Budimo u kontaktu

Blog

NAJBOLJI TANDEMI PL Kejn i Son ili Lampard i Drogba? Nije isto!

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Kejn i Son (Foto: Beta/AP)

Brojimo sitno do starta nove sezone, a jedan tekst koji već neko vreme želim da podelim jeste o najboljim tandemima u istoriji Premijer lige.
Poslednjih godina svedoci smo nekih najboljih tandema u istoriji Premijer lige, Liverpul je imao Mohameda Salaha i Sadija Manea, a Hari Kejn i Son su prešli igricu kod Žozea Murinja i upravo bi taj tandem mogao da se “razdvoji” ovog leta, ako “Prljavi” ode u Bajern Minhen.

PANATINAIKOS – DNJEPAR 1 PADAJU UKRAJINCI U ATINI

Po brojkama najbolji su Hari Kejn i Son, ali oni nisu osvojili nijedan trofej, tako da, ako gledamo i efikanost i osvojene trofeje, teško da će skoro neko sustići Lamparda i Drogbu, u nastavku, pogledajte ovu englesku romantiku, a kada stignete do kraja, sami procenite koji je najbolji i koji vam je najdraži.

MO SALAH I SADIO MANE – 22 KOMBINOVANA GOLA ZA LIVERPUL

Sadio Mane i Mohamed Salah (Foto: Beta/AP/Jon Super)

Mnogi kažu da se nisu slagali i da nisu bili u najboljim odnosima, te da je Senegalac prošlog leta otišao upravo zbog Egipćanina, ali njihove brojke na terenu pokazuju suprotno. Prvi zajednički meč u kom su zajedno učestvovali kod gola, bio je remi sa Votfordom (3:3) u sezoni 2017/18. Nakon toga počela je dominacija, zajedno su osvojili Ligu šampiona 2019. godine i Premijer ligu sezonu kasnije. Salah je postigao 12, a Mane 10.

Tandem se rastao posle pet godina, prošlog leta kada je Mane odlučio da ode u Bajern Minhen, posle 90 pogodaka u dresu Redsa. Salah je ostao, prošle sezone je dao 29 golova, peti je najbolji strelac u istoriji kluba.

ALAN ŠIRER I NOLBERTO SOLANO – 22 GOLA ZA NJUKASL

Kada ste najbolji strelac u istoriji Premijer lige kao Alan Širer, onda moramo da pogledamo sa kojim igračem je najbolje “kliknuo”, a to je bio – Nolberto Solano. Širer je postigao 260 golova nastupajući za Blekburn i Njukasl, ali je najviše kombinovanih golova imao sa Solanom tokom sedmogodišnje saradnje u “svrakama”.

Kao desno krilo, Solano je čak 16 puta asistirao Alanu Šireru, ovaj mu je uzvratio šest puta. Širer je odlučio da se povuče 2006. godine, Solano je ostao još dve sezone u Njukaslu.

ROBI FAULER I STIV MEKMANAMAN – 24 GOLA ZA LIVERPUL

Još jedan tandem Liverpula, legendarni, a zaboravljeni. Fauler i Mekmanaman su tokom devedesetih odigrali zajedno preko 250 utakmica za Redse. Mekmanaman je pre odlaska u Real Madrid dao 66 golova i upisao čak 86 asistencija, dok je Fauler za Redse dao 128 pogodaka u Premijer ligi. Od toga, za čak 20 mu je asistirao MekManaman.

U jednom intervjuu koji je dao 2020. godine, Robi Fauler je priznao da je plakao kada je Mekmanaman odlučio da ode u Real Madrid. Simbolično, Mekmanaman je u svojoj poslednjoj utakmici u sezoni 1998/99 asistirao Fauleru u pobedi nad Evertonom (3:2). Zanimljivo, kasnije su zajedno igrali za Mančester siti, ali tamo nisu imali međusobni učinak.

