Budimo u kontaktu

La Liga

Profesionalna španska fudbalska liga, ujedno i najviša španka liga, La Liga (šp. La Liga) ili Nacionalno prvenstvo Lige prve divizije (šp. Campeonato Nacional de Liga de Primera División), a iz razloga sponzorstva danas nazvana kao LaLiga Santander, osnovana je 1929. godine.

Od njenog osnivanja, u okviru Lige takmičila su se ukupno 62 tima. Devet timova je osvajalo šampionat, pri čemu je Real Madrid uzeo titulu rekordnih 35 puta, a poslednji put u sezoni 2021/2022.

La Liga kroz istoriju

Tokom 1940-ih Valensija, Atletiko Madrid i Barselona su se pokazali kao najjači klubovi, osvojivši nekoliko titula. Real Madrid i Barselona dominirali su prvenstvom tokom šeste decenije prošlog veka, osvojivši u tom periodu po četiri titule u La Ligi. Tokom šezdesetih i sedamdesetih dominantnu poziciju zauzeo je Real Madrid, osvojivši četrnaest titula, dok je Atletiko Madrid osvojio četiri.

Format takmičenja

U španskoj La Ligi takmiči se 20 timova. U toku sezone, koja traje od avgusta do maja, svaki klub igra sa svakim drugim klubom dva puta, i to jednom “kod kuće” i jednom “u gostima”, u ukupno po 38 utakmica. Ekipe dobijaju tri boda za pobedu, jedan bod za remi, dok poraz ne nosi bodove. Timovi su rangirani po ukupnom broju bodova, a najviše rangirani klub La Lige na kraju sezone postaje šampion.

Tri najslabije plasirana tima u La Ligi ispadaju u Drugu ligu (šp. Segunda Divizion), a dva najbolja tima iz druge lige napreduju u La Ligu, sa još jednim klubom koji je promovisan nakon serije plej-ofa u kojoj su učestvovali trećeplasirani, četvrtoplasirani, peti i šestoplasirani klub.

La Liga vodi u Ligu šampiona

Četiri najbolja tima, kad je u pitanju La Liga, kvalifikuju se za grupnu fazu UEFA Lige šampiona sledeće sezone. Pobednici UEFA Lige šampiona i UEFA Lige Evrope takođe se kvalifikuju za grupnu fazu UEFA Lige šampiona naredne sezone.

Tim koji je zauzeo 5. mesto u La Ligi ulazi u grupnu fazu UEFA Lige Evrope.

Broj mesta dodeljenih španskim klubovima u UEFA takmičenjima zavisi od pozicije koju zemlja ima u koeficijentima UEFA, koji se računaju na osnovu učinka timova u UEFA takmičenjima u prethodnih pet godina. Na kraju sezone 2020/2021, Španija, pa i La Liga, druga je na rang listi.

Poslednje dve decenije XX veka

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka najuspešniji klub, kad je u pitanju La Liga, bio je Real Madrid sa čak deset šampionskih titula, ali i baskijski klubovi Atletik i Real Sosijedad, od kojih je svaki osvojio po dve titule. Od devedesetih nadalje, dominirala je Barselona, osvojivši do danas šesnaest titula.

La Liga je iznedrila još nekoliko šampiona, uključujući Atletiko Madrid, Valensiju i Deportivo La Korunju.

La Liga prva na listi UEFA

Prema rang listi koeficijenata lige UEFA, La Liga je bila prva liga u Evropi u period od 2013. do 2019. Iz nje dolaze klubovi sa najboljim rejtingom na kontinentu. Naime, klubovi La Lige rangirani su kao najjači čak 22 puta.

Timovi iz La Lige osvajali su najviše titula UEFA Lige šampiona (19), UEFA Lige Evrope (13), UEFA Superkupa (15) i FIFA Svetskog klupskog prvenstva (7), a njeni igrači su osvojili najveći broj nagrada za najboljeg FIFA muškog igrača, uključujući FIFA igrača godine – čak 19 puta, kao i UEFA nagrade za igrača godine, uključujući UEFA klupskog fudbalera godine, i to čak 11 puta.