Budimo u kontaktu

LIGA ŠAMPIONA

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE LIGE ŠAMPIONA – GRUPA H Dva favorita, ali samo na papiru! Nikome nije zagarantovan prolazak

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Žoao Feliks, fudbaler Barselone (Foto: Beta/AP)

Došao je i taj dan – početak sezone u Ligi šampiona. Završavamo predstavljanje grupa, a za kraj je Grupa H. Možemo da kažemo da je to jedna prilično izjednačena grupa gde nas čekaju neizvesni mečevi.


LIGA ŠAMPIONA: Od 21 igraju Lacio – Atletiko Madrid, a u kladionici MaxBet je kvota na igru GG 1.85.


U prvi plan upadaju Barselona i Porto, koji su na papiru favoriti za prva dva mesta. Kako i ne bi kada su već osvajali  “ušati pehar”. Ipak, Antverpen i Šahtjor iz Donjecka nisu za potcenjivanje. Zbog toga nas čeka dosta dobrih mečeva. Uostalom, da vam predstavimo učesmnike Grupe H.

BARSELONA

Ovaj klub ne treba posebno predstavljati jer je već dugo u vrhu španskog i evropskog fudbala. Ipak, u prethodne dve sezone se dešavalo nešto što je malo ko očekivao, a to je da Katalonci nisu uspeli da prođu grupnu fazu. Oba puta su završavali kao treći u grupi i takmičenje nastavljali u Ligi Evrope gde se takođe nisu proslavili. Zbog toga smo i napisali u naslovu da nikome iz ove grupe nije zagarantovan prolaz.

Ćavi Ernandez je kao igrač Barselone osvojio sve moguće pehare, a sada će to pokušati i kao trener. Svestan je da mu je potrebno vreme i da na Nou Kampu stasava jedna nova generacija asova. U španskom šampionatu igra dobro, a posle pet kola ima učinak od četiri pobede i jednog remija. Bolji je samo Real.

Robert Levandovski (Foto: Beta/AP)

Ovog leta klub nije potrošio mnogo novca na pojačanja. Tačnije, dao je samo 3,4 miliona za defanzivnog vezistu Đirone Oriola Romeua. Svi ostali su došli kao slobodni igrači ili na pozajmicu. Najzvučnija imena su Ilkaj Gundogan i Žoao Kanselo, dok je Žoao Feliks došao na pozajmicu.

Nema sumnje da su Katalonci favoriti za prvo mesto u grupi, ali su prethodne dve sezone pokazale da moraju da budu veoma oprezni. Do sada je osvojeno pet pehara u Ligi šampiona, ali poslednji još 2015. godine. Za njihove navijače je to dug period čekanja.

SASTAV

1 Mark Andre ter Štegen

2 Žoao Kanselo

3 Alehandro Balde

4 Ronald Arauho

5 Injigo Martinez

6 Gavi

7 Feran Tores

8 Pedri

9 Robert Levandovski

13 Injaki Penja

14 Žoao Feliks

15 Andreas Kristensen

17 Markos Alonso

18 Oriol Romeu

21 Frenki de Jong

22 Ilkaj Gundogan

23 Žul Kunde

26 Ander Astralaga

27 Lamin Jamal

29 Anhel Alarkon

30 Mark Kasado

31 Dijego Kohen

32 Fermin Lopez

33 Pau Kubarsi

34 Aleks Garido

Trener: Ćavi Ernandez

PORTO

Portugalski velikan takođe može da se pohvali da je osvojio Ligu šampiona. Bilo je to 1987. i 2004. godine. Drugi put je na klupi sedeo Žoze Murinjo, a sada će to isto pokušati da uradi Serđo Konseisao. Porto će da bude zanimljiv i našim navijačima, jer već tri godine tamo igra član “orlova” Marko Grujić.

Klub sa Dragaoa je gotovo svake godine učesnik grupne faze Lige šampiona i neretko se dešava da prođe u nokaut fazu. Ono što je velika prednost je trener Konseisao, koji na klupi sedi od 2017. godine. Porto je njegova kuća i svakog igrača odlično poznaje.

Zaidu Sanusi (Foto: Beta/AP)

Ovog leta je potrošeno čak 33,4 miliona evra na pojačanja. Interesantno je da je na pozajmicu iz Ajaksa došao Fransisko Konseisao, koji je trenerov sin. Ostaje da se vidi kako će otac i sin da sarađuju na terenu. Od ovog 20-godišnjeg krilnog igrača (na istoj poziciji je igrao i njegov otac) se dosta očekuje.

Sastav je uglavnom mešavina portugalskih, španskih i brazilskih igrača. Tu je i iranski reprezentativac Mehdi Taremi, koji je član Porta od 2020. godine. Prva zvezda je nekadašnji defanzivac Reala Pepe koji nosi kapitensku traku.

SASTAV

2 Fabio Kaardoso

3 Pepe

4 David Karmo

5 Ivan Markano

6 Stiven Eustakio

8 Marko Grujić

9 Mehdi Taremi

10 Fransisko Konseisao

11 Pepe

12 Zaidu

13 Galeno

14 Klaudio Ramos

15 Horhe Sančez

16 Niko Gonzalez

17 Ivan Haime

18 Vendel

19 Dani Namaso

20 Andre Franko

21 Fran Navaro

23 Žoao Mario

29 Toni Martinez

30 Evanilson

67 Vasko Souza

70 Gonsalo Borhes

87 Bernardo Folha

91 Gonsalo Ribeiro

99 Diogo Kosta

Trener: Serđo Konseisao

ANTVERPEN

Uz Union Berlin, Antverpen debituje u Ligi šampiona. Ovaj belgijski klub je igrao kvalifikacije, tačnije samo baraž protiv atinskog AEK-a. Oba puta je pobedio (1:0 i 2:1) i napravio istorijski rezultat. Ovog leta je osvojio petu titulu u Belgiji, ali ne može da se pohvali rezultatima u Evropi. Jedino vredno pomena je finale Kupa pobednika kupova 1993. godine kada je Parma bila bolja.