FREDI LJUNBERG I TIJERI ANRI – 24 GOLA ZA ARSENAL

Šveđanin je već bio zvezda Arsenala, a onda mu se 1999. pridružio Francuz. Zajedno su proveli čak osam sezona u Arsenalu i ispisali zlatne stranice istorije. Osvojili su dve titule u Premijer ligi i čak tri FA kupa, a Ljunberg je učestvovao sa 46 golova i 31 asistencijom, dok je Anri dao 175 i asistirao još 80.

Anri i Ljunberg su zajedno učestvovali kod 24 gola, ali je zanimljivo to da je više pogodaka dao Šveđanin posle asistencija Francuza, čak 15. Uz to, Anri je bio asistent sva tri puta za jedini Ljunbergov het-trik u karijeri, protiv Sanderlenda u poslednjem kolu sezone 2002/03. Anri i Ljunberg su zajedno i napustili Arsenal, prvi je otišao u Barselonu, a drugi u Vest Hem.

GENK – SERVET GG3+ SAMO GOLOVI U BELGIJI

MOHAMED SALAH I ROBERTO FIRMINO – 25 GOLOVA ZA LIVERPUL

Mo Salah je bio ubitačan sa Maneom, ali je još bolji učinak imao u andem sa Robertom Firminom. Pomenuo sam na početku koliko su zajedno golova postigli Salah i Mane, ali je “faraon” sa Firminom bio još bolji po učinku.

Firmino je ranije došao u Liverpul, čak i pre Jirgena Klopa, ali ga je tek Nemac učinio jednim od najboljih napadača Evrope. Firmino je postigao 82 gola u Premijer ligi i asistirao za još 55, a posebnu konekciju imao je sa Salahom. Zajedno su postigli 25 pogodaka, Salah 13 posle Firminovih asistencija, uzvratio mu je u 12 navrata. Kako je i Firmino otišao ovog leta, u Al Ahli, Salah je ostao sam i sada će stvarati neki novi tandem, videćemo da li sa Kodijem Gakpom, Darvinom Nunjezom ili Luisom Dijazom?

DAREN ANDERTON I TEDI ŠERINGEM – 27 GOLOVA ZA TOTENHEM

Iako je Tedi Šeringem otišao u Mančester junajted, gde je postao legenda, a Daren Anderton imao brojnih problema sa povredama, ovaj tandem je bio veoma produktivan u Totenhemu.

Tokom sedam zajedničkih sezona tokom dva perioda, zajedno su dali 27 golova, a većinu, čak 20, Šeringem je dao nakon Andertonovih asistencija. Oni su najbolji bili u sezoni 1994/95 u kojoj je Anderton čak šest puta asistirao Šeringemu. Par je igrao zajedno u Totenhemu od 2001. do 2003, ali nije bio toliko efikasan. Šeringem je 2003. otišao u Portsmut, a Anderton godinu dana kasnije u Birmingem.

ROBER PIRES I TIJERI ANRI – 29 GOLOVA ZA ARSENAL

Dobar je bio Fredi Ljunberg, ali Pires je – Pires. U zlatno doba Arsenala, ovaj trio je zaista bio ubitačan, ali zajedno su najefikasniji bili Anri i Pires.

Dok Pires nije otišao u Viljareal, leta 2006. godine, Anriju je asistirao kod čak 17 golova, a ovaj mu je uzvratio za 12 pogodaka. Tokom šestogodišnje saradnje, Pires je postigao 63 gola i upisao 42 asistencije, a sa Anrijem je osvojio pet velikih trofeja uključujući i titulu “nepobedivih” u sezoni 2003/04. Takođe, Pires i Anri su osvojili SP i EP 1998. i 2000. godine.

DAVID SILVA I SERHIO AGUERO – 29 GOLOVA ZA MANČESTER SITI

Jedan je četvrti najbolji strelac u istoriji Premijer lige, a drugi sedmi asistent! Zajedno su bili deo najveće ere na Etihadu i bili najubitačniji tandem Mančester sitija.

