Budimo u kontaktu

Blog

Hodžsonovih 400… Znate li koji menadžeri imaju najviše utakmica u Premijer ligi?

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Roj Hodžson (Foto: Beta/AP/AP Photo/Jon Super)

Prethodnog vikenda smo u Premijer ligi imali puno zanimljivih mečeva, ali je utakmica između Kristal Palasa i Notingem Foresta posebno privukla pažnju. Na Selhurst Parku, Roj Hodžson je obeležio svoj jubilej jer je vodio 400. utakmicu u elitnom rangu engleskog fudbala.

ČARLTON – ASTON VILA U21 1&D2+ BODOVI OSTAJU U JUŽNOM LONDONU

To me je podstaklo da pogledam koliko je Hodžson udaljen od menadžera ispred njega, ko ima najviše utakmica i da li bi taj rekord mogao da bude oboren u godinama pred nama?

ARSEN VENGER – 828

Arsen Venger (Foto: Beta/AP Photo/Matt Dunham)

Da, naravno da sam znao ko je na prvom mestu kada je u pitanju ova lista. Ipak je Venger svih 828 mečeva vodio jednu ekipu za koju baš ja navijam. Period od 22 godine nije nimalo kratak, a kada ga pretvorite u utakmice izgleda samo još duže. Pogotovo ako uzmemo u obzir da ovde računamo samo utakmice u Premijer ligi. Francuz je sinonim za Arsenal sa kojim je osvojio tri ligaške titule i jedini je trener koji je osvojio titulu bez poraza. Neki veruju kako je svoj odlazak možda previše odlagao i tako pokvario sliku o sebi pred kraj karijere, ali ja ne verujem u to. Na kraju 478 pobeda uz 1561 postignut gol. Zaista neverovatne brojke kada ih stavite na papir.

SER ALEKS FERGUSON – 810

Veliki Ser Aleks Ferguson se penzionisao 2013. godine, čak pet godina pre Vengera, a opet je svega 18 mečeva iza njega na ovoj listi. Fergi je vodio Mančester junajted i pre nego što je premijerligaška era počela jer je na klupu seo u novembru 1986. godine. Izgradio je „crvene đavole“ praktično od temelja i stvorio možda i najdominantniji tim u period od 1990. do 2010. godine. Osvojio je 13 titula na Old Trafordu, a Junajted je sa njim upisao 528 pobeda i postigao 1627 golova. Po procentu pobeda u elitnom rangu je na drugom mestu (65%), odmah iza Pepa Gvardiole koji ima daleko manje utakmica od njega. Teško da će iko moći da mu priđe kada su u pitanju uspesi sa jednim klubom.

DEJVID MOJES – 666

Menadžer s ubedljivo najviše pobeda kada su u pitanju oni koji su i dalje aktivni. Trener Vest Hema nema nameru da stane i jubilej od 700 mečeva u eliti je svakim danom sve bliži. Šta više, nije nerealno očekivati da bi Dejvid mogao i do brojke od preko 800 mečeva u Premijer ligi uzimajući u obzir da ga čeka bar još pet do 10 godina trenerske karijere. Definitivno nije uspešan kao Venger i Ferguson jer je svoj prvi trofej osvojio prošle sezone kada je sa Vest Hemom bio bolji od Fjorentine u finalu Lige konferencije. Do sada je trenirao Everton, Mančester junajted, Sanderlend i Vest Hem dva puta u period od 20 godina. Čak i ako bi otišao iz londonskog kluba u skorije vreme, mogao bi bez problema da pomaže timovima koji se nalaze u opasnosti od ispadanja i tako stigne i prestigne Fergusona i Vengera. Ako to uopšte želi.

HARI REDNAP – 641

Hari Rednap obožava jug Engleske. Praktično se može reći i da nije trenirao klubove severno od Londona jer je svega nekoliko meseci proveo u Birmingemu i to u Čempionšipu. Ipak, kako bi ispravio ravnotežu u univerzumu proveo je devet godina u Bornmutu u nižim ligama.

