Budimo u kontaktu

ENGLESKA

Preminuo legendarni engleski fudbaler, šampion sveta iz 1966… Celu karijeru proveo je u jednom klubu

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Džordž Koen (levo) pored Bobija Mura i Džefa Harsta (Foto: Beta/AP)

Kolevka fudbala tuguje. Svet je obišla vest da je u 84. godini preminuo Džordž Koen, član reprezentacije Engleske koja je 1966. osvojila titulu prvaka sveta.

Koen je igrao desnog beka i bio je nezamenljiv deo ekipe koju je Alf Remzi doveo do krova sveta, prvi i jedini put u engleskoj istoriji. Na šampionatu 1966, kojem je Engleska bila i domaćin, odigrao je sve utakmice od prvog do poslednjeg minuta, uključujući i finala u kojem su Englezi posle produžetaka savladali SR Nemačku – 4:2.

Džordž Koen je bio jedinstvena ličnost i po tome što je celu karijeru proveo u jednom klubu, Fulamu. Za klub iz zapadnog Londona odigrao je 459 utakmica, a karijeru je zbog povrede kolena morao da završi rano čak i za tadašnje prilike, sa 29 godina.

Legendarni Džordž Best ga je jednom prilikom opisao kao “najboljeg desnog beka protiv koga je ikada igrao”. Ostaće upamćen i kao jedini igrač Fulama u istoriji koji je osvojio totulu prvaka sveta.

Za reprezentaciju Engleske je u periodu od 1964. do 1967. odigrao 37 utakmica.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.