Budimo u kontaktu

Blog

Pobednici i gubitnici zimskog prelaznog roka

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Fudbalski klub Čelsi je definitivno pobednik ovog prelaznog roka. (AP Photo/David Cliff)

Zimski prelazni rok 2023. godine bio bi definitivno najdosadniji u novijoj istoriji Premijer lige, da nije bilo – Čelsija.

O tome kako je Čelsi prevario sistem i potrošio preko 600 miliona evra u ovoj sezoni, možete se podsetiti u kolumni od pre dve nedelje, tako da se sada neću baviti tom administracijom.

Čelsi

Fudbalski klub Čelsi je definitivno pobednik ovog prelaznog roka, ako uzmemo u obzir da je najviše pojačao svoj tim, ukrao najveću želju rivalu Arsenalu, doneo kvalitet u svakoj liniji tima, i tu dileme nema.

O tome da li je Čelsi dugoročni gubitnik moći ćemo da se bavimo i analiziramo u godinama koje dolaze. Amerikanac Tod Boli je odlučio da preuzme ogroman rizik “maratonskim” ugovorima do 2029. i 2030. godine zbog “amortizacije” i mogućnosti da odmah može da pljusne pola milijarde i dovodi koga hoće.

Sada preostaje onaj teži deo – da Grejem Poter uigra ovaj tim i donese rezultate. Peto i niže mesto na tabeli posle ovakvog roka bilo bi ravno katastrofi, a plasman u top 4 trenutno deluje baš daleko. Čelsi ima 10 bodova manje od Mančester junajteda i Njukasla i nema pravo na nepotrebne kikseve.

Ali, da se vratim na Čelsijeve zimske poslove. Klub je kupio osmoricu igrača, na njih je potrošio ravno 360 miliona erva. Došli su – Enco Fernandez (121 milion evra), Mihajlo Mudrik (100, od toga 25 je navodno otišlo kao pomoć Ukrajini, a 75 Šahtjoru), Benoa Badiašil (38), Noni Madueke (35), Malo Gusto (30), Andrej Santos (12,5), David Datro Fofana (12) i Žoao Feliks (11 na pozajmicu do leta).

Jedini problem, koji nije mali, jeste što sada Poter ima i mnogo nezadovoljnih igrača koji su ovim dolascima primili jasnu poruku da klub u njih nema poverenje, a rešenja nije bilo u ovom roku. Tako je recimo loše prošao Hakim Ziješ za koga je Čelsi tri puta poslao nepotpunu dokumentaciju, a trebalo je da ode u PSŽ (?!). Poter ima gužvu na krilnim pozicijama, Mudrik, Feliks, Pulišić, Sterling, Madueke boriće se za ta dva mesta u timu i teško da svi mogu da budu zadovoljni. I to nije dobro za trenera.

Takođe, veliki problem za Čelsi je što samo trojica novajlija mogu da budu registrovana za Ligu šampiona, navodno su sigurni samo Enco i Mudrik, te će Poter birati između Badiašila i Feliksa za to treće mesto. Bilo bi jako zanimljivo čuti šta ima da kaže Feliks ako bude izostavljen iz sastava za Ligu šampiona.

Kada se podvuče crta, Čelsi je pobednik prelaznog roka i zbog toga što mu niko nije ni stao na crtu. Samo Čelsi je potrošio 360 miliona evra, a svi ostali premijerligaši zajedno – 400?!


BRENTFORD – SAUTEMPTON GG3+ MORA BITI GOLOVA


Arsenal

Hteo je Mikel Arteta Mihajla Mudrika i Moizesa Kaiseda, dobio je Trosara i Žoržinja i tako uštedeo 130-140 miliona evra. Arsenal je odradio dobar prelazni rok, osim ove dvojice, došao je manje poznat Jakub Kivior od koga se ne očekuje da dobije minutažu u ključnim mečevima, pa je on nekako zalog za budućnost.

(AP Photo/Angel Fernandez)

Žoržinjo je provereni igrač, veliki šampion sa liderskim sposobnostima i siguran sam da će biti od značaja za Mikela Artetu u rotaciji sa Džakom i Partijem.

Trosar je takođe igrač za rotaciju, teško da će uspeti da istisne Martinelija iz onih ključnih mečeva, ali je danas u fudbalu mnogo važnije imati i igrače koji će odmoriti najbolje, a da se to ne odrazi na kvalitet tima.

Belgijanac će imati značajnu minutažu, može da pokrije više pozicija u napadu, doveden je takođe za relativno malo novca (24 miliona evra), sa iskustvom igranja u Premijer ligi, sasvim dovoljno da ovo bude obeleženo kao dobar posao.

Mančester junajted i Liverpul

Ova dva kluba idu zajedno i to samo zbog jednog važnog poređenja – Mančester junajted je u danu kada je potvrđeno da Eriksen mora da pauzira tri meseca, odmah doveo Marsela Sabicera iz Bajern Minhena i to na pozajmicu, pa će na leto da pregovaraju za dalje.

U Liverpulu još samo Klop nije bio povređen, tim je osakaćen mesecima unazad, povrede se nižu jedna za drugom, istog dana kada i Eriksen, povredio se Konate, a za Van Dajka se zna da će još neko vreme pauzirati… I ništa.

Liverpul ima očajan vezni red, hemija koja ih je krasila više ne postoji, najbolji igrači i lideri su ili umorni ili van forme, a najčešće i jedno i drugo. Psihološki i fizički zamor materijala dostigao je odavno svoj maksimum, a odmora nema. Naprotiv. Zato i dolazi do povreda. Usput, Liverpul pola godine nije imao šefa lekarskog tima. Neverovatno neozbiljno za jedan takav klub, jedan od najvećih na svetu.

