Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Piksijeva vizija protiv superkompjutera

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Dragan Stojković Piksi (Foto: Starsport)

Pitate za tajnu kako je to odjednom Srbija postala moćna fudbalska sila? Odgovor je lak i jednostavan: selektor Dragan Piksi Stojković sastavio je reprezentaciju od igrača koji igraju važne uloge u svojim klubovima, mnogi od njih su i lideri. I to je to.


LIGA ŠAMPIONA: Očekujete golove u Frankfurtu? Kvota naše kladionice na igru 3+ u meču Ajntraht – Totenhem (21:00) je 1.75.


Neko će sad sigurno reći – a gde je to lider, na primer, jedan Ivan Ilić?

Taj 21-godišnjak, koga je kao mlađeg tinejdžera za velike pare od Zvezde kupio Mančester siti u ovoj sezoni igra standardno u italijanskom prvoligašu Veroni. U prethodnih osam kola odigrao je sedam utakmica, preko 600 minuta.

Vanja Milinković-Savić?

Eno ga na golu Torina, svih osam mečeva, svih 720 minuta. Standardan. Kupili ga Italijani od Mančester junajteda za 2,6 miliona evra, sad vredi dvostruko više.

Pa, nije valjda i Saša Lukić?

Saša Lukić (Foto: Starsport)

Jeste. Standardan u tom istom Torinu, sedam utakmica ove sezone. Partizan ga prodao za 1,7 miliona evra, procenjeno da trenutno vredi 15 miliona.

Ima li još neko pitanje?

Ako nema, mogu reći da sam mnogo toga pametnog, kvalitetnog i dobrog i očekivao od Piksija Stojkovića. To je čovek, da budem malo ličan, koji mi je učinio lepšim dane, mesece i godine. I kad god se setim kako je na Svetskom prvenstvu u Italiji “poslao po burek” Španca Martina Vaskeza i pogodio mrežu Zubizarete – meni bude lepo. Kad tome dodam onaj “slobodnjak” na istoj utakmici, Piksijeve reči “ostavite meni”, pa ona njegova “kifla” preko živog zida pravo u mrežu… Uh, kako je bilo lepo živeti u vreme kad je on igrao fudbal. Ako još svemu ovome dodam da nisam zvezdaš, onda morate da mi verujete.

Piksi je na mestu selektora reprezentacije nasledio Ljubišu Tumbakovića koji je imao neke druge poglede, što je takođe za puno poštovanje. Nije bio sujetan, trpeo je kritike, pa sam i ja na ovom istom blogu jednom pisao o njegovom pomalo čudnom kriterijumu odabira reprezentativaca. Bilo je to pre utakmice Srbija – Škotska, u kvalifikacijama za Evro 2020. Po mom skromnom i laičkom sudu, tu je bilo previše igrača koji su bili daleko od toga da su standardni u svojim klubovima, pogotovo nisu lideri. Među njima su bili: Luka Jović, Uroš Spajić, Emil Rockov, Mihajlo Ristić, Marko Grujić, Aleksandar Kolarov… Da ne nabrajam dalje i da zaključim: posle utakmice sa Škotskom (poraz Srbije na penale) Tumbaković je podneo ostavku.

ODMAH IZNENADIO JAVNOST

Umesto Tumbe došao je Piksi, i već svojim prvim spiskom reprezentativaca malo je iznenadio javnost. Piksi nije pozvao nijednog jedinog igrača iz domaćeg prvenstva. Logično je bilo pitanje selektoru – zašto? Usledio je prilično nedipolomatski odgovor selektora:

– Jeste li u srodstvu s nekim, brat, sestra, tetka… Što vam nije pravo? Šta to znači da oseti atmosferu? Da sedi tu, trenira, jede, spava? Kakvu atmosferu da oseti? Bolje mu je da uzme da se odmori nekoliko dana, nego da sedi tu i ne igra, a neće igrati sigurno. I da ih pozovem ne bi igrali, onda bolje da sede kod kuće.

