Budimo u kontaktu

Blog

MOGU LI PIKSI I “ORLOVI” DO NOKAUT FAZE? Pobednici i gubitnici žreba za EVRO

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Selektor Srbije Dragan Stojković i Goran Đorović (Foto: Starsport)

Konačno smo došli i do te faze pred Evropsko prvenstvo gde smo saznali kakve nas grupe čekaju sledeće godine u Nemačkoj. Rekao bih da sada nema prave „grupe smrti“ kao što je to obično znao da bude slučaj, ali grupa B sa Španijom, Hrvatskom i aktuelnim šampionom Evrope Italijom, može da bude i te kako zanimljiva. To je nešto najbliže pomenutoj „grupi smrti“.

VULVS – BARNLI 1&GG VIDEĆE SE KO JE OD ČEGA

Pre svega bih se osvrnuo na grupu koja je izvukla Srbija. Smatram da posedujemo kvalitet da prođemo u nokaut fazu, ali da li ćemo to da učinimo? To je pitanje svih pitanja.

DANCI NAŠA ŠANSA

Danci nisu bili tako ubedljivi u minulim kvalifikacijama za EP (Foto: Starsport)

Slovenija nam je bila suparnik u prošlom izdanju Lige nacija, gde je u Beogradu upisana lagana pobeda. Na gostovanju je bilo znatno drugačije. Imala je Srbija dva gola prednosti, ali su se Slovenci vratili na 2:2. Poenta je da bi upravo meč sa njima mogao biti najbitniji u grupi i da ako Piksi želi u narednu fazu, ta utakmica mora da se spremi najbolje na turniru.

Danska je poznata kao neko ko nam ne leži previše. Odigrana je prijateljska utakmica pred Svetsko prvenstvo u Kataru sa njima gde su nas prelako pobedili sa 3:0. Istina je da to nije bio takmičarski meč, ali je isto tako su ovde isplivali prvi znakovi naših problema u odbrani. Na ruku nam možda ide što su Danci u padu. Kada to kažem, mislim na to da su i oni imali razočaravajuće učešće na Mundijalu, dok u kvalifikacijama nisu briljirali, baš kao ni mi. Ako izuzmemo utakmice sa San Marinom, Danska je osvojila 16 bodova (dva više od nas), postigla 13 golova i primila devet. Složićete se da je ovo znatno drugačiji učinak od onog u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo gde su gazili sve pred sobom.

Tu je na kraju i reprezentacija Engleske. Jedan od pobednika ovog žreba. Za njih ću posebno probati da objasnim zašto smatram da su izuzetno dobro prošli na ceremoniji u Hamburgu.

POBEDNIK: ENGLESKA

Ako gledamo strogo objektivno, žreb je još jednom „pomazio“ ovu ostrvsku reprezentaciju. To naravno, ne znači da neću da se nadam dobrom rezultatu protiv njih. Na kraju, šta je smisao fudbala ako se ne ložite da će vaš David da pobedi nekog Golijata?

Da se vratimo na tim Gordog Albiona. Deluje da su Englezi od ozbiljnog rezultata udaljeni svega za jednog selektora. Gledajući kvalitet igrača koji ima na raspolaganju, Geret Sautgejt je mogao da beleži i bolje rezultate. On i dalje ostaje najslabija tačka ovog nacionalnog tima. Novi format turnira Englezima daje šansu da se sve do polufinala ne sretnu sa pobednikom neke druge grupe, pod uslovom da oni završe prvi u svojoj. Zaista, za njih ove godine možda i nema izgovora. Već dugo je ova ekipa na okupu, vodi ih čovek u kog oni imaju poverenja i koji veruje u njih.

Ako 2024. godine fudbal „ne dođe kući“, mislim da bi mogao da usledi rastanak sa Sautgejtom.

GUBITNIK: ITALIJA

Upravo je Italija bila ta koja je Englesku porazila na Vembliju pre dve godine u finalu Evropskog prvenstva. Aktuelni šampion se na kraju našao u četvrtom šeširu za ovogodišnji žreb, što je u startu značilo veoma tešku grupu za njih.

Istini za volju, tim Lućijana Spaletija je mogao da prođe i znatno gore. Da su primera radi upali u grupu sa Holandijom, Francuskom i Austrijom, bilo bi im dosta teže. Ovako dele grupu sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom. Verovatno najbolja stvar za njih je što će turnir da otvore protiv Albanaca. Ništa sem pobede im ne igra u tom meču jer su tu veliki favoriti. Zaista nezgodna situacija u kojoj se nalazi trenutni šampion Evrope.