I na kraju – Klop dovede – Kodija Gakpa?! Najmanje potrebna pozicija za pojačanje dobila je još jednog. Kada uskoro svi ozdrave, odnosno Žota, Firmino i Dijaz, Klop će u rotaciji imati šestoricu igrača. A vezni red je ostao jedna solidna rupa. Fabinjo je u najlošijoj formi od dolaska, Milner je u godinama i od njega se ne može očekivati da uskoči u toj meri i pokrpi probleme. Keita je Keita, ni šestu sezonu neće odigrati preko 65% utakmica zbog povreda. Henderson je takođe potrošen, umoran, stižu ga i malo godine, što nije lako kada se igra onako kako Klop želi, sa mnogo trčanja.


MAN JUN – KRISTAL PALAS X-1 TVRDU UTAKMICU DOBIJA JUNAJTED


Stoga, Liverpulov prelazni rok, u skladu sa potrebama ekipe i bez povreda, ocena je možda i -1. Siguran sam da Klop želi pojačanja, ali da to neće javno da govori, jer čeka rasplet situacije oko prodaje kluba, jer sa ovima očigledno ne vredi. FSG je kao prioritet postavio proširenje Enfilda i neke stvari su im očigledno bile važnije od tima. Ili im niko nije rekao da 15 igrača ne može da igra Klopovim tempom pet godina “pun gas”?!

S druge strane, tu je Mančester junajted. Erik ten Hag je iznenadio sa Veghorstom, ali to je igrač koji je došao da “prebaci” do leta, kada će klub krenuti po neku paklenu “devetku”. On će pomoći koliko-toliko, ne očekuje se mnogo, ali će biti tu kao klasičan napadač što je Ten Hagu veoma bitno, a takvog nije imao.

Jedan od pametnijih poteza, posle dužeg vremena, jeste – Marsel Sabicer. Junajted kuburi na sredini terena već jedno tri godine, Pogba i dok je bio zdrav, igrao je neki svoj fudbal, Matić je pre odlaska delovao umorno i nedovoljno dobro, kao nekada. Mekfred je uvek bio tu kada treba i kada ne treba. I onda odjednom, Ten Hag dovede i Kazemira i Eriksena i Sabicera. Za balans na sredini terena, veću slobodu, kreativnost i ubitačnost Bruna iza ofanzivne linije.

Sigurno da je i Ten Hag želeo možda neka zvučnija i jača pojačanja na poziciji veznog i “devetke”, ali zimski prelazni rok je pogrešan trenutak za velike investicije, ako niste Čelsi, pa možete i da se razbacujete.

Junajted je nastavio sa pametnim kupovinama od letos, Ten Hag će znati da uklopi sve ovo i siguran sam da će biti ozbiljan kandidat za treće mesto, a i dalje je u borbi za trofeje u Liga kupu, FA kupu i Ligi Evrope.

Sitni pobednici – Totenhem, Njukasl, Notingem Forest

Pedro Poro je konačno stigao, a Antonio Konte ima razloga za slavlje. Totenhem je odmah sporazumno raskinuo sa Doertijem, Emerson će biti klupa, a Španac uskače u prvi plan. Doveo je Totenhem i Danžumu o kome ne znam šta da mislim, jer ne pratim toliko španski fudbal, ali on je neka zamena za Lukasa Muru, a ne opcija za startnih 11.

Njukasl je nastavio sa pametnim kupovinama, stigao je Entoni Gordon iz Evertona za 45 miliona evra i značiće u gustom rasporedu do kraja sezone. Odličan posao, kao i mnogi Njukaslovi sa Edijem Hauom.

Za kraj, moram da pohvalim Forest koji je doveo Kejlora Navasa, golmana koji direktno može da im donese jedno 7-8 bodova, što bi moglo da im obezbedi opstanak. Tako nešto delovalo je nemoguće pre pauze zbog Mundijala, a Forest je sada među sigurnijim kandidatima za opstanak u eliti.


NJUKASL – VEST HEM X TIPUJEM IZNENAĐENJE OVDE


Sve u svemu, mogu da zaključim da je Čelsi pobednik ovog roka i da je Amerikanac obesmislio fer-plej, koji će sada sigurno promeniti neka pravila, ali “plavce” baš briga za to. Za sada. Dok se neki od ovih sa ugovorima do 2030. ne pokažu kao promašaji, a ostanu na platnom spisku.

Liverpul je nekoliko koplja ispod svih po još jednom očajnom prelaznom roku koji je samo potvrdio kompletno rasulo i disbalans na relaciji stručni štab – uprava, gde najviše ispašta – tim.

Junajted i Njukasl mi i dalje ostaju jači kandidati za plasman u top 4, ali i dalje ne mogu da zamislim da i Čelsi i Liverpul ostanu bez Lige šampiona. Kao i da Arsenal osvoji titulu.

Zamislite da je neko početkom avgusta izrekao rečenicu – Arsenal šampion, Čelsi i Liverpul u Ligi Evrope. I ja bih ga izbacio iz kafane.

Uživajte u fudbalu, hvala Bogu da se malo sada odmaramo od transfera.

Dulle Varney

2 Komentara

2 Comments

  1. Dejan

    03.02.2023. at 15:04

    A moj Everton nikoga da dovede što mi zaista nije jasno 😔

    • mile

      03.02.2023. at 21:32

      Ono što nije jasno zašto navijaš za Everton 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.