Budimo u kontaktu

Blog

Ne možeš da trošiš koliko hoćeš i da te svi vole, nisi Notingem Forest

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Notingem Forest je novi rekorder Premijer lige kad su ulaganja novajlija u pitanju (Foto: Beta/AP)

Da mi je na početku leta neko pričao da će klub koji je tek ušao u Premijer ligu u ovom prelaznom roku da potroši najviše novca odmah posle Čelsija, ne bih mu mu verovao. Još čudnije bi bilo da mi je neko rekao da će to da bude Notingem Forest.

Ipak, tako je. „Šumari“ su ovog leta doveli čak 18 pojačanja i za sve te igrače izdvojili su oko 140 miliona funti. Rekord je do sada držala Aston Vila sa 133 miliona funti kada je ušla u elitni rang 2019. godine.

Renan Lodi je poslednje pojačanje ekipe sa Siti Graunda. Doveden je iz Atletiko Madrida na pozajmicu baš kao i Din Henderson iz Mančester Junajteda. Osim pomenute dvojice stiglo je još 16 igrača.

Džesi Lingard, Šeik Kujate i Vejn Henesi su došli kao slobodni igrači odnosno bez obeštećenja a preostalih 13, klub iz Notingema je morao da plati obeštećenje. U pitanju su Brendon Agilera, Hari Tofolo, Jui Đo Hvang, Omar Ričards, Remo Frojler, Luis O’Brajan, Đulijan Bijankone, Musa Nijakate, Orel Mangala, Emanuel Denis, Niko Vilijams, Taivo Avoniji i rekordno pojačanje kluba, Morgan Gibs-Vajt.

Đesi Lingard (Foto: Beta/AP)


LIDS – EVERTON GG3+ OČEKUJEM RASPUCAVANJE


Prvo pitanje koje se postavlja jeste odakle klubu iz Čempionšipa toliko novca? Kao što i sami znate, ulazak u Premijer ligu donosi oko 170 miliona funti svakoj ekipi. Ono što je posebno zanimljivo jeste da ta suma može ići i do 300 miliona ako se izbegne ispadanje u prvoj sezoni.

Drugo je, zašto klub dovodi toliko igrača? Forest je ovog leta ostao bez 13 igrača koji su nosili dres prošle sezone. Neki su se vratili u svoje ekipe jer su bili pozajmljeni, neki su trajno napustili klub dok su neki i otišli na pozajmice. Dakle na Siti Graund su stigle zamene za te igrače i još dodatnih pet, za sada. Činjenica je da vam je veliki roster potreban kada igrate u Premijer ligi. Uprava je svesna toga, te je i to razlog brojnih dolazaka.

Treće i poslednje, da li ekipa iz Notingema samo kupuje koga stigne ili postoji plan? Da, postoji plan. „Šumari“ rade sličan posao kao i Brentford i dosta koriste analitiku kada su u pitanju pojačanja. Osim Kujatea, Henesija, Frojlera i Lingarda, sva ostala pojačanja su između 21 i 26 godina. U pitanju su igrači koji će napredovati u klubu i od koji će u Notingemu kasnije prihodovati tri ili čak četiri puta više u odnosu na ono koliko ih je platio.

Ipak, retko ko se obazire na to koliko je potrošio Forest i sve interesuje samo jedna stvar – da li će taj novac doneti i opstanak u Premijer ligi? Kada bi se gledala imena koja je klub doveo, to ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. U pitanju su veoma kvalitetni igrači koji bi uz malo sreće mogli da se bore i za gornji deo tabele.

Međutim, u praksi, to uvek nije tako. Fulam je pre nekoliko godina isto potrošio preko 100 miliona na, reklo bi se, dobre igrače koji su na kraju veoma lako ispali iz elitnog ranga engleskog fudbala. Norič je prošlog leta potrošio dosta novca  ali to nisu bili igrači koji su dovoljno kvalitetni za Premijer ligu te njihovo ispadanje i ne čudi toliko.


