Budimo u kontaktu

Aleksandar Katai

Srpski fudbaler Aleksandar Katai rođen je 6. februara 1991. godine u Srbobranu. Karijeru je započeo u FK Vojvodina, a danas kao vezni igrač nastupa za Crvenu zvezdu.

Aleksandar Katai u FK Vojvodina

Aleksandar Katai, poznat i kao Magiko, ušao je u svet fudbala kroz omladinski tim FK Vojvodina. Posle 6 meseci pozajmice niželigašu FK Palić na početku sezone 2009/2010. promovisan je u prvi tim Vojvodine.

U Superligi Srbije debitovao je 14. marta 2010, kada je ušao kao zamena u meču protiv Čukaričkog, a prvi gol postigao je samo sedam dana kasnije, protiv Mladog radnika. FK Vojvodinu Aleksandar Katai napušta 28. juna 2011, i odlazi u Atinu, gde se pridružuje Olimpijakosu.

Pozajmice iz Olimpijakosa

Po potpisivanju četvorogodišnjeg ugovora sa grčkim Olimpijakosom, Trener Ernesto Valverde Kataiju već na prvim treninzima daje kritike na račun odbrane. Aleksandar Katai nije odigrao nijedan meč za Olimpijakos, već je četiri puta odlazio na pozajmice.

Prvo je pozajmljen OFI Kritu, sa kojim je debitovao 5. novembra 2011. protiv Panioniosa. Pozajmica na Kritu ispostavila se kao neuspešna, pa ga je Olimpijakos vratio na pozajmicu njegovom matičnom klubu FK Vojvodina.

Nevolje sa zdravljem

Na pozajmici u Vojvodini, 2012. godine posle jedne utakmice sa subotičkim Spartakom teško mu je pozlilo, te je primljen u bolnicu, gde mu je dijagnostikovana trombocitopenija. Nakon odležane dve nedelje na bolničkom lečenju, prebačen je na kućno. Tokom oporavka dobijo je preko 20 kilograma telesne mase, a fudbalu se vratio tek krajem godine.

Ostao je pozajmljen igrač Vojvodine sve dok predsednik kluba Ratko Butorović nije neočekivano preminuo 8. juna 2013, što je dovelo do perioda nestabilnosti u klubu, tokom kojeg je Aleksandar Katai klub i napustio.

Fudbaler, zatim, na ide na pozajmicu Platanijasu. Do njenog isteka 2014, za ovaj klub postigao je ukupno osam golova i šest asistencija.

Aleksandar Katai u Crvenoj zvezdi

U avgustu 2014. Katai odlazi na jednogodišnju pozajmicu u beogradski FK Crvena zvezda.

U junu 2015. godine raskinuo je ugovor sa Olimpijakosom, a potom potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Do kraja oktobra 2015, Aleksandar Katai postigao je 10 golova i napravio 6 asistencija u 15 ligaških mečeva, što ga je svrstalo u red najefikasnijih veznih igrača u celoj Evropi u to vreme.

Sezonu je završio sa titulom najboljeg strelca Superlige.

Deportivo Alaves, pa Čikago fajer

Aleksandar Katai 31. avgusta 2016. potpisuje trogodišnji ugovor sa Deportivo Alavesom, timom iz španske La Lige. Detalji ugovora nisu poznati.

Alaves je Kataija 6. februara 2018. pozajmio Čikago Fajeru iz američke Glavne fudbalske lige MLS (engl. Major League Soccer). Pozajmica se odnosila na MLS sezonu 2018. i uključivala je opciju kupovine na kraju sezone. U julu 2018. godine, Čikago Fajer trajno je od Alavesa preuzeo srpskog igrača.

Supruga ubrzala odlazak iz LA Galaksija

Dana 31. decembra 2019, nakon što je napustio Čikago Fajer, Aleksanda Katai pridružio se LA Galaksiju.

Međutim, nakon kontroverznih izjava njegove supruge na Instagranu, a vezano za proteste izazvane revoltom zbog svirepog ubistva Džorža Flojda od strane policajca u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020, a koji su nedugo zatim prerasli u pokret Black Lives Matter, LA Galaksi je zatražio uklanjanje postova njegove supruge i izdao saopštenje u kojem osuđuje “rasizam bilo koje vrste”.

Iako je Aleksandar Katai osudio objave svoje supruge kao “neprihvatljive”, zamerio njenu neosetljivost, uputio lično izvinjenje i ukazao na svoju podršku pokretu Black Lives Matter, LA Galaksi ga otpušta.

Povratak u otadžbinu

Srpski fudbaler  9. jula 2020. potpisuje dvogodišnji ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom.

Alekandar Katai odigrao je dve utakmice za reprezentaciju Srbije do 21 godine. Za Srbiju je debitovao u prijateljskom meču protiv  Češke novembra 2015. godine.