se i oduševiti svoje navijače – poručio je Gasijev.

Godinu dana je proteklo od kako je tukao Engleza, sada je na redu Amerikanac i borba za nastavak niza pobeda koji će momka iz Vladikavkaza približiti borbi za svetsku titulu. Sa kakvim emocijama ulazi u meč protiv Velča?

Samo pozitivne emocije, jedva čekam da uđem u ring u Beogradu. Prvenstveno bih hteo da se zahvalim Ruskoj Federaciji, Bokserskom savezu Srbije i Svetskoj promociji boksa za ovaj događaj. Siguran sam da će biti sjajno boks veče i odličan meč i pokazaću svoj maksimum. Takođe želim da vidim ostale boksere koji će se boriti to veče, biće to fantastičan događaj za ljubitelje boksa.

Kakav ste utisak stekli po dolasku u Srbiju?

Prvi put sam u Beogradu i u Srbiji koja je jako dobra zemlja, sa dobrim i ljubaznim, plemenitim ljudima. Voleo bih da bolje upoznam ovu zemlju. Ovde se ne osećam kao gost, ovde se osećam izuzetno prijatno, kao da nikada nisam otišao od kuće.

PUT SVAKOG SPORTISTE JE TEŽAK

Koliko je težak put profi boksera? Da li se dogode trenuci kada nestane baruta u rukama, motivacije ili je to nešto što je nepresušno?

Put svakog sportiste je težak. Dešava se i dobro i loše, ali treba se držati cilja i ići za njim, uprkos poteškoćama. Važno je da se dobro trenira, ključ uspeha je disciplina u treningu, hrani, spavanju.

Kakav je osećaj kad osvojite prvi šampionski pojas i to kao mlad bokser?

Za mene je svaka pobeda kao još jedan korak kroz koji prolazim i idem dalje.

Koji je razlog ulaska u boks?

Umoran od borbe na ulici odlučio sam da to uradim u ringu. Želeo sam da budem kao Muhamed Ali, Majk Tajson. Pre boksa sam igrao fudbal, bavio se rvanjem i džudom, ali boks je verovatno nekako bliži karakteru.

Borili ste se sa najjačim bokserima sveta. Koji meč nikada nećete da zaboravite?

Svaka borba je nezaboravna na svoj način. Ali mečevi za svetske titule su oni koji će mi zauvek ostati najvažniji u karijeri.

Koliko na sportistu utiču povrede i povremeni prekidi karijere?

Povrede su deo života sportiste, one su neizbežne i moramo ih prihvatiti. Svi znamo da će biti povreda. Ali i dalje dajemo sve od sebe da postignemo rezultat.

U važnom trenutku karijere ste se suočili sa povredom. Koliko je bilo teško ostati jak?

U početku je bilo veoma teško, nisam mogao da treniram. Ali, hvala Bogu gotovo je, problemi sa povredom su prošlost. Nikad nisam prestao da verujem u sebe. I to želim svima, ne samo sportistima, već i običnim ljudima, da uvek veruju u sebe i ostanu jaki.

Za koji vremenski period predviđate osvajanje šampionskog pojasa?

Sada je najvažnije da pobedim u borbi 26. avgusta u Beogradu. Kako će se stvari odvijati posle toga samo Bog zna – zaključio je Gasijev.

PROČITAJTE JOŠ:

VUKOMANOVIĆ ZA MAXBET SPORT Bukari je blago Zvezde, njegova cena može da bude i 10.000.000 evra

PRVA LIGA Drugo kolo počinje u Vršcu, derbi u Inđiji

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.