BIRMINGEM – NORIČ 2&G2+ GOSTI SU UPALILI MOTORE


Svetli primeri za opstanak posle ogromnih ulaganja su Aston Vila, Lids i Vulverhempton Vonderersi. Klub sa Vila Parka je u svojoj prvoj sezoni jedva izbegao ispadanje u niži rang, a do juče je držao rekord kada je u pitanju potrošen novac neke ekipe koja je tek ušla u najviši rang. Lids i Vulverhempton su priča za sebe. Marselo Bijelsa i Nuno Espirito Santo su predvodili svoje ekipe do devetog odnosno sedmog mesta u prvoj sezoni u Premijer ligi.

S toga bi slično mogli da očekujemo i od Foresta u ovoj sezoni. Henderson, Lingard, Denis, Gibs-Vajt, Kujate, Ričards, Vilijams, Frojler… Sve su to imena koja su dovoljno kvalitetna da izbore opstanak u eliti. Za razliku od neuspelih projekata Noriča i Fulama, deluje da je uprava odlučila da sasluša svog menadžera koji ih je uveo u viši rang. Stiv Kuper uživa u potpunom poverenju vlasnika Evangelosa Marinakisa.

Trener “šumara” Stiv Kuper (Foto: Beta/AP)

Da bi se do opstanka došlo, mora sve da klikne kako treba. Da li će to da se desi? Sve zavisi od Stiva Kupera i njegovih momaka. Deluje da nećeda budei lako nikome da pokupi tri boda na Siti Graundu i da će se mnogi „veliki“ okliznuti na ovom gostovanju, a uvek je zanimljivo videti kako najjači klubovi imaju što više „vrućih“ gostovanja. Upravo to i čini Premijer ligu najzanimljivijom na svetu.


VEST HEM – TOTENHEM GG3+ GOREĆE U DERBIJU LONDONA


U uvodna četiri kola Forest je izgledao veoma dobro iako je došlo puno novih igrača i biće potrebno vremena da se svi ti momci uigraju. Jedna od retkih ekipa koja će da „profitiraju“ od činjenice da je Svetsko prvenstvo usred sezone može da bude upravo klub sa Siti Graunda. Tih mesec dana će Kuper iskoristiti veoma pametno i posle toga će biti jako neugodno gostovati pokraj reke Trent.

Uprkos svemu tome, Forest je i dalje drugi favorit za ispadanje u drugi rang kada su u pitanju engleski bukmejkeri. Prvi je naravno Bornmut koji predvodi Skot Parker. Odmah iza pomenute dve ekipe nalaze se Sautempton i Everton.

Iako im pauza za Mundijal može dobro doći, deluje da najbitnije utakmice slede već u kroz koji dan. „Šumare“ očekuje gostovanje Sitiju gde je nerealno očekivati bilo šta. Posle toga ide pet utakmica koje mogu da budu prekretnica sezona.

Stiv Kuper i njegovi momci igraće protiv Bornmuta, Fulama i Aston Vile kod kuće, dok će gostovati Lidsu i Lesteru. Upravo ovo su utakmice na kojima Forest mora da osvaja bodove ako želi opstanak, te je verovano i loše što ti mečevi dolaze ovako rano za neugrani tim.

Dok vama pišem ovo tu su i vesti oko 19. pojačanja koje stiže na Siti Graund. Fabricio Romano prenosi kako će i Vili Boli iz Vulverhemptona obući crveni dres.

Kažu kako ne možeš da pobeđujes sve redom i da te svi vole, nisi Ajaks. Slična rečenica bi mogla da se upotrebi i za ekipu iz Notingema koja troši koliko hoće, ali se niko na to ne obazire jer nije u pitanju nijedna ekipa iz “velike šestorke”.

Ne računajući Englesku, deluje da klub iz Notingema ima simpatije svih neutralnih posmatrača. Da li je u pitanju neka nostalgija jer se jedan veliki klub konačno vratio na scenu ili nešto drugo, ko zna.

Drago nam je da je tu i nadamo se svi da će i ostati jer su istorijski klub.


BARNLI – MILVOL GG3+ UVEREN SAM U GOLOVE ZBOG DOMAĆINA


I šta ako si imao projekat sa Kuperom da uđeš u PL za koju godinu i on to uspe godinu dana ranije?

Kako da opstaneš sa potpuno nespremnim timom?

Jedino da se pojačaš na skoro svim pozicijama.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.