Sezona nije počela kako su u klubu priželjkivali. Posle šest kola Župiler lige skor je tri pobede, dva nerešena i jedan poraz. Odlikuje ih jak napad, pa u domaćem šampionatu imaju skor od 13 datih i samo četiri primljena gola.

Čak pet pogodak je dao holandski napadač Vinsent Jansen. On ima interesantnu biografiju jer je jedno vreme igrao u Meksiku za Monterej. Svakako je najzvučnije ime nekadašnji štoper Totenhema Tobi Alderveireld.

Od prošle godine na klupi sedi Mark van Bomel. Nekadašnji vezista PSV-a, Barselone, Bajerna, Milana i holandske reprezentacije je u karijeri vodio još PSV i Volfsbur. Bio je asistent u selekcijama Saudijske Arabije i Asutralije.

SASTAV

1 Žan Bute

2 Riči de Let

3 Bjern Engels

5 Oven Vijndal

7 Girano Kerk

8 Alhasan Jusuf

9 Džordž Ilenikena

10 Mičel-Ange Balikviša

11 Arbnor Muja

17 Jakob Ondrejka

18 Vinsent Jansen

19 Čidera Ejuke

23 Tobi Alderveireld

24 Jirgen Ekelenkamp

26 Ortvin de Volf

27 Mandela Keita

33 Zeno van den Boš

34 Žel Batali

41 Matis van Gils

44 Sumaula Kulibali

46 Milan Smits

48 Artur Vermeren

52 Kobe Korban

53 Sofijan Elmazhad

55 Entoni Valensija

59 Diter van Hes

62 Gvendal Degala

64 Kjano Delaport

66 Adam Zanan

70 Marko Mitrović

73 Nolan Kurters

75 Andreas Verstreten

77 Milo Horemans

80 Abderahman Susi

81 Nils Devalkenir

83 Dorijan Desole

91 Sene Lamens

Trener: Mark van Bomel

ŠAHTJOR DONJECK

Ukrajinski velikan se direktno plasirao u grupnu fazu. Godinama je redovan učesnik ovog takmičenja, ali ne može da se pohvali rezultatima. Poslednji put se u nokaut fazu plasirao u sezoni 2017/18 kada je bio drugi, a potom je u osmini finala ispao od Rome. Najveći uspeh je ostvaren u sezoni 2010/11 kada je tim iz Donjecka stigao do četvrtfinala gde je bolja bila Barselona.

Zbog rata u Ukrajini, a i ranijih sukoba, Šahtjor godinama ne igra na svom stadionu. Od ove sezone će rivale da dočekuje u Hamburgu, a prethodnih godina je bio domaćin u Varšavi.

Taras Stepanenko (Foto: Beta/AP)

Može da se pohvali dobrom formom jer u ukrajinskom šampionatu ne zna za poraz. Posle sedam kola ima skor od pet pobeda i dva remija i prvi je na tabeli. Primili su sedam golova, što je jedan po utakmici u proseku, tako da im poslednja linija i nije najjači deo tima.

Od ove sezone na klupi sedi holandski stručnjak Patrik van Luven. On vrlo dobro poznaje klub jer je sedam godina proveo u mlađim kategorijama. U Šahtjor je došao iz Zorje, takođe ukrajinskog kluba.

SASTAV

1 Artur Rutko

3 Stav Lemkin

4 Denil Kastiljo

5 Valerij Bondar

6 Taras Stepanenko

7 Eginaldo

8 Dmitro Kriskiv

9 Marijan Šved

10 Georgij Sudakov

11 Oleksandar Zubkov

12 Timur Puzankov

13 Đorđi Gočoleišvili

14 Danilo Sikan

15 Anton Hluščenko

16 Irakli Azarov

17 Bohdan Vjunik

18 Kevin Kelsi

19 Dmitro Čirginski

20 Dmitro Topalov

21 Artjom Bondarenko

22 Mikola Matvijenko

23 Pedrinjo

25 Novatus Miroši

26 Juhim Konoplja

27 Oleh Očeretko

29 Jehor Nazarina

31 Dmitro Riznik

32 Eduard Kozik

39 Neverton

44 Jaroslav Rakickij

48 Denis Tvardovski

90 Oleksij Kaščuk

Trener: Patrik van Luven

RASPORED

PRVO KOLO (19. SEPTEMBAR)

21:00 Barselona – Antverpen

21:00 Šahtjor – Porto

DRUGO KOLO (4. OKTOBAR)

18:45 Antverpen – Šahtjor

21:00 Porto – Barselona

TREĆE KOLO (25. OKTOBAR)

18:45 Barselona – Šahtjor

21:00 Antverpen – Porto

ČETVRTO KOLO (7. NOVEMBAR)

18:45 Šahtjor – Barselona

21:00 Porto – Antverpen

PETO KOLO (28. NOVEMBAR)

18:45 Šahtjor – Antverpen

21:00 Barselona – Porto

ŠESTO KOLO (13. DECEMBAR)

21:00 Porto – Šahtjor

21:00 Antverpen – Barselona

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.