Budimo u kontaktu

KATAR 2022

PIKSI, OVO NE VALJA Tri ključna uzroka neuspeha u Kataru… Jedan je samoubilački!

Dejan Prlina

Objavljeno

,

Dragan Stojković Piksi (Foto: Beta/AP)

(Od specijalnog izveštača iz Dohe)

Mnogo smo se nadali, ništa nismo dobili. Dobro je što je izostala ona priča: Bar smo bili na Svetskom prvenstvu, a jedna Italija u tome nije uspela… U ovome trenutku srpskom fudbalu nije potreban alibi i ne sme da ga bude.


SVETSKO PRVENSTVO: Kvota naše kladionice na pobedu Holandije protiv SAD je 2.05. Utakmica počinje u 16.00.


Poleteli su “orlovi” u visine, maštali o drugom krugu, ali već posle Kameruna je bilo jasno da će ta mašta teško da bude pretočena u stvarost. Švajcarci su samo i definitivno takve nade raspršili. Previše je tu bilo loših stvari da bi na ovom nivou moglo da se prođe grupa.

Kad se doživi neuspeh svi su krivi, neko više, neko manje, a najviše – selektor. On je taj koji komanduje, određuje i vodi tim. On je pukovnik ili pokojnik. U Kataru nije postao pukovnik.

Ovo ne valja. Sigurno to vidi i sam Piksi. S ovakvom igrom smo mogli da prolazimo u B Ligi nacija jer su te ekipe upravo to – B liga. Pobeda u Lisabonu, protiv Portugalije u kvalifikacijama za ovo SP bio je, izgleda, samo bljesak.

Tri su ključna uzroka neuspeha.

“DUŠA U NOSU”

Utisak je da naša reprezentacija ne može da trči u jakom ritmu svih 90 minuta. Bez trčanja nema uspeha. I nekako uvek su naši igrači ostajali bez “daha” u prelomnim trenucima. “Duša u nosu” je bila od oko 60. minuta.

Posle trećeg gola Švajcaraca nije bilo snage u nogama. Prosto je mučno bilo da se posmatra nemoć naših momaka. Od presinga, jer je rezultat bio takav da je morala da se “krade” lopta kako bi se situacija na semaforu preokrenula, nije bilo ni naznake. Prostor između naših linija bio je sve veći, postajao je krater, a to je bilo upravo zbog toga što više nije mogao da se prati visok ritam.

To nije bio slučaj samo u meču sa Švajcarskom, već u svim duelima grupne faze. Čudi ovako nešto s obzirom na činjenicu da je  ovo Svetsko prvenstvo došlo u jeku nacionalnih šampionata, dakle svi igrači bi trebalo da budu fizički potpuno spremni. Pitanje je međutim, da li su i u svojim klubovima oni dovoljno spremni, naravno ne svi, pošto tamo ima ko da ih “zakrpi”. Ovde, u reprezentaciji, jasno je da trkački nisu mogli da pariraju Brazilcima, Kameruncima i Švajcarcima.

FORMACIJA

Nemamo bekove za 4-4-2. Reče tako, onomad, Piksi. Zato igramo 3-5-2. Tačno je, nemamo bekove, ali nemamo ni igrače za 3-5-2. To se videlo jasno u Kataru. Imamo spore Milenkovića i Pavlovića na štoperima, a brzina je sada veoma važna. Ta brzina nas je koštala izgubljenog boda od Kameruna i bar jednog (prvog gola) u meču sa Švajcarskom. Poraz od Brazila je nešto drugo, on je produkt ogromne razlike u kvalitetu…

Razočarao je Milenković. Na njegovu dušu idu četiri od osam golova koje je primila naša selekcija. Neće ovaj šampionat u Kataru da pamti po dobrom. Još lošiji utisak je stvoren o njegovoj igri jer nije imao veliku pomoć Andrije Živkovića. Ostavljan je često 1 na 1 sa brzim i prodornim igračima rivala i onda imao velike probleme.

Očaj na licima fudbalera reprezentacije Srbije (Foto: Starsport)

S druge strane mnoge pohvale zaslužuje Strahinja Pavlović, neverovatnom borbenošu i upornošću ispravljao je svoje i greške saigrača, ali i njemu brzina nije adut. Vhunske reprezentacije imaju igrače brze kao metak, koii mu stvaraju probleme. Pozicioniranjem i snagom nekada uspeva da ih neutrališe, ali mu takvi igrači ne odgovaraju.

U formaciji 3-5-2 velika odgovornost je na “ving-bekovima”, odnosno igračima koji kompletno pokrivaju prostor uz levu i desnu aut liniju. Mi smo takve imali u Kostiću i Živkoviću. Obojica nisu taj tip igrača, već krila. Slabi su u defanzivnim zadacima. Mnogo bolji od Kostića u odbrani je Mladenović, a desnog beka nemamo ni za lek. I taj podatak je za rubriku “vrovali ili ne”. Da li je moguće da srpski fudbal ne može godinama da iznedri desnog beka? U redu je da ne izredi novog Piksija, recimo, jer takvi igrači su retkost, ali beka… Dajte onda da ukinemo trenersku školu, predavače, omladinske škole pri fudbalskim klubovima… Srbija ne može da stvori beka!? Ima li ga u Evropi, nekog iz inostranstva koji ima naše korene? Tražite ga, ljudi!

Ova formacija, s ovim igračima, na ovom nivou ne valja! Piksi mora da je menja ili menja igrače u njoj. Postoji i treća varijanta – plan B. Srbija, nažalost, nema plan B.