Rednap je imao sjajnu reputaciju i gde god je išao pratili su ga uspesi. Najveći bi mogao da bude sa Totenhemom gde je nakon očajne sezone i najgoreg starta u istoriji kluba odveo „spurse“ do četvrtfinala Lige šampiona kroz svega nekoliko sezona. Međutim, ubedljivo najveći uspeh je osvajanje FA kupa sa Portsmutom.

LINKOLN – VULVS U21 1&D2+ ISTI SCENARIO KAO PROŠLI TIP

SEM OLERDAJS – 541

Sem Olerdajs dok je bio na klupi Lidsa (Foto: Beta/AP Photo/Rui Vieira)

Čovek koji trenutno van Premijer lige i trenerskog posla, ali apsolutno nikada ne smete otpisati njegov povratak. Upravo to se i desilo jer nakon što je sa Vest Bromvič Albionom upisao svoje prvo ispadanje u karijeri, niko nije očekivao da ćemo gaopet da ga vidimo u eliti. Lids mu je dao uniformu vatrogasca na kraju prošle sezone gde je u četiri meča trebalo da im obezbedi opstanak, što mu nije pošlo za rukom. Iako je redovno spašavao timove od ispadanja, Olerdajs je svoju reputaciju izgradio sa Boltonom, početkom ovog veka, kada ga je vodio do plasmana u UEFA kup (Ligu Evrope). Iako nijedan tim koji je vodio nakon toga nije možda imao zvučna imena kao Bolton tada, Big Sem je uvek izvlačio najbolje iz njih.

STIV BRUS – 476

Iako možda nije toliko popularan u Njukaslu zbog nekih poteza pred kraj karijere, nema sumnje da je Brus imao sjajnu premijerligašku karijeru. Vodio je Njukasl (84 utakmice), Hal siti (76), Sanderlend (89), Vigan Atletik (62) i Birmingem siti. Ubedljivo najviše mečeva je upisao baš u Birmingemu. Čak 165 utakmica u eliti je Stiv vodio u ovom klubu. Što je i logično uzimajući u obzir da im je upravo on obezbedio promiciju u Premijer ligu 2002. godine. Ukupno je proveo šest i po godina u Birmingemu, a klupu je napustio 2007. godine pošto im je ponovo obezbedio povratak u elitni rang.

MARK HJUZ – 466

Hjuz je seo na klupu Blekburn Roversa 2004. godine i brzo je postao jedan od najcenjenijih mladih engleskih trenera. Uspeo je da ih ostavi u ligi, a zatim i kasnije odvede do šestog mesta što im je obezbedilo igranje UEFA kupa. Sjajni rezultati sa Roversima su mu obezbedili mesto u Mančester sitiju koji je već bio preuzet od strane novih vlasnika. Međutim, Hjuz je na Etihadu beležio lošije rezultate nego sa Roversima uprkos tome što je imao više novca na raspolaganju. Posle Sitija je trenirao i Fulam (38 utakmica) i Kvins Park Rendžers (30 utakmica). Vodio je i Stouk siti u eliti (178 utakmica) dok se veoma kratko zadržao u Sautemtponu gde je upisao samo tri pobede na 22 utakmice.

ROJ HODŽSON – 400

Sa nepunih 76 godina, Roj Hodžson i dalje kupi bodove po Premijer ligi. Baš kao i Hjuz, premijerligaški fudbal je osetio na klupi Blekburn Roversa gde se zadržao 18 meseca i 1997. godine napustio Ivud Park. U elitni rang se vratio tek 2007. godine kada je seo na klupu Fulama. Nakon toga je vodio i Liverpul (20 utakmica), Votford (50), Vest Brom (18) i Kristal Palas. Doduše, ovo je njegova druga epizoda na Selhurst Parku jer je nakon prve otišao u penziju. Kada je Palasu trebala pomoć, pristao je da se vrati, a potom pristao i da ostane na klupi u sezoni 2023/24.

PORT VEJL – NJUKASL U21 GG3+ LAGANEZE ULAZE U GOLOVE

Meč protiv Foresta u subotu je bio njegov 166. na klupi „orlova“ iz Londona dok nijedan drugi trener u istoriji nema preko 73!

Niko to nije zaslužio više od Roja Hodžsona da se nađe na ovoj listi.

I to na ovaj način, u svom lokalnom klubu.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.