Budimo u kontaktu

Blog

SKIDA REPUTACIJU JO-JO KLUBA Zašto će Fulam da preživi u Premijer ligi?

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Trener Marko Silva na rukama igrača Fulama (Foto: Printskrin/Jutjub/Sky Sports)

Fulam je obezbedio mesto u PL za sezonu 2022/23 i Marku Silvi će ovo da bude četvrt klub koji vodi u engleskoj eliti, posle Hala, Votfroda i Evertona.

Fulam će želeti samo jedno – da skine reputaciju jo-jo kluba.

HADERSFILD – BARNSLI 1&2-5 PLEJ-OF SE REŠAVA DANAS

Svake sezone trka za Premijer ligu je uzbudljiva i neizvesna, ali ne i ove. Fulam je toliko dominantno pregazio sezonu i ostavio konkurenciju daleko iza sebe, toliko da su se kvalifikovali za PL čak četiri kola pre kraja.

Konstantno se govori i šali na račun Fulama kao „već u ovo vreme sledeće sezone idu dole“ i u tom fazonu, ali možda je to malo i nepravedno?

„Beli“ jesu u poslednjih pet sezona dva puta ispali i tri puta se vratili tj. nisu vezali dve sezone u istoj ligi pet godina, ali Fulam je od 2001. do 2014. vezao 13 vezanih godina u Premijer ligi.

Najveća zabluda je ona da „namerno ispadaju i vraćaju se jer tako zarade više novca.“ To prosto nije tačno i ljudi su pogrešno povezali 2 i 2. Ta zabuna je nastala iz visoke cifre koju klubovi zarade kada dođu do finala plej-ofa. Što dalje implicira da klub mora namerno da ispadne, pa namerno da bude od 3. do 6. mesta i preko plej-ofa dođe do PL, a čak ni to nije tačno.

Kako može klubu više da se isplati na primer tri sezone u PL, nego da ispadne i vrati se odmah tj. dve u PL, a jedna u Čempionšipu??

Jednostavno – nikako.

Ne može dva puta 150 + 100 biti više od 3 puta 150, da uprostim primer.

Dakle, niko nikada ne ispada namerno iz PL i da je Fulam hteo da ispada namerno ne bi ulagao po 80 miliona, pa onda ispadali.

MAN SITI – VOTFORD 1-1&4+ SVE JE JASNO OVDE

Pošto je promocija već obezbeđena, Marko Silva već može jedno (ako ne i oba) oka da baci ka narednoj sezoni. U Silvi Fulam ima menadžera sa premijerligaškim iskustvom, što nisu mogli da kažu prethodna dva puta.

Njegov procenat pobeda od 35,71% možda ne deluje ništa poslebno, ali Jokanović i Parker nisu imali nikakav procenat.

Klub pod Portugalcem deluje izuzetno stabilno i ne ispušta prvo mesto od sredine januara. Imali su samo nekoliko loših rezultata, zanimljivo protiv Derbija i Koventrija skoro, a oni praktično znaju svoju sudbinu već mesecima.

Ovo će sigurno Silva upisati negde u svoje beleške kada bude spremao tim za sledeću sezonu.

Ono što klub još mora da uradi je da uči iz svojih grešaka, a kad to kažem mislim na način regrutacije igrača kada uđu u Premijer ligu.

Moraju da pojačaju tim na nekim mestima, ali možda manje nego ranije kada su morali da traže PL preko plej-ofa, a vremena imaju više sigurno. Naročito u odnosu na prošlu „korona“ sezonu kada posle finala plej-ofa nisu imali ni 40 dana da pripreme tim.

Sada upravo ta regrutacija koja je zakazala može proteći mnogo lakše. Igrači se mogu dovoditi ranije i imaće više vremena da se uklope.

U ranijim sezonama previše su se oslanjali na pozajmljene igrače što je bila jedna od grešaka. Sezone 2018/19 su potrošili 100 miliona na 12 igrača što je bilo previše i uzburkalo ceo tim, pa su u januaru ponovo izašli na tržište i tražili brze popravke.

Mislim da im više treba 2-3 igrača koji će biti jedni od bitnijih u timu, a na ovim pozicijama gde su sada najtanji. Sada im treba samo fina dorada što bi rekli ljubitelji automobila. Mogli su lepo videti kako su to uradili Lids i Brentford.

DERBI KAUNTI – BRISTO SITI 1 SAMO GLEDAJTE

Jedna od ključnih stvari je i da ovaj tim treba da se gradi oko Mitrovića.

Najbolji strelac Fulama i rekorder Čempionšipa Aleksandar Mitrović (Foto: Printskrin/Jutjub/Sky Sports)

Često se dovodi u pitanje njegov kvalitet u PL, da li će moći i koliko? Bez obzira na to da li može i koliko, Silva iz njega izvlači maksimum. Silva iz njega izvlači rekorde jer Mitar blista u ovom dinamičnom sistemu.

Aleksandar je u martu oborio rekord Ivana Tonija kada je postigao 32. i 33. gol u sezoni, u pobedi nad Piterborom. Od tada Srbin je postigao još sedam komada i došao do nestvarne cifre 40!

Klub je ostvario 26 pobeda do sada, a od njih su 23 kada je Mitrović bio strelac i samo tri bez njegovih golova. To je vrlo jasna povezanost.

Prošle sezone Mitrović je postigao više golova za Srbiju (7) nego za klub (4) i klub je ispao iz lige sa samo 27 postignutih golova.

Jasno je da je pod Silvom ubitačniji, ali i dolaženje po loptu, ubacivanje iz drugog plana, „link-up play“ sve mu izgleda bolje. Upisao je i sedam asistencija, postao je kompletniji napadač.

Da bi došao do bodova u PL Fulam mora da stavi svoja najjača oružja tamo gde se najviše puca i gde će koplja biti najgušća.

Još jedna stvar koja im ide u korist je da su šampioni Čempionšipa uvek bolje prolazili nego druga dva kluba koja uđu sa njima. Norič siti je izuzetak i oni mi sada kvare ovu priču, ali imam Lids, Barnli i Vulvse da je podrže.

Pa i Šefild junajed je ostao. Barem dve sezone.

Jedna stvar je zabrinjavajuća, a to je odlazak mladog krila Fabia Karvalja u Liverpul i to će ostaviti prazninu. Srećom, Fulamovi klinci su osvojili PL 2, a među šampionskim klinciima mora biti neko ko može da uskoči u prvi tim. Barem neki deo sezone.

Još uvek je rano prognozirati i previše je tu tih „možda“ i „ako“, ali ako Mitrović i Vilson budu ostali na ovom nivou Kotadžersi imaju razloga za optimizam.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.