Priznajem, bio sam među onim brojnijim koji su bili nezadovoljni i spiskom, i Piksijevim odgovorom. Sad vidim da sam pogrešio, nisam bio siguran da selektor ima viziju, a imao ju je. I to se vrlo brzo pokazalo.

Mada je, ruku na srce, i na tom prvom Piksijevom spisku bilo za moj ukus previše fudbalera koji su u svojim klubovima igrali epizodne uloge, ili ih nisu imali uopšte. Na primer, golman Mile Svilar, koji je za svoju Benfiku odigrao samo jednu utakmicu, i to za B tim. Štoper Miloš Veljković je te jeseni (2021.) odigrao devet utalmica za svoj Verder, tim iz Bundeslige. Svih devet – u Drugoj Bundesligi, u kojoj se takmiči rezervni tim Verdera… Matija Nastasić je u italijanskoj Fjorentini u šest kola zaigrao na samo dve utakmice, ukupno 114 minuta… Zadnji vezni Nemanja Gudelj kao član španske Sevilje imao je iza sebe dve utakmice u prvenstvu, ukupno 14 minuta. U dva meča Lige šampiona nije bio ni na klupi… Koliko se sećam, rekorder je bio Marko Grujić, igrač Porta. Četiri puta se pojavio na terenu, dvaput u Ligi šampiona i dvaput u portugalskom šampionatu. Sve zajedno to je bilo… Devet (9) minuta.

Daleko od toga da mi uopšte pada na pamet da je Piksi pročitao i poslušao mene ili meni slične novinare i da je uradio nešto što su mu drugi savetovali. Ne, jednostavno je sledeći svoju viziju vremenom sklopio reprezentaciju od igrača u koje je verovao. “Slučajno” se poklopilo da su oni u svojim klubovima glavni, nezamenljivi, lideri. Ma to je bio Piksijev plan od prvog dana, ubeđen sam u to, a rezultati su vidljivi i svima dostupni. Pa, ako se nekome ne sviđa, a takvih je baš malo…

APETITI SU PORASLI

Da se malo pozabavim i prognozama šta ta i takva Piksijeva, odnosno srpska reprezentacija, može da uradi u Kataru. Apetiti su porasli, ali ima i ozbiljnih, da ne kažem stručnih prognoza.

Jedna od takvih viđena je još 2010. za vreme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Tih dana skoro nepogrešivo rezultate budućih utakmica pogađao je čuveni Pol, hobotnica iz zoološkog vrta u nemačkom gradu Oberhauzenu. Dvogodišnjem Polu ponudili bi za obrok dve kutije omiljenih školjki, a na svakoj kutiji je stajala zastavica pojedinih reprezentacija. On bi se najeo iz jedne kutije, drugu ne bi ni pogledao, sve to je odmah javljano u medijima a milioni ljudi požurili bi u kladionice da stave pare na ono što je Pol prognozirao. Između ostalog, Pol je pogodio da će na tom šampionatu Srbija da u grupi pobedi Nemačku!

Ovih dana stigle su nove prognoze. Istina, ne od Pola, koji je odavno završio svoj vidovnjački život, nego od neuporedivo sofisticiranijeg izvora. Jedan specijalizovani superkompjuter pomoću kojeg kladionice određuju kvote precizno je izračunao da reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru neće proći ni grupnu fazu! Prema ovom superkomjuteru, iz naše Grupe G dalje će da se plasiraju Brazil i Švajcarska. I nije se tu ta pametna mašina zaustavila, nego je “videla” i mnogo dalje – prvak sveta postaće Brazil, a u finalu će pobediti Francusku.

Na svu sreću Dragan Stojković Piksi ne mari mnogo za to. Posle nedavne pobede u Oslu protiv Norveške, on je svim svetkim “hobotnicama” i “superkompjuterima” poručio:

– Igrači proizvode igru, žrtvuju se i bore. Meni je drago da naše fudbalske ideje daju rezultat. NIJE VAŽNO SAMO POBEDITI, VEĆ I KAKO I NA KOJI NAČIN.

E, tako se to radi, reče veliki Mija Aleksić u jednom filmu.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.