Budimo u kontaktu

ITALIJA

Ne mogu da mu izgovore prezime, ali momka već zovu Kvaradona! Ko je otkrovenje sezone u Evropi?

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Foto: Beta/AP

Mnogi su Napolitance otpisali i pre početka sezone. Uostalom, ekipu sa juga Italije napustili su Insinje, Mertens, Kulibali, Ospina, Ruiz… Ipak, zaboravili su da na klupi sedi majstor svog posla Lučano Spaleti i Napoli u ovom trenutku predvodi ligaški karavan.


Liga šampiona: Na meču Ajaks – Napoli, naša kladionica nudi kvotu 2.60 za igru GG4+.


Spaleti je stvorio skladnu ekipu u kojoj blista momak za koji dobar deo evropskih poklonika fudbala do letos jedva da je čuo. To je 21-godišnji Gruzijac Kviča Kvaraskelija. Igra na poziciji levog prila i od početka sezone je na 10 mečeva postigao pet golova i upisao tri asistencije.

REČ VELIKOG ITALIJANA

Rekosmo, možda prosečan ljubitelj fudbala nije čuo za Kvaraskeliju, ali Karlo Anćeloti je ipak nešto drugo.

– Kvaraskelija iznenađenje? Samo za one koji ga nisu poznavali. Pratili smo ga već kad sam ja bio u Napoliju. On je poseban igrač – rekao je nedavno slavni italijanski trener.

Ko je momak koji je igrama zapanjio kontinent. Počeo je u Dinamu iz Tbilisija, a evropski proboj načinio u Rusiji, u Lokomotivi iz Moskve. Tadašnji trener Jurij Sjomin, prethodnik Marka Nikolića na klupi ruskog tima, preklinjao je čelnike da otkupe ugovor tadašnjeg 18-godišnjaka od gruzijskog Rustavija. Nisu mu uslišili želju i Kvaraskelija se na kratko vratio u Rustavi odakle se vratio u Rusiju i postao član Rubina.

Zablistao je već na prvom meču za klub iz Tatarstana. Pogodio je za izjednačenje baš protiv Lokomotive iz Moskve i bio proglašen za igrača utakmice. Početkom rata u Ukrajini, odlučio je da ode iz Rubina posle devet golova i 18 asistencija na 73 utakmice i sa zvanjem jednog od najboljih mladih igrača Evrope.

Vratio se u Gruziju, u Dinamo Batumi, odakle je ostvario transfer karijere, bar za sada. Napoli ga je doveo letos za 10 miliona evra.

ZABLISTAO NA DEBIJU

Zablistao je već na debiju. Bio je strelac u ubedljivoj pobedu na gostovanju Veroni, a kasnije je proglašen za najboljeg igrača Serije A u avgustu. Nastavio je na tom talasu. Protiv Monce i Lacija postigao je prelepe golove.

Italijanima je teško, gotovo nemoguće da pravilno izgovore njegovo prezime. Ipak, često skloni preterivanju, već su mu dali nadimak. Kvaradona, po ugledu na mitsko fudbalsko biće koje će dok je fudbala da ostane ikona u Napulju.

– Znam da Maradona znači sve Napulju. Velika je odgovornost kada vas pominju u istoj rečenici sa njim. Ne mogu da mu se približim, ali daću sve od sebe da budem veliki igrač ovog kluba. Jasno je da mi se nadimak Kvaradona sviđa – rekao je skromni Gruzijac.

VEĆ KOŠTA TRI I PO PUTA VIŠE

Dok krči put ka fudbalskim zvezdama, njegova cena na tržištu je već višestruko skočila. Trenutno je procenjen na 35 miliona evra.

A južnjaci kao južnjaci, neka ga zovu kako žele, ma koliko to bilo neprimereno poređenje. Imaju pravo i da sanjaju kao što to čine već 32 godine, od vremena velikog Dijega Armanda Maradone.

Sada bar imaju čoveka koji ne može da se približi El Pibeu, ali može nešto drugo, da Napolitancima ispuni san.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.