BRAJTON – BRENTFORD X DOMAĆIN U PADU TAMAN ZA BOD

POBEDNIK: PORTUGALIJA

Kapiten Portugalije Kristijano Ronaldo (Foto: Beta/AP Photo/Armin Durgut)

Posle očajnog Svetskog prvenstva gde je Kristijano Ronaldo čak poslat na klupu jer se činilo da je Gonsalo Ramoš bolja opcija, usledila je „osveta“ jednog od najboljih igrača u istoriji. Sa 10 pogodaka u kvalifikacijama je drugi najbolji strelac (samo Romelu Lukaku ima više) i to je sjajna uvertira za njega i Portugaliju pred Evropsko prvenstvo.

Grupa sa Turskom, Češkom i pobednikom plej-ofa Lige nacija ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem za nacionalni tim sa Iberijskog poluostrva. Ovo je verovatno poslednja prilika da Kristijano svoju izvanrednu reprezentativnu karijeru ukrasi još jednom titulom šampiona Evrope.

Ko zna, možda i nagradom za najboljeg strelca turnira.

GUBITNIK: HOLANDIJA

Pomalo mi je i žao ove reprezentacije Holandije. Pošto su u kvalifikacijama izgubili obe utakmice od Francuza, ponovo će se susresti sa njima u grupnoj fazi u Nemačkoj. Ne verujem da je bilo ko iz ovog nacionalnog tima presrećan što će imati novi meč sa Kilijanom Mbapeom i drugovima. Da stvarti budu još gore pod njih u istoj grupi se nalazi i Austrija koja iza sebe ima vrlo dobro odigrane kvalifikacije. Takođe će se tu naći i pobednik plej-ofa Lige nacija, a to bi vrlo lako mogla da bude Poljska predvođena Robertom Levandovskim.

Holanđanima ostaje da se nadaju da bi Nemačka ponovo mogla da bude srećna destinacija za njih jer su Marko van Basten, Rud Gulit, Frank Rajkard i kompanija osvojili Evropsko prvenstvo kada se poslednji put održalo u Nemačkoj.

POBEDNIK: BELGIJA

Hoće li Belgija konačno osvojiti neki turnir ili je šansa ove generacije i zvanično prošla? Ipak, još ima dovoljno igrača iz te „zlatne generacije“ koja nije osvojila ništa, da budu nosioci ekipe na turniru u Nemačkoj.

Povreda Kevina De Brujnea jeste nešto što bi moglo da ih brine, ali ako on bude fit to će da predstavlja ogroman plus za „crvene đavole“. Romelu Lukaku je ponovo pronašao svoju golgetersku formu nakon prelaska u Romu, a bio je i najbolji strelac kvalifikacija (14 golova). Grupa sa Rumunijom, Slovačkom i pobednikom plej-of turnira Lige nacija ne bi trebalo da predstavlja problem ekipi Domenika Tedeska koji, čini se, povratio samopouzdanje igračima kada igraju za nacionalni tim.

Posle očajnog Mundijala gde su ispali u grupi, Evropsko prvenstvo 2024. bi konačno moglo da bude na dohvat ruke Belgijancima.

GUBITNIK: NEMAČKA

Deluje pomalo neverovatno da bi Nemačka mogla da bude jedan od gubitnika na ovom žrebu, ali tako je. Nakon što su završili Svetsko prvenstvo još u grupnoj fazi, bili su oslobođeni kvalifikacija jer su domaćini turnira. I posle smene Hansija Flika „panceri“ ne deluje dobro. Izgubili su poslednje dve prijateljske utakmice protiv Austrije i Turske i čini se da atmosfera u nacionalnom timu nije na potrebnom nivou kako bi se napravio dobar rezultat u junu.

Naravno, Julijan Nagelsman ima pred sobom šest meseci da sve to utegne. Ipak su na kraju domaćini turnira i bila bi velika sramota da takmičenje završe u grupi. Mađarska, Škotska i Švajcarska biće sve samo ne lak zalogaj za njih.

FULAM – FOREST 1&GG KUPER POD PRITISKOM

Počinje odbrojavanje do Evropskog prvenstva.

Počinje planiranje puta za Nemačku.

Počinje maštanje.

Do čitanja.

Dulle Varney

1 komentar

1 komentar

  1. Mile

    05.12.2023. at 13:17

    I opet ”Jovo-na novo ”, selo – veselo, veseli se srpski rode 🤡🤣😂 Milioncici su legli tamo gde su trebali da legnu. Dajte narodu hleba i igara 🙈😉🤡🤣😂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.