Budimo u kontaktu

Blog

Top 5 utisaka jesenjeg dela Premijer lige

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Ovo je najbolji start Arsenala u istoriji kluba.

Prešli smo jednu trećinu sezone a deluje kao da smo na kraju. Svetsko prvenstvo je svega pet dana udaljeno i verujem da svi jedva čekamo.

Ipak, daleko smo od kraja. Barem kada je u pitanju klupski fudbal. Svega 10-ak dana posle finala ponovo će svi igrači kidati po terenima širom Evrope.

Kako nam pre toga sledi mundijalska pauza, mislim da je sjajan trenutak da uradimo pregled svega što smo videli tokom prethodna tri meseca.

Evo i mojih pet utisaka jesenjeg dela sezone.

VIMBLDON – VEJMUT 1&2-4 DONSI IDU DALJE

Česlijev ponor bez kraja?

Kao što sam već i govorio, realno je bilo očekivati pad Čelsija. Evidentno je da je to krenulo jer su „plavci“ već pet mečeva bez pobede, ali zašto je to tako? Kada se vlasništvo menja u tako velikim klubovima uglavnom dođe i do velikih promena unutar samog kluba. Roman Abramovič je imao svoju filozofiju i ljude oko sebe koji su razmišljali isto kao i on. Tod Boli je, po svemu viđenom do sada, dosta drugačiji. Ne može ovde da se primeni ono „gde ja stadoh, ti produži“.

Ne bi me uopšte začudilo kada Čelsi na kraju ne bi igrao Ligu šampiona naredne sezone. To je sasvim realno uzimajući u obzir da je potrebno vremena da stvari dođu na svoje, a i samom Grejemu Poteru je potrebno vremena kako bi to složio. U Brajtonu su mu trebale tri godine za tako nešto, na Stamford Bridžu će verovatno trebati nešto manje, ali neće moći sve odjednom da funkcioniše kako treba.

Brajton sanja Evropu

Ovo je rekao i sam Roberto De Zerbi. Navijači Brajtonu imaju puno pravo da sanjaju da će naredne sezone igrati u evropskim takmičenjima. Makar to bila i Liga konferencije, to će da predstavlja ogroman uspeh za ekipu sa Ameksa.

Poraz kod kuće pre dva dana od Aston Vile uopšte ne menja moje viđenje ove ekipe. De Zerbi će sada imati i mesec dana da se dodatno upozna sa igračima. Iako je već mesec i po dana, nije isto kada uskočite na klupu u sred sezone i kada odradite pripreme sa timom. Promena trenera na jugu Engleske nije ništa promenila i to je zaista sjajno uzimajući u obzir da je dosta ljudi počelo da otpisuje Brajton posle odlaska Potera.

Međutim, prosto je uživanje gledati njihove mečeve. Svako ima svoju ulogu, svako zna šta treba da radi i igraju na gol više. Verujem da bismo isto to mogli da vidimo i sa Kompanijem i Barnlijem naredne sezone, ako uđu u PL!

DERBI – TORKI 1-1&2+ SVE OSIM OVOGA JE ČUDO

„Svrake“ žele Ligu šampiona!

Tačno 20 godina je prošlo od kako je Njukasl poslednji put bio deo najelitnijeg evropskog takmičenja. Ko sad sme da kaže da klub sa severa nije legitimni kandidat za top četiri? Ja sigurno ne!

Edi Hau je tako dobro složio redove Njukasla da mi se čini kao da gledamo neki potpuno novi klub u Premijer ligi. Davno je prošlo vreme kada su „svrake“ dominirale. Toga se podsetio i Alan Širer na Tviteru. Njemu je takođe izuzetno drago što njegova bivša ekipa sada cveta.

Setimo se samo da je Hau došao na Sent Džejms Park kada je klub bio u zoni ispadanja. To je bilo tačno pre godinu dana. Pogledajte gde su sada! Veoma mi se sviđa što je jasno da postoji plan poslovanja i da se ne ponašaju kao „pijani milijarder“ (a nije da ne mogu). Videćemo hoće li Edi želeti neke dodatke u januarskom prelaznom roku jer bi ih to verovatno onda samo dodatno zacementiralo u trci za Ligu šampiona.

Klopovo toplo-hladno

Ne uspeva Jirgen Klop da veže konstantne rezultate u Premijer ligi. (Hendrik Schmidt/dpa via AP)

U Ligi šampiona je bio koliko toliko konstantan, ali ih je to jedno demoliranje od strane Napolija odvelo na dobro poznatog protivnika (Real Madrid). Posle dva uzastopna poraza u ligi su usledile dve pobede pa tako na šestom mestu čekaju Boksing Dej. Ipak, kako igraju deluje mi da bez problema sad mogu ispustiti bodove protiv Vile i Lestera.

Eviedentno je da neki bitni igrači nisu na nivou na kom su bili u prethodnim sezonama i to je glavni problem u ovoj godini. Tu naravno mislim na Salaha, Van Dajka, Fabinja i Trent Aleksander Arnolda. Možda bi i još neko mogao da upadne na ovu kratku listu, ali ovaj kvartet je pokretač svega dobrog za „redse“.

Postavlja se pitanje sada hoće li Klop ostati na klupi na kraju sezone iako ne osvoji nijedan trofej. Da struktura kluba ostaje ista, rekao bih bez dileme da. Ipak, kako je klub stavljen na prodaju i kako se očekuju novi vlasnici ne bih mogao da budem toliko siguran.

HARTLPUL – SOLUHUL MURS 2 TIPUJEM IZNENAĐENJE OVDE

Legitimni kandidati za titulu – Arsenal!

Zamerili biste mi da sam ih stavio prve, a sad ćete mi zameriti što sam stavio poslednje kako bi ih najviše hvalio. Šalu na stranu, Arsenal stvarno igra ludački dobro ove sezone. Da li će to da bude dovoljno za titulu? Možda. Međutim, nijedan navijač ovog kluba ne može reći da je nezadovoljan situacijom u kojoj se nalaze.

Upravo meč protiv Vulverhemptona je možda pokazao da je su „tobdžije“ spremne za pohod na titulu. Fenomenalni Džaka se povredio i videlo se koliko drugačije sve deluje bez njega na terenu. Na kraju Edegor kapitenski nosi bodove u London.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovo najbolji start Arsenala u istoriji kluba. Dakle nikada nisu bolje počeli sezonu. Sad, nadam se da će oboriti božićnu tradiciju jer poslednjih pet puta kada su bili prvi na Boksing Dej nisu osvojili titulu.

Arsenalu verovatno neće prijati ova mundijalska pauza. I dalje treba odbiti Sitijev nalet u februaru i martu kada vežu 10+ pobeda. Posle toga, nebo je granica.

Nama sledi nekoliko dana pauze da provedemo sa najmilijima jer posle toga nas čeka mesec dana najboljeg događaja u svetu fudbala!

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.