NE IGRA SE NA REZULTAT

Hoće selektor Stojković da Srbija igra atraktivan fudbal, da i u porazu bude uzdignute glave. To je lepo, ali poraz je uvek – poraz. Rezultat je jedino merilo uspeha. Na Svetskom prvenstvu mora da se igra na rezultat. Što rekoše nekad momci iz Zabranjenog pušenja u pesmi “Sećam se kao da je bilo danas”: Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, zavšiće karijeru u nižerazrednom Vratniku.

Njihove karijere su odlične, neće da završe u Vratniku, ali takva taktika Srbije je samoubilačka.

Vodili smo s 3:1 protiv Kameruna. Na kraju 3:3. Vodili smo s 2:1 protiv Švajcarske. Na kraju 2:3. U oba slučaju, kod vođstva, nismo stali na loptu, zaigrali nešto zatvorenije. Shodno rečima one pesme: igrali smo za raju. Napadački, otvoreno i to nas je koštalo. Piksijeva Srbija igra totalni fudbal (dok ima snage u nogama), na gol više, ali to nije dalo rezultat. Takav je Piksi kao trener bio i u Japanu i u Kini, ali ovo je Svetsko prvenstvo, ne igra se za “oko” nego za uspeh. Nije Piksi taktizer, a morao bi da bude. Ovo je reprezentacija, a ne klub. Uspesi ili neuspesi obraduju ili rastuže čitavu naciju, otud je njegova uloga selektora još teža. I to mora da menja kod sebe. Nema nikakve utehe u “napadačkom fudbalu” kad se sa Svetskog prvenstva vraćaš kući posle tri odigrana meča i sa samo jednim osvojenim bodom. Tabela je sve, igra je samo utisak.

Treći put je Srbija učestvovala na Svetskom prvenstvu i treći put nije uspela da prođe grupnu fazu.Nažalost, nastavljen je niz neuspeha. Ovog puta sa Draganom Stojkoviem na klupi.

PROČITAJTE JOŠ:

PAKOVANJE Sledi povratak “orlova” u Beograd! Evo kakav je plan

TRENERSKA ANALIZA Božović za MaxBet sport: Setite se kako smo se plasirali u Katar, Ronaldu nije priznat čist gol u Beogradu

4 Komentara

4 Comments

  1. Aleksandar

    03.12.2022. at 09:59

    Ko kaze da se to ne prica. Prica se itekako. Pa prica se kako i Nemacka nije prosla dalje. Izgovora ima bezbroj.

  2. Armagedon

    03.12.2022. at 10:13

    Tačna analiza za zadnju formaciju. Ali ima Erakovića koji može da pokrije desnu liniju i 5x je bolji od Milenkovica na stoperu jer ume da stane i pokrije prostor. Živković je bio očajan u odbrani , a kvalifikacije je izneo Lazović. Piksijev sukob sa Zvezdom pri čemu smatram da je Piksi ispravan ,a ova druga lopovska strana nije za komentar dovela je do dominacije grobara u sastavu… Njih 6 počinje odlučujuću utakmicu.. ok ima tu sjajnih igrača, Mitar je bog, Pavlović borac za primer,ali mi možemo I moramo bolje.

  3. Vozd

    03.12.2022. at 10:44

    Mlenkovic stoper od pre pedeset godina Zivkovic nas sinoc sahranio Lukic je daleko od kalibra za ovakvo takmicenje. Selektore ponizio si igrace sa klupe.

  4. SRAM VAS BILO REPREZENTATIVCI SRBIJE I SRAM BILO SELEKTORA PIKSIJA

    03.12.2022. at 19:05

    PRLINA lepo je kad čovek smogne snage i prizna i sebi i drugima da je pogrešio! A kako si zdušno podržavao PIKSETU!? Te rođen je pod srećnom zvezdom,te nema veze što je realno trener bez pravog iskustva. A tek šta reći o tvrdoglavosti u odabiru igrača,pa u ignorisanju lige Srbije, čiji si konačno ipak selektor! A šta tek reći o odbrani s trojicom presporih visokih štopera bez pomisli da možeš igrati i igraš i sa bekovima! A šta tek reći o dilemi da li napadati s dva napadača dva špica,a realno si sa pet napadača, jer kod nas vlada uverenje da kad si napadač ne moraš da igraš u oba pravca nego samo napad, a kad izgubiš loptu nije tvoja obaveza da trčiš u odbranu nego jednostavno staneš i briga te. To su radili i Mitar i Vlahović i Tadić i Kostić i vrlo često i Sergej i Živković! To da ti ekipa potpuno padne fizički tokom svetskog prvenstva je i više od sramote jer su svi igrači došli u Katar iz pune sezone u svojim klubovima i opet smo bili niko i ništa i za to je isključivo krivac trener Dragan Stojković Piksi. Da je normalan ,ne bi ni pomislio da nastavi da bude selektor! Ostavka se ne dovodi u pitanje mooj Piksi! Top da su dali sve od sebe,too da kobajagi na ovom nivou nemožemo više i što šta drogog što je od sinoć rečeno kao alibi,poput,šta pa ispala je i Nemačka i Urugvaj i Belgija, je i više od bezobrazluka i sramote, s primesom želje da običnog navijača još napraviš i budalom. Ne kritikuje BADAVA trener Vlahovića da ne trči dovoljno i igra samo napad. Ne kritikuju BADAVA i bivši asovi Ajaksa Tadića da je mesecima u očajnoj formi… Imalo bi još što šta, ali mi se gadi i od igrača i od Piksija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.