Budimo u kontaktu

KATAR 2022

ŠTA ĆE DA BUDE SA STADIONIMA U KATARU? Jedan postaje šoping centar, drugi bolnica, treći se seli u Južnu Ameriku…

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Stadion Lusail (Foto: Beta/AP)

Upravo završeno Svetsko prvenstvo bilo je po mnogo čemu jedinstveno. Najpre po tome što je prvo koje je igrano u kasnu jesen, zna se i zbog čega. Katar je u organizaciju uložio oko 220 milijardi, a samo u stadionsku infrastrukturu šest i po milijardi dolara.


Španija Kup Kralja: Na meču Numansija – Hihon, naša kladionica nudi kvotu 2.45 za igru ug 3+.


Međutim, Mundijal je bio prvo i pretposlednje takmičenje na kojem su stadioni izgledali ovako. Na njima će dogodine da bude igran Kup Azije. Posle toga, većina njih dobiće druge namene, a jedan od njih će uskoro da bude – rasklopljen. Krenimo redom.

Jedini objekat koji je u Kataru postojao pre takmičenja je Kalifa internacionalni stadion. On je jedini koji će posle šampionata da ostane u sadašnjem obliku.

Lusail, najveći i najskuplji stadion, na kojem je igrano i spektakularno finale, posle Kupa Azije će da postane stambeno-poslovni kompleks u kojem će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji, a najviši red tribina biće pretvoren u terase.

Namenu će da promeni i prelepi stadion Al Bajt. Atraktivan krov i ceo gornji deo objekta biće uklonjen, a objekat će da postane bolnica za sportsku medicinu, hotel sa pet zvezdica i šoping centar.

Na dva stadiona će i dalje da bude igran fudbal, ali uz mnogo manji kapacitet, jer utakmice katarske lige privlače vrlo mali broj gledalaca. Stadion Ahmad Bin Ali će moći da primi dvostruko manje od 40.000 gledalacatokom Mundijala i dodeljen je na koričšenje Al Rajanu. Sličnu sudbinu doživelće i stadion Al Džanub na kojem će mečeve da igra Al Vakrah.

Jedinstveni stadion 974, sastavljen baš od toliko ogromnih kontejnera, uskoro će da bude rasklopljen, a delovi utovareni na brodove i poslati u – Urugvaj.

Ostao još Edjukejšn Siti stadion. On će da ostane na korišćenje univerzitetu, ali će osim fudbalskih, tamo da se održavaju ostala sportska, ali i muzička i kulturna dešavanja.

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.