Kombinujući, Silva i Aguero postigli su čak 29 golova, a od toga čak 21 dao je Argentinac. Silva je asistirao Agueru i u njegovom poslednjem, 12. het-triku, kojim je prestigao velikog Alana Širera. Tokom devet zajedničkih sezona osvojili su 11 trofeja, od toga čak četiri Premijer lige. Silva je otišao u Real Sosijedad 2020. godine, a Aguero u Barselonu leto kasnije. Nažalost, Aguero je bio primoran da završi karijeru zbog srčanih problema, a Silva je baš ovih dana odlučio da se penzioniše zbog teške povrede kolena.

DIDIJE DROGBA I FRENK LAMPARD – 36 GOLOVA ZA ČELSI

Ovaj tandem je već apsolutna romantika Premijer lige i veliki iskorak po brojkama u odnosu na prethodne. Čudesni tandem Lampard – Drogba je ispisao zlatne stranice Čelsija, verovali ili ne, postigli su ukupno 344 pogotka u Premijer ligi za “plavce”. Zajedno su odigrali osam sezona, a međusobno su asistirali i pogađali kod 36 golova. Lampard je postigao 12, a Drogba je posle njegovih asistencija dao čak 24. Zanimljivo je da su rešavali dva finala FA kupa, Lampard je asistirao Drogbi protiv Mančester junajteda 2007, a potom i 2012. u pobedi nad Liverpulom.

Njihovo ubitačno partnerstvo prestalo je leta 2012. kada je Drogba napustio Čelsi i otišao u Šangaj Šenhua. Prethodno su osvojili Ligu šampiona, u Minhenu, pobedom nad Bajernom u finalu posle penala. Drogba je dao gol u 88. za produžetke, a potom je postigao i odlučujući penal, a u trećoj seriji bio je precizan i Lampard. Nismo svesni da Čelsi, a možda i Premijer liga, više nikada neće imati takav tandem za velika dela.

HARI KEJN I SON – 47 GOLOVA ZA TOTENHEM

Statistika je kao bikini, a to pokazuju i Kejn i Son. Nažalost, nemaju nijedan osvojeni trofej, za razliku od gorepomenutih iz Arsenala, Čelsija i Liverpula, ali međusobnim golovima i asistencijama daleko su ispred svih. Verovali ili ne, Kejn i Son su kombinovano dali 47 pogodaka za Sparse. Ako ne napusti Totenhem, što je i dalje u magli, Kejn će postati najbolji u svim parametrima, a do sada je dao 213 pogodaka u Premijer ligi.

U 47 međusobnih golova, Kejn je postigao 23 gola, a 24 puta je asistirao Sonu. Posebno su bili ubitačni pod palicom Žozea Murinja, u sezonama 2020/21 i 2021/22 kada su zajedno dali 21 gol. Bajern Minhen je odredio Kejna kao prvu metu i čini sve da ga odvede, ali Totenhem traži oreviše novca i pregovori nisu laki. Son sigurno ostaje, a ako se vrati u formu, a Kejn ostane, pod rukovodstvom Postekoglua, sigurno ćemo dočekati prvi tandem koji je zajedno došao do 50 pogodaka.

HEKEN – KLAKSVIK 1&D2+ŠVEĐANI IDU U 3. KOLO

Uskoro počinje nova sezona, a mnogi očekuju da bljesnu neki novi tandemi. De Brujne i Haland su pokazali da imaju posebnu konekciju, Salah će tražiti novog kompanjona sada kada nema Manea i Firmina, a navijači Junajteda se nadaju da će da eksplodiraju Bruno i Rašford, mada se nadaju i novom centarforu. Kristofer Nkunku i Džekson su tek stigli, Mudrik se još uveka namešta i Čelsijev potencijalni tandem je u magli, dok se mi “arsenalovci” nadamo da će da se rodi neki novi tandem kao nekada što su bili Pires ili Ljunberg sa Anrijem. Mnogo se očekuje od Haverca, kao i da Žezus, Saka i Martineli naprave iskorak u odnosu na prošlu sezonu.

Koji tandem će uskoro da nađe svoje mesto i uskoči na ovu listu?

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.