Budimo u kontaktu

Liga nacija u fudbalu

UEFA Liga nacija (engl. UEFA Nations League) je međunarodno takmičenje u fudbalu u kojem učestvuju seniorske nacionalne reprezentacije, članice UEFA (engl. The Union of European Football Associations).

Nacionalne reprezentacije koje učesvtuju u Ligi nacija, njih 55, podeljene su po divizijama, i to po osnovu plasmana, a na osnovu koeficijenata.

Liga nacija u fudbalu treće je najveće takmićenje evropskih reprezentacija, iza Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu.

Četiri divizije Lige nacija u fudbalu

Prva Liga nacija u fudbalu održana je 2018. godine, nakon Svetskog prvenstva u fudbalu. Osnovana je sa idejom da zameni prijateljske utakmice.

Reprezentacije učesnice takmičenja u okviru UEFA Liga nacija u fudbalu podeljene su u četiri divizije – A, B, C i D, po rangu. Prve tri divizije sastavljene su iz po četiri grupe, sa po četiri reprezentacije, dok divizija D ima dve grupe, sa po tri i četiri reprezentacije. Najbolja ekipa iz svoje grupe obezbeđuje plasman u višu diviziju, a najslabija ispada u nižu.

Liga nacija u fudbalu i Evropsko prvenstvo

Liga nacija u fudbalu obezbeđuje plasman na Evropsko fudbalsko prvenstvo i to tako što pobednici grupe odlaze na fajnal for, a pobednik svake divizije izborio se za plasman na Evropsko prvenstvo. Ukoliko se za plasman na prvenstvo preko Lige nacija izbori tim koji se plasirao preko redovnih kvalifikacija, na mesto ove ekipe prebacuje se tim koji ga po plasmanu sledi.

U slučaju da se za plasman na Evropsko prvenstvo izborilo manje od četiri tima iz cele divizije u okviru Lige nacija u fudbalu, preostalo mesto u polufinalu zauzima tim iz niže divizije.

U polufinalu igra najbolje rangirana reprezentacija protiv najlošije rangirane, dok drugoplasirana ekipa igra sa trećeplasiranom. Selekcija koja se najbolje rangirala polufinale igra “kod kuće”, dok se lokacija finala odlučuje žrebom finalista.

Liga nacija u fudbalu će od 2022. godine obezbeđivati  reprezentacijama šansu za kvalifikacije i na Svetsko prvenstvo u fudbalu.

FINALA LIGA NACIJA

Sezona Domaćin Finale
Pobednik Finalista
2018/19.  Portugalija  Portugalija 1:0  Holandija
2020/21.  Italija  Francuska 2:1  Španija